Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το «καμπανάκι» για το νέο γύρο

«Ανηλεής» η διαδικασία συνένωσης στο τραπεζικό σύστημα. Σειρά παίρνει τώρα η «μοίρα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των μικρομεσαίων τραπεζών που απομένουν. O ρόλος των Κυπρίων στις εξελίξεις.

Τράπεζες: Το «καμπανάκι» για το νέο γύρο
Μέσα σε μία εβδομάδα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έγιναν όσα ευαγγελίζονταν εδώ και δέκα χρόνια οι εκάστοτε διοικήσεις, ωστόσο δεν κατάφεραν να τα υλοποιήσουν είτε εξαιτίας ουσιαστικών οικονομικών διαφορών, είτε για λόγους... γοήτρου που προέκυπταν συνήθως την τελευταία στιγμή.

Η συγκέντρωση που εξελίσσεται είναι ανηλεής και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι μικρές τράπεζες θα εξαφανιστούν εν μια νυκτί. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει χώρος για τη δημιουργία νέων μικρών τραπεζών "μπουτίκ", τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να δούμε μικρές επενδυτικές τράπεζες στο μέλλον, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη και χρειάζεται χρόνος, κυρίως όμως ισορροπία της ελληνικής οικονομίας.

Πώς φθάσαμε όμως έως εδώ; "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα εκτεθειμένο δανειακά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το μεγάλο αφεντικό του κλάδου δεν είναι άλλο από τη διοίκηση της ΕΚΤ, η οποία σε συνεργασία με την τρόικα αλλά και με τις ελληνικές εποπτικές αρχές αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν σύντομα και χωρίς καμία καθυστέρηση εξαγορές με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων", αναφέρει στο euro2day στέλεχος τράπεζας με πείρα ετών και εμπλοκή σε επιτυχημένα αλλά και σε αποτυχημένα εγχειρήματα που είχαν ως στόχο τη συγχώνευση τραπεζών.

Ζητούμενο για την οικονομία, μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται χρονικά την άνοιξη του 2013, είναι η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου. Απαιτείται τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προαπαιτούμενο για να φθάσουν τα οφέλη στην πραγματική ελληνική οικονομία, όπως και αλλαγή μοντέλου δανειοδοτήσεων είτε πρόκειται για επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) είτε για φυσικά πρόσωπα. Προς το παρόν, αυτό που θα βιώσουν οι πελάτες είναι η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις, σύσταση που έχει γίνει εδώ και έξι μήνες από την τρόικα, αν και μόλις πριν από έναν μήνα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

Οι επόμενες κινήσεις

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον χάρτη έτοιμο με τρεις μεγάλες τράπεζες, διαφορετικών όμως ταχυτήτων, και με ορισμένες μικρές, η τύχη των οποίων θα κριθεί σύντομα. Ορισμένων δε εντός του Οκτωβρίου και κάποιων άλλων λίγο αργότερα εφόσον η χώρα καταφέρει να εκταμιεύσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με συγκρίσιμο μέγεθος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο όμιλος της Εθνικής, που θα αποκτήσει τεράστιες -για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς- διαστάσεις μετά την απορρόφηση της Eurobank. Το ενεργητικό της θα διαμορφωθεί στα 177,7 δισ. ευρώ, όταν ο αμέσως επόμενος τραπεζικός όμιλος, η Alpha Bank, κατόπιν της απορρόφησης της Emporiki Bank, θα έχει ενεργητικό 79,6 δισ. ευρώ.

Το βλέμμα της αγοράς είναι πλέον στραμμένο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών στην τρόικα έχουν τοποθετηθεί δημόσια λέγοντας ότι "το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο". Μάλιστα, η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα για την οικονομική χρήση του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κι εδώ θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην ΑΤΕ, δηλαδή θα διαχωριστεί σε δύο κομμάτια, σε καλή και σε κακή τράπεζα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ότι το Τ.Τ. θα σπάσει στα δύο και η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από κάποια από τις τρεις μεγάλες.

Στην περίπτωση όπου περάσει στον έλεγχο της Εθνικής, ορισμένοι εγείρουν ζητήματα ανταγωνισμού π.χ. η τράπεζα που θα προκύψει θα διαθέτει πολύ υψηλά μερίδια αγοράς στις καταθέσεις. Στον αντίποδα, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν ότι "η πώληση του υγιούς κομματιού του Τ.Τ. στην Εθνική Τράπεζα εξυπηρετεί την πολιτική δέσμευση για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα με κρατική συμμετοχή, που θα λειτουργεί όμως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".

Η υπόθεση του Τ.Τ. αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Ελλάδα, με βάση τους υπολογισμούς, θα καταφέρει να εκταμιεύσει τη δόση.

Οι μικροί

Ενδιαφέρον όμως θα υπάρξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και για τη Millennium Bank. Οι Πορτογάλοι της BCP επιδιώκουν την πώλησή της, ωστόσο δεν πρόκειται να πάρουν υψηλό τίμημα. Ήδη έχουν δρομολογήσει την ενίσχυση των κεφαλαιακών της αναγκών συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ και ορισμένες πληροφορίες φέρουν την πώλησή της εντός του Οκτωβρίου.

Το μέλλον της Attica Bank εκτιμάται ότι θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά την FBBank, ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι το deal έχει κλείσει και η μικρή τράπεζα θα περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς με την απόκτηση της ΑΤΕ έγινε μέτοχος στην FBBank σε ποσοστό 49%.

Ώρα αποφάσεων και για τις κυπριακές τράπεζες

Εξελίξεις αναμένονται τους επόμενους μήνες και στο μέτωπο των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι διοικήσεις τους στη μεγαλόνησο το τελευταίο διάστημα έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει την προσαρμογή των μεγεθών στη νέα οικονομική πραγματικότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Απαιτείται δηλαδή συμμάζεμα των δραστηριοτήτων τους με περιορισμό των δικτύων και του μεγέθους.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η νομική μετατροπή τους σε θυγατρικές, κίνηση που θα μπορούσε να έχει ως στόχο την πώλησή τους όταν σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξαν επαφές μεταξύ των διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών και των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Ωστόσο, για να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν στο πρότυπο που ακολούθησε η Credit Argicole για την εν Ελλάδι θυγατρική της, την Emporiki.

Και… αντίστροφα

Για τις τρεις ισχυρές ελληνικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς) που διαμορφώνουν ήδη τον χάρτη, υπάρχει ένας πονοκέφαλος που αφορά τις κυπριακές θυγατρικές. Δεν αποκλείεται εξαιτίας της ένταξης της Κύπρου σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης από την τρόικα να κληθούν, εφόσον βέβαια αποφασίσουν να πουλήσουν τις θυγατρικές που διατηρούν στο νησί, να τις ενισχύσουν κεφαλαιακά. Κι αυτό σε μία περίοδο όπου δεν υπάρχει πληθώρα κεφαλαίων…

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v