Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κριτήρια για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΕΛΠΕ

H εξυπηρέτηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και του δημόσιου συμφέροντος, θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τα κριτήρια για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΕΛΠΕ
H εξυπηρέτηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και του δημόσιου συμφέροντος, θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων.
 
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο "Balkans Oil & Gas, 2012 Summit".

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ενεργειακές επιχειρήσεις, στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο, υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της χάραξης και διαμόρφωσης ξεκάθαρης ενεργειακής πολιτικής, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της μεταφοράς κεφαλαίων και τεχνογνωσίας.
 
Όπως δε τόνισε η πρώτη φάση του, υπηρετεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που στο κομμάτι της αφορά στην αποκρατικοποίηση του ομίλου φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, και στη συνέχεια του ποσοστού του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία για τον όμιλο της ΔΕΠΑ η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, θα κληθούν να καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση των ενδεικτικών προσφορών, προκειμένου να καταρτιστεί μία short list με 4-6 εταιρείες, οι οποίες και θα κληθούν για διαπραγματεύσεις.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Να σημειωθεί δε επιπροσθέτως ότι σημαντικό ρόλο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του φυσικού αερίου, θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και στη μετοχική σύνθεση του οποίου επιδιώκει να εισέλθει η ΔΕΠΑ.

Η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο συγκεκριμένο σχέδιο, έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το κείμενο της συμφωνίας έχει λάβει την έγκριση των κυβερνήσεων των τριών χωρών, ενώ η υπογραφή του, ενώ προβλεπόταν να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στη Ρώμη, τελικά θα γίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εμπλεκόμενων χωρών. Εξ άλλου σημειώνεται ότι για τις 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί η επίσκεψη στην Αθήνα του Αλβανού υπουργού εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι.

Ειδικότερα για το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις ο κ. Παπαγεωργίου με την ομιλία του στο «Balkans Oil & Gas, 2012 Summit” σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι οικονομικές εξελίξεις, και οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώνονται, καθιστούν επιβεβλημένη την προσήλωση στην επίτευξη διεθνών συνεργασιών και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων υψηλού επιπέδου, με στόχο την ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει ενεργό συμμετοχή στα σχεδιαζόμενα έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ, είτε από νέες πηγές, όπως αυτή της περιοχής της Κασπίας, είτε και από νέες διαδρομές αερίου.
 
Για την εκπλήρωση του στρατηγικού της ρόλου και τη διακίνηση φυσικού αερίου σε αέρια, ή σε υγροποιημένη μορφή, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές, αλλά και νέες που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην γειτονική Κύπρο και το Ισραήλ, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για εμάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v