Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη πλειοψηφία- δύσκολη πορεία

Αυξάνουν οι πονοκέφαλοι μετά τις διαρροές της χθεσινής ψηφοφορίας. Νέοι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ, κόντρες στη ΔΗΜΑΡ. Σε «ευρωδώρο» βάλσαμο προσβλέπει η κυβέρνηση. Το σχέδιο για την οικονομία. Μόλις 153 τα "ναι" στα μέτρα.

Εύθραυστη πλειοψηφία- δύσκολη πορεία
Με πολλά τραύματα, που μπορεί να εξελιχθούν σε χαίνουσες πληγές, αν δεν δοθεί σύντομα «βάλσαμο» από την Ευρώπη, εξήλθε της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση, καθώς έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ένας από τη Ν.Δ. αγνόησαν την επίσημη γραμμή, με αποτέλεσμα ο εφαρμοστικός να περάσει μόλις με 153 ψήφους και οι ίδιοι να διαγραφούν.

Πέραν των κ. Κασσή και Παραστατίδη που, όπως είχαν δηλώσει, καταψήφισαν τα μέτρα, άλλοι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είτε δήλωσαν παρόντες, είτε απείχαν της ψηφοφορίας. Παρόντες δήλωσαν οι κ. Μπόλαρης και Κουτσούκος καθώς και η κ. Γκερέκου, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης απείχε της ψηφοφορίας. Και οι έξι διαγράφηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.

Την ίδια τύχη είχε και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κασαπίδης, που δήλωσε παρών στην ψηφοφορία. Ταυτόχρονα, δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι κ. Βουδούρης και Μουτσινάς, κινήθηκαν εκτός κομματικής γραμμής και καταψήφισαν τα μέτρα.

Μετά τις διαγραφές και τις ανεξαρτητοποιήσεις η Κ.Ο. της Ν.Δ. αριθμεί, πλέον, 126 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 27 (και μετά την ανακοίνωση του Μ. Ανδρουλάκη 26), ενώ η ΔΗΜΑΡ διατηρεί αλώβητη την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Παρά τον αισιόδοξο τόνο που επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δηλώνοντας βέβαιος για την υπερψήφιση και του προϋπολογισμού, τα δύσκολα για τη συγκυβέρνηση είναι σίγουρα μπροστά.

Και αυτό διότι η χθεσινή ψηφοφορία αφήνει με... συντριπτικά κατάγματα το ΠΑΣΟΚ και απειλεί να διχάσει και τη ΔΗΜΑΡ, καθιστώντας εύθραυστη την ισχυρή πριν από τέσσερις μόλις μήνες κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων και ακόμη πιο δύσκολη την πορεία.

Ξεκίνησε η πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής κρίσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Η διαγραφή των κ. Σκανδαλίδη, Κουτσούκου, Παραστατίδη, Μπόλαρη, Κασσή και της κ. Γκερέκου όχι μόνο τραυματίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία αλλά ενδέχεται και να αποδειχθεί και η αρχή για να... ξηλωθεί το εναπομείναν πουλόβερ του ΠΑΣΟΚ.

Οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες υπήρξαν στελέχη που στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν τον Γ. Παπανδρέου και αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο του «κοινωνικού» ΠΑΣΟΚ. Και αυτόν τον χώρο θα επιδιώξουν να εκφράσουν είτε δρώντας ως ομάδα, είτε μεμονωμένα.

Οι διαρροές όμως για το ΠΑΣΟΚ δεν σταματούν εδώ. Ο Μίμης Ανδρουλάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι ανεξαρτητοποιείται. Ο κ. Λοβέρδος έχει θέσει ως ορόσημο την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού για να ξεδιπλώσει τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Ωστόσο μια πρόγευση των προθέσεών του έδωσε σήμερα με την επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Βενιζέλο, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο. του κόμματος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή Βενιζέλου.

Στην Ιπποκράτους περιμένουν ότι το κλίμα αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με αποχωρήσεις στελεχών και δημιουργία νέων σχημάτων. Το μέγεθος της αποψίλωσης του δεύτερου τη τάξει κυβερνητικού εταίρου θα καθορίσει και τις αντοχές της συγκυβέρνησης.

