Σαμαράς:Αντέχουμε μέχρι τέλη Νοεμβρίου χωρίς δόση

Στήριξη της Ελλάδας από την ΕΚΤ αλλά και απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σαμαράς:Αντέχουμε μέχρι τέλη Νοεμβρίου χωρίς δόση
Παρέμβαση στις εξελίξεις για την Ελλάδα από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός με μια σύντομη δήλωση έστειλε μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα γίνει "ξέφραγο αμπέλι" και η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ζήτησε στήριξη της Ελλάδας από την ΕΚΤ αλλά και απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
 
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως βλέπει ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με κάποια αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. "Κλειδί είναι η ρευστότητα. Γι' αυτό η επόμενη δόση είναι τόσο σημαντική για εμάς", δήλωσε. Ερωτηθείς για το πόσο καιρό είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς τη δόση, απάντησε: "Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά ο κουμπαράς αδειάζει".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει η ΕΚΤ αποδεχόμενη χαμηλότερο επιτόκιο στα ελληνικά ομόλογα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ευρωτράπεζας "ή αν μπορούσε να εγκρίνει μετακύλισή τους όταν λήξουν αυτά τα ομόλογα".

"Θα μπορούσα επίσης να φανταστώ ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως συζητείται για την Ισπανία δεν θα επιβαρύνει το κρατικό χρέος, αλλά θα διεξαχθεί απευθείας από τον ESM. Αυτό θα ήταν μία σημαντική ανακούφιση", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται "προ της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησής της". Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, είπε, "μας περιμένει το χάος", τονίζοντας πως η χώρα είναι μεν έτοιμη να κάνει θυσίες, αλλά πρέπει να είναι σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Η κοινωνία, ανέφερε επίσης, απειλείται ως σύνολο "από λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς και από την άνοδο ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος", παραλληλίζοντας μάλιστα τη συγκυρία με εκείνη της Βαϊμάρης.

"Η πειθαρχία δεν πρέπει να είναι τιμωρία"

Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες σε συνέδριο της Herald Tribune στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και θα αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση".

"Σε έναν χρόνο από τώρα το ελληνικό success story θα είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Υπογράμμισε ότι "η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι τιμωρία που επιβάλλεται από παράγοντες εκτός Ελλάδος".

Παράλληλα, επικεντρώθηκε στο αίσθημα δικαίου που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες. "Εάν ζητάς περικοπές, θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να δεχτεί περικοπές. Εάν ζητάς από τον κόσμο να δουλεύει πιο σκληρά, η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλεύει μέρα-νύχτα".

Ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι "υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί η Ελλάδα" από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

"Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει χρήση των ρυθμίσεων που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση της Ισπανίας. Θα μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να πραγματοποιηθεί απευθείας μέσω του ESM. Αυτό θα μείωνε το χρέος και θα εξασφάλιζε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ το 2020".

"Δεν μπορώ να πω αν θα το δεχτούν, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημά μας είναι το κενό χρηματοδότησης και πώς θα καλυφθεί", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των εταίρων της. "Πολλοί λένε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα OSI, ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που ελέγχει ο επίσημος τομέας. Εμείς δεν το λέμε. Ζητάμε άλλους τρόπους και υπάρχουν άλλοι τρόποι", υπογράμμισε.

Κρίσιμη η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε την κρισιμότητα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι "δεν είναι απλώς τεχνικός όρος, είναι πολιτική προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας".

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα απαιτεί ένα κοινό πλαίσιο, αλλιώς γίνεται απλώς επιθετικότητα ο ένας εναντίον του άλλου".

Μια εύκολη λύση για την αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας θα ήταν η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση, σημείωσε, εξηγώντας ωστόσο ότι η παραμονή στο κοινό νόμισμα είναι στρατηγική επιλογή της χώρας. "Αποκλείουμε εντελώς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Δεν είναι επιλογή, είναι καταστροφή. Οι Έλληνες λόγω των μέτρων λιτότητας έχουν χάσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου. Εάν πραγματοποιηθεί έξοδος από το ευρώ, θα χάσουν και το υπόλοιπο", τόνισε.

"Εάν φεύγαμε, είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρο τον επόμενο πιο αδύναμο κρίκο", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v