Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνδικαλιστικά ΔΕΗ:Η κάθοδος των βορείων

Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ, απευθείας από το σωματείο Σπάρτακος και όχι από τη ΓΕΝΟΠ, είναι στρατηγικός στόχος της διοίκησής του.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Συνδικαλιστικά ΔΕΗ:Η κάθοδος των βορείων
Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ, απευθείας από το σωματείο Σπάρτακος και όχι από τη ΓΕΝΟΠ, είναι στρατηγικός στόχος της διοίκησής του, οι σχέσεις της οποίας με τη διοίκηση της ομοσπονδίας δεν διέρχονται τις καλύτερες μέρες.

Το σωματείο, που ιδρύθηκε στην περιοχή της Πτολεμαΐδας για να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα), μετά τη διάσπαση της επιχείρησης σε μητρική (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) και θυγατρικές (ΑΔΜΗΕ - δίκτυα μεταφοράς, ΔΕΔΔΗΕ - δίκτυα διανομής), έχει θέσει οργανωτικούς στόχους για συνδικαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής σε όλη τη χώρα (ηπειρωτικό σύστημα και νησιά).

Η ενδυνάμωση του σωματείου αυτού, όπως είναι φυσικό, αποδυναμώνει τη ΓΕΝΟΠ, καθώς στους κόλπους των εργαζομένων της ΔΕΗ διαμορφώνεται ένας συλλογικός φορέας προορισμένος να υπερασπιστεί τα εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των εργαζόμενων πρώτης γραμμής, κρατώντας αποστάσεις από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.

Η ΓΕΝΟΠ μέχρι τώρα, αν και δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, λειτουργούσε ως πρωτοβάθμιο σωματείο, εισπράττοντας επιπλέον και εισφορές από τα φυσικά μέλη, γεγονός που, αν και δεν αντίκειται απολύτως στην εργατική νομοθεσία, βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας.

Ωστόσο, πάρα πολλές φορές, οι εργαζόμενοι σε θέσεις πρώτης γραμμής του Βορρά αισθάνθηκαν ριγμένοι από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ, που εμφανίζονταν να ενδιαφέρονται περισσότερο για πολυπληθείς ειδικότητες του κέντρου (διανομής, διοικητικών και διαχειριστικών υπηρεσιών), παρά για τους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία και τις μονάδες παραγωγής.

Η «κάθοδος των βορείων»

Ήδη προχθές ο Σπάρτακος ανακοίνωσε την ίδρυση του 23ου σωματειακού παρατήματος στον ΑΗΣ Κομοτηνής, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και η ίδρυση αντίστοιχου παρατήματος στον ΑΗΣ Αλιβερίου. Ας σημειωθεί ότι από τους μεγάλους θερμικούς σταθμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι απασχολούν και μεγάλο αριθμό προσωπικού, μόνο στους ΑΗΣ Λαυρίου, Κερατέας και Μεγαλόπολης δεν έχουν ιδρυθεί παραρτήματα του Σπάρτακου.

Άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα, μάλιστα, έχει και η «μετάθεση» του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου από τη διανομή, όπου η οργανική του θέση, στον ΑΗΣ Λαυρίου, μετά από δική του αίτηση. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αιτιολόγησε τη μετάθεσή του στον ΑΗΣ ως συμβολική κίνηση που δείχνει την πρόθεσή του να αντισταθεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στην πώληση μονάδων παραγωγής. Όπως είχε πει, μόλις ανακοινωθεί η πώληση κάποιας συγκεκριμένης μονάδας, θα ζητήσει να μετατεθεί στο προσωπικό της.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτό που τον απασχολεί είναι η εποπτεία σε έναν από τους μεγαλύτερους ΑΗΣ της χώρας, που επιπλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο.

Οι νέες κινήσεις

Επόμενο στάδιο, σύμφωνα με μέλη της διοίκησης του Σπάρτακου, είναι η ίδρυση παραρτημάτων στους υδροηλεκτρικούς του συγκροτήματος Αχελώου και στους αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των νησιών.

Όπως λέει στο euro2day o πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, ο Σπάρτακος θέλει να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του ως επιχειρησιακού σωματείου, που θα καλύπτει τους εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία. Την εξέλιξη αυτή τη θεωρεί νομοτελειακή, λόγω του αντικειμένου της εργασίας, αλλά κυρίως λόγω της μετατροπής της επιχειρηματικής δομής της ΔΕΗ σε μητρική και θυγατρικές.

Για την παρουσία της ΓΕΝΟΠ και για τις σχέσεις με την ομοσπονδία, ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά την άποψη της διοίκησης του Σπάρτακου ο ρόλος της θα πρέπει να είναι συντονιστικός της δράσης των πρωτοβάθμιων οργανώσεων στον κλάδο του ηλεκτρισμού (ΔΕΗ και ιδιωτικός τομέας). Αφήνει δε να εννοηθεί ότι κατά τη διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων οι διοικήσεις της ΓΕΝΟΠ προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ των επιμέρους κλάδων εργαζομένων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να θίγονται τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή της παραγωγής.

Με αφορμή το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων, οι σχέσεις Σπάρτακου-ΓΕΝΟΠ έφτασαν σε ακραία σημεία αντιπαράθεσης. Τον περασμένο Ιούνιο το σωματείο της παραγωγής εγκαλούσε τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ για αντισυναδελφικές μεθοδεύσεις, εν όψει υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης, με βασικά σημεία της οποίας διαφωνούσε.

Έτσι σε ανακοίνωσή του ο Σπάρτακος αποκαλούσε «μικρόψυχη» και «εμπαθή» την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, η οποία προσπαθεί να τορπιλίσει την προσπάθεια συνεννόησης του Σπάρτακου με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v