Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Φορο-bonus 5 δισ. με εγγύηση κράτους!

Πως με εγγύηση του Δημοσίου θα ενισχυθούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών κατά 5 δισ. ευρώ. Ο προτεινόμενος συμψηφισμός ζημιών από PSI+ "βρέξει χιονίσει", και η αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου.

Τράπεζες: Φορο-bonus 5 δισ. με εγγύηση κράτους!
Ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά 5 δισ. ευρώ, συζητούν κυβέρνηση, Τρόικα, ρυθμιστικές αρχές και οι διοικήσεις των εμπλεκομένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως είναι γνωστό, από την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα και την επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI+) και την ακόλουθη νέα πτώση των τιμών οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν δυσθεώρητες ζημιές.

Προκειμένου να απαλύνει μέρος της παραπάνω ζημιάς η κυβέρνηση Παπαδήμου, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισε, τον περασμένο Φεβρουάριο ρύθμιση με την οποία οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ζημιές, που έγραψαν από ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξαιτίας του PSI+, με μελλοντικά κέρδη, σε χρονικό ορίζοντα ως και την λήξη των τίτλων. Δηλαδή ως την 30ετία.

Βάσει της παραπάνω ρύθμισης οι τράπεζες αναγνώρισαν στις λογιστικές τους καταστάσεις μέρος ή το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο παραπάνω αναβαλλόμενος φόρος προσμετράται και στα εποπτικά κεφάλαια. Για να προσμετρηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι κάθε χρόνο, σε βάθος 30ετίας, η ζημιά από ομόλογα θα συμψηφίζεται «βρέξει, χιονίσει».

Προκειμένου να ξεπερασθεί ο παραπάνω σκόπελος και ο αναβαλλόμενος φόρος να αναγνωρισθεί στο σύνολό του στα εποπτικά κεφάλαια, κυβέρνηση, ρυθμιστικές αρχές, Τρόικα και οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών συζητούν το εξής σχέδιο: Να εγγυηθεί το Δημόσιο ότι θα συμψηφίζεται η ζημιά από τα ομόλογα, ακόμη και όταν οι τράπεζες δεν εμφανίζουν κέρδη!

Οι τράπεζες προτείνουν να κατατεθεί νέα φορολογική ρύθμιση, η οποία να επιτρέπει τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI+, σε βάθος 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, όπως ο Φόρος στα κέρδη θυγατρικών, στην περίπτωση που υπάρξουν οικονομικές χρήσεις, στις οποίες δεν θα εμφανίσουν κέρδη και επομένως δεν θα μπορούν να συμψηφίσουν ζημιές με φόρο εισοδήματος. Βεβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα εκδηλωθεί "γκρίνια" από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις για άνιση μεεταχείρισή τους σε σχέση με τις τράπεζες.

Πρόκειται, πρακτικά, περί παροχής εγγύησης από πλευράς Δημοσίου, η οποία, εφόσον περάσει, ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση στα εποπτικά κεφάλαια του αναβαλλόμενου φόρου από την ζημιά του PSI+. Αν συμβεί αυτό τότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) θα χρειασθούν 5 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια.

«Αν το Δημόσιο εγγυηθεί το συμψηφισμό ζημιών, βρέξει- χιονίσει, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα έχουν πρόβλημα να προσμετρήσουν στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών το σύνολο της ευνοικής επίπτωσης από τον αναβαλλόμενο φόρο» σημειώνουν στελέχη ελεγκτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει ευνοικά το παραπάνω αίτημα καθώς το ποσό που θα χάσει, ως έσοδα, από την παροχή εγγύησης, το γλυτώνει, μια και δεν θα κληθεί να βάλει άλλα 5 δισ. ευρώ άμεσα στις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται μείωση των υπέρογκων σήμερα κεφαλαιακών αναγκών προκειμένου να δημιουργηθούν προυποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βέβαια το συγκεκριμένο σχέδιο-πρόταση έχει το εξής μειονέκτημα: Στην περίπτωση που αποφασισθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον EFSF, όπως ζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το χρέος, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος, λόγω του συμψηφισμού.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v