Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις Κατσάμπα (ΔΝΤ)

Η Ελλάδα χρειάζεται 3ο πακέτο, δήλωσε στη WSJ ο Θ. Κατσάμπας, εκπρόσωπος της χώρας στο Ταμείο. Τι αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Επικεντρωνόμαστε στο τρέχον πρόγραμμα, λέει το ΔΝΤ. Δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις Κατσάμπα (ΔΝΤ)
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη και οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να βρουν πόρους για να το χρηματοδοτήσουν, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Θάνος Κατσάμπας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

"Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή είτε της συμμετοχής του επίσημου τομέα είτε επιπρόσθετων δανείων, καλώς εχόντων των πραγμάτων με πιο ευνοϊκούς όρους", ανέφερε.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης κατά δύο χρόνια, κάτι που θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι είναι εντελώς ανεδαφικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το κενό αυτό μόνη της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο η ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό.

"Η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανείων του ταμείου σε όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που είναι αδιαπραγμάτευτοι", επισήμανε ο κ. Κατσάμπας.

Η αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και η μη βιώσιμη πορεία του χρέους δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ, με βάση το καταστατικό του, να δώσει επιπρόσθετα δάνεια, πρόσθεσε.

Ο κ. Kατσάμπας δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου υπολόγισε ότι "το 2011 εφαρμόστηκε μόνο το 22% των δεσμεύσεων του προγράμματος".

Ως εκ τούτου, σημείωσε, ο δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί και άλλο.

Μια εναλλακτική για την επαναφορά του χρέους σε βιώσιμη τροχιά θα ήταν νέα μείωση στα επιτόκια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης. Μια πιο αμφιλεγόμενη λύση περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η πιο αμφιλεγόμενη λύση θα ήταν κούρεμα 30% στην αξία των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να δεχτούν κούρεμα στα διμερή δάνεια που έχουν συνάψει με την Ελλάδα. Ωστόσο, καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει δείξει πρόθυμη να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Ο κ. Kατσάμπας αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), όσο αναγκαία και αν φαίνεται.

"Η δυσκολία με το OSI είναι ότι θέτει ένα πιθανό προηγούμενο για τους άλλους δανειολήπτες, το οποίο όπως είναι φυσικό οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα ήθελαν να αποφύγουν" σημείωσε.


G. Rice: Επικεντρωνόμαστε στο τρέχον πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, G. Rice, ερωτηθείς για την πιθανότητα τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα επικεντρώνονται στο να επανέλθει το τρέχον πρόγραμμα σε τροχιά.  

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν στο ΔΝΤ σκέψεις να προχωρήσει κούρεμα του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, απάντησε ότι "το ταμείο πάντα ζητά τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας για το ζήτημα".

Το ΔΝΤ εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τους Έλληνες πολίτες και μία από τις προκλήσεις θα είναι η εφαρμογή των μέτρων με δίκαιο τρόπο, που θα προστατεύει τους περισσότερους αδύναμους. "Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση". 

Ο κ. Rice ανέφερε ακόμα ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να συνεχίσει την αξιολόγηση.

Ωστόσο, είπε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ξεκάθαρος αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση, τονίζοντας ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. "Ετσι, δεν μπορώ να είμαι σαφής για τον χρόνο όπου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση", υπογράμμισε.

Το στέλεχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η επικεφαλής του ταμείου Christine Lagarde και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, μίλησαν την Τετάρτη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Έντονη δυσαρέσκεια από το ΥΠΟΙΚ

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Θ. Κατσάμπα στη Wall Street Journal, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια, σημείωναν ότι τις θέσεις της χώρας για την οικονομία τις διαμορφώνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.


Θέμα απομάκρυνσης θέτει ο Γ. Μιχελάκης

Θέμα απομάκρυνσης του Θ. Κατσάμπα θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Γιάννη Μιχελάκη:

«Μετά τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του -διορισθέντος από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο- αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Αθανασίου Κατσάμπα, ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών:

Πρώτον, ενημέρωσε ο κ. Κατσάμπας τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση για τις απόψεις που δημόσια εξέφρασε σήμερα;

Μετά τις σημερινές δηλώσεις μπορεί ο κ. Κατσάμπας να εκπροσωπεί τη χώρα στο ΔΝΤ;

Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση;»


Δήλωση Θ. Κατσάμπα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ με δήλωσή του στο ΑΠΕ υποστηρίζει ότι το άρθρο στη Wall Street Journal "περιέχει τουλάχιστον τρεις σημαντικές ανακρίβειες", όπως τονίζει:

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσάμπας αναφέρει:

"Πρώτη και κύρια, είναι ότι οι δηλώσεις είχαν σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο τον Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όπως λανθασμένα αναφέρει ο τίτλος