Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-ΑτΕ: Ξεκινάει την Πέμπτη η Διαιτησία

Πλήρη κάλυψη προσφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη διαδικασία της διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον και στα πρόσωπα των διαιτητών που ορίστηκαν από τις δύο πλευρές.

  • Του Μιχάλη Καιταντζίδη
ΔΕΗ-ΑτΕ: Ξεκινάει την Πέμπτη η Διαιτησία
Πλήρη κάλυψη προσφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη διαδικασία της διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον και στα πρόσωπα των διαιτητών που ορίστηκαν από τις δύο πλευρές.

Η διαιτησία ξεκινάει μεθαύριο Πέμπτη και θα κληθεί να αποφασίσει για την τιμή με την οποία θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια το Αλουμίνιο.

Πρόκειται για πρώτη διαιτησία αυτού του είδους, η οποία διεκπεραιώνεται με βάση τις νέες αρμοδιότητες της ΡΑΕ που της δίνει ο Νόμος 4001 και οι κοινοτικές οδηγίες για την ενέργεια.

Με την ολοκλήρωσή της δε, αναμένεται να λήξει μία μακροχρόνια εκκρεμότητα και να τεθούν σε νέα βάση οι σχέσεις της ΔΕΗ με τον μεγαλύτερο πελάτης της και μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μεταλλουργίας αλουμινίου, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για τη σχέση της ΔΕΗ με τους άλλους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η μεταλλουργία Νικελίου ΛΑΡΚΟ, τσιμεντοβιομηχανίες και οι χαλυβουργίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας που τις καθιστά μη ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Σε ότι αφορά στη διαιτησία ΔΕΗ-Αλουμίνιο, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, η επιλογή ως διαιτητή εκ μέρους της δεύτερης του προέδρου του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) Γιώργου Κουτζούκου, η ΡΑΕ προχώρησε σε αποσαφήνιση του πλαισίου μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η διαιτησία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Διαιτητική Διαιτησία ενώπιον της ΡΑΕ προβλέπεται στο ν. 4001/2011, αλλά αποτελεί και διεθνή συνήθη πρακτική επίλυσης διαφορών οικονομικής φύσεως. Για το λόγο αυτό, τα μέρη προσέρχονται οικειοθελώς (με συμφωνία τους) στο Διαιτητικό Δικαστήριο, επιλέγουν τα ίδια και αποδέχονται από κοινού τους Διαιτητές οι οποίοι ασκούν γνήσια δικαιοδοτικά καθήκοντα και δεν επέχουν, σε καμία περίπτωση, θέση συνηγόρων, αντίθετα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε ένας από τους Διαιτητές τηρεί ίσες αποστάσεις από τους διαδίκους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι και τα δύο μέρη θα αποδεχθούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου αυτού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των Διαιτητών, κατά το νόμο, είναι η εμπειρία και η άριστη γνώση του ενεργειακού αντικειμένου, ενώ με το Κανονισμό Διαιτησίας της ΡΑΕ διασφαλίζεται τόσο η αμεροληψία των διαιτητών αυτών όσο και η πλήρης αποδοχή τους από τα διάδικα μέρη.

Για το λόγο αυτό, οι Διαιτητές και ο Επιδιαιτητής υποβάλλουν προς τους διαδίκους δήλωση αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, το δε Δικαστήριο δεν μπορεί να συγκροτηθεί εάν οι διάδικοι δεν κάνουν πλήρως αποδεκτή τη δήλωση αυτή των Διαιτητών, όπως και έγινε στην προκειμένη περίπτωση τόσο από τη ΔΕΗ Α.Ε., όσο και από την Αλουμίνιον Α.Ε., γεγονός που αποδεικνύει ότι οι διάδικοι δεν έχουν καμία επιφύλαξη ως προς την αμεροληψία και ανεξαρτησία όλων των μελών του δικαστηρίου.

Για το Διαιτητή κ. Γ. Κουτζούκο, πέρα από τη μακρόχρονη εμπειρία του στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνεται ότι και η ίδια η θέση του ως Προέδρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προϋποθέτει και διασφαλίζει ex officcio την αμεροληψία του, σε σχέση τόσο με τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και με τη μητρική εταιρεία του Διαχειριστή».

Τα πρόσωπα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο διάστημα και μετά την αποδοχή από τις δύο πλευρές ως επιδιαιτητή, του μέλους της ΡΑΕ Μιχάλη Θωμαδάκη, η ΔΕΗ απέρριψε και τις δύο διαδοχικές προτάσεις προσώπων εκ μέρους της Αλουμίνιον. Εν τέλει το δ.σ. της ΔΕΗ αποδέχθηκε ασμένως την πρόταση για ορισμό διαιτητή εκ μέρους του Αλουμινίου του κ. Γιώργου Κουτζούκου, ο οποίος έως την ανάληψη της θέσης του προέδρου του ΑΔΜΗΕ, κατείχε επιτελικές θέσεις στη ΡΑΕ από την ίδρυσή της και είναι γνώστης των ρυθμιστικών θεμάτων της ενέργειας και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Τέλος αναφορικά με τη διαφορά μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον, ως προς την τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ μετά από προσφυγή της δεύτερης εξέδωσε προσωρινή τιμή που θα ισχύσει έως ότου καταλήξει η διαιτησία. Αυτή ορίστηκε σε 42 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Την απόφαση της ΡΑΕ για προσωρινή τιμή επιχείρησε να ακυρώσει η ΔΕΗ στο Διοικητικό Εφετείο, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Αρχής να εκδίδει παρόμοιες αποφάσεις. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή η ΡΑΕ εξέδωσε προσωρινή τιμή και για τη ΛΑΡΚΟ, την οποία όρισε σε 50 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v