Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστερήσεις της ΕΕ για Ελλάδα

Μπορεί το βλέμμα των αγορών να ήταν στραμμένο στο Μεξικό όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί οικονομικών του G20, όμως η είδηση και το έντονο παρασκήνιο για την Ελλάδα βγήκε από το Λάος.

Καθυστερήσεις της ΕΕ για Ελλάδα
Μπορεί το βλέμμα των αγορών να ήταν στραμμένο στο Μεξικό, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί οικονομικών του G20, όμως η είδηση και το έντονο παρασκήνιο για την Ελλάδα βγήκε από το Λάος. Εκεί βρίσκονταν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς και η ηγεσία της Ε.Ε., της Κομισιόν και του eurogroup για τη σύνοδο του ASEM (Asia Europe Meeting).

Ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα περάσουν και ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει. Όμως πρόσθεσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν πρέπει να εφαρμοστούν και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ούτε χώρος για χαλάρωση. «Πρέπει να το κάνετε, δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε σε ομιλία του.

Μέχρι εδώ καλά.

Αυτό που έγινε στο παρασκήνιο όμως έδειξε ότι τα βέτο για την Ελλάδα τα οποία αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα παραμένουν. Και όλα δείχνουν ότι ενώ οι δανειστές πιέζουν να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν τα πάντα οι ίδιοι δεν βιάζονται.

Με άλλα λόγια, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για τη δόση, βεβαίως για την αντιμετώπιση του χρέους, και ίσως και για τη διετή παράταση, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα θεωρούνταν (από το ίδιο το eurogroup) διαδικαστικό θέμα.

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, αφού η σημερινή ψήφιση βασίζεται πάνω στη διετή παράταση και κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί αρμοδίως να δώσει εξηγήσεις πώς θα ψηφιστούν μέτρα που στερούνται την έγκριση των δανειστών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, οι ηγέτες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εισέπραξαν στο Λάος μια επικριτική στάση (και κάποιες φορές εχθρική) από τις αναδυόμενες χώρες, και ειδικά από την Κίνα.

Το μήνυμα που έλαβαν στις διμερείς επαφές ήταν ένα: κλείστε όλα τα ανοιχτά θέματα που σας αφορούν, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού ζητήματος, γιατί οι καθυστερήσεις προκαλούν προβλήματα στη δική μας οικονομία.

Μάλιστα λέγεται ότι η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να παραστεί ακριβώς γιατί ήταν ενήμερη ότι τα πυρά συγκεντρώνονται στη γερμανική εμμονή για μέσες λύσεις και ουσιαστικό πάγωμα δραστικών αποφάσεων για μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Όμως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αναγκάστηκε να τροποποιήσει την ομιλία του στη σύνοδο του ASEM για να αναφερθεί στην Ελλάδα. Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα γιατί... εκκρεμούν οι συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις!

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να φαίνονται πλέον και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεχόταν τα πυρά του Κινέζου ομολόγου του στο Λάος, ο υπουργός οικονομικών του Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε από το Μεξικό ότι η Ε.Ε. έχει ακόμα χρόνο για να λάβει τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Τις προσδιόρισε μάλιστα σε μερικές εβδομάδες από τώρα.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ρητορικά ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να ληφθούν οι αποφάσεις τη 12η Νοεμβρίου, όμως πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσπάθεια όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τη Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αύριο, μία μέρα μετά την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, υπάρχει σχεδιασμός για τηλεδιάσκεψη ή συνάντηση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Στόχος να βρεθεί φόρμουλα αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να οριστικοποιηθεί η έκθεση (DSA) για τη βιωσιμότητά του.

Ο πραγματικός στόχος όμως είναι να βρεθεί φόρμουλα ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των επτά χωρών και να αποφασιστεί η διετής παράταση στο eurogroup της Δευτέρας. Όσο για το χρέος, οι έντονες διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ παραμένουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v