Κόντρες στη ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση

Και αν στο ΠΑΣΟΚ μετρούν ήδη τις πληγές τους, στη ΔΗΜΑΡ ετοιμάζονται για τη σύγκρουση. Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία οι κ. Βουδούρης και Μουτσινάς διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του «παρών» και καταψήφισαν τα μέτρα, με τον πρώτο να δηλώνει αμέσως μετά ότι το κόμμα πρέπει να επανακαθορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν ότι επιθυμούν με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό να απαγκιστρωθεί το κόμμα από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να περιοριστεί στην παροχή ψήφου ανοχής. Στον αντίποδα, ακριβώς, διατυπώνεται η άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετάσχει ενεργότερα στο νέο κυβερνητικό σχήμα με κομματικά πλέον στελέχη και όχι με πρόσωπα κύρους.

Πρόκειται για μια υπόγεια προς το παρόν σύγκρουση, η οποία εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί όταν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Τραυματικά για την κυβέρνηση αλλά και για το σύνολο του πολιτικού συστήματος επιδρούν και όσα ιλαροτραγικά συνέβησαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου, με διαξιφισμούς που θύμισαν φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του '70, με ατυχείς χειρισμούς, όπως η κατάθεση της τροπολογίας για τους υπαλληλους της Βουλής, και με επίδειξη τακτικισμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κλειδί τα «δώρα» από την Ευρώπη

Κλειδί για να μη βουλιάξει το καράβι της συγκυβέρνησης μετά τα χθεσινά ρήγματα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να υπάρξει μια γενναία χειρονομία από την πλευρά της Ευρώπης.

«Πρέπει όχι μόνο να εκταμιευθεί σύντομα η δόση, χωρίς αστερίσκους όπως ο ειδικός λογαριασμός, αλλά και να δοθεί και ένα 'δώρο', όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του επίσημου τομέα», αναφέρουν, εκτιμώντας ότι αν η Ευρώπη δεν εμφανιστεί αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα η κοινοβουλευτική και η κοινωνική απονομιμοποίηση της συγκυβέρνησης θα εξελιχθεί ταχύτατα.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών κατά τη χθεσινή του ομιλία: «Αναμένουμε από την Ευρώπη, την επαύριον κιόλας, να πράξει το δικό της καθήκον, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις και δείχνοντας αλληλεγγύη σε ένα κράτος μέλος που δοκιμάζεται επί 2,5 χρόνια τώρα από μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

...και η πορεία της οικονομίας

Όλος ο σχεδιασμός Σαμαρά - Στουρνάρα δείχνει πως στηρίζεται στην ταχύτητα των αποφάσεων τούδε και εφεξής, ώστε να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος για την ελληνική οικονομία.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκταμιευθεί, χωρίς πρόσθετους όρους, η δόση των 31,3 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα και ταυτόχρονα να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Μόνο έτσι θα βελτιωθεί περισσότερο το κλίμα για την Ελλάδα και θα αγοράσει πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περιέγραψε αναλυτικά τον ενάρετο κύκλο που επιδιώκει να θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση στην οικονομία. Για να ανοίξει ο κύκλος αυτός θα πρέπει να εκταμιευθεί η δόση των 31,3 δισ. ευρώ και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Αν γίνει αυτό, θα μειωθεί περισσότερο η αβεβαιότητα και θα ενταθεί η επιστροφή των καταθέσεων και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο φιλόδοξος στόχος για το 2013 είναι τα κεφάλαια που θα μπουν στην οικονομία να είναι περισσότερα από εκείνα που θα αφαιρεθούν λόγω λιτότητας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «την επόμενη χρονιά θα βγουν 9,2 δισ. λόγω ύφεσης, αλλά θα μπουν, μόνο από την επιστροφή των οφειλών του δημοσίου 7 δισ. Επίσης, θα μπουν τουλάχιστον 3 δισ., σε πρώτη φάση, σε ρευστότητα από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Ακόμα θα μπουν άλλα 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Έρχεται ανασχηματισμός…

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά και την ψήφιση και του προϋπολογισμού, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχουν με κομματικά στελέχη.

Αν τα δύο κόμματα δεν αποδεχθούν την πρόταση, υπάρχει η λύση χρησιμοποίησης περισσότερων τεχνοκρατών. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πρόσωπα κύρους, καθώς αποδείχθηκε στην τετράμηνη κυβερνητική θητεία ότι προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν.

…και αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μάλιστα ότι θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι θα έρθει σύντομα μια γενναία, όπως τη χαρακτήρισε, διοικητική μεταρρύθμιση, ώστε το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο που καλείται να επιτελέσει στο μέλλον.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v