Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πιθανή η τμηματική καταβολή της δόσης

Πιθανή θεωρεί η Eurobank μια τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές θα περιμένουν την κύρωση των τελευταίων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή.

Eurobank: Πιθανή η τμηματική καταβολή της δόσης
Πιθανή θεωρεί η Eurobank μια τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές θα περιμένουν την κύρωση των τελευταίων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των €31,3 δισ. (ή των 44.7 δισ. αν συμπεριληφθούν οι δόσεις Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου 2012). Η τράπεζα ωστόσο αναμένετια ότι στο Eurogroup θα παρουσιαστεί:

• σχέδιο για την εκταμίευση της δόσης το αργότερο μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη 2012

• σχέδιο χρηματοδότησης της επέκτασης του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το 2014.

• σχέδιο μιας αξιόπιστης λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Χρέος<120% ΑΕΠ το 2020).

Σύμφωνα με τη Eurobank, η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου – το δικό της μαραθώνιο – για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η τράπεζα εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διευθετήσει τις εκκρεμότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, του σχεδίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, του σχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ καθώς και τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.

Η παραπάνω προσπάθεια (με δεδομένους τους χρονικούς περιορισμούς) θα επιτρέψει την θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Το "ρίσκο" των ΠΝΠ  

Η τράπεζα ωστόσο επισημαίνει ότι η επιλογή της χρήσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενέχει σημαντικό κίνδυνο αφού μπορεί τελικά αυτές να μην εγκριθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κίνδυνος αυτός προφανώς έχει προεξοφληθεί από τους δανειστές και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε τμηματική καταβολή της δόσης σε αναμονή της ψήφισης των παραπάνω Πράξεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως διευκρινίζει, σύμφωνα με το άρθρο 44 (Παράγραφος 1) του Ελληνικού Συντάγματος έχουμε ότι «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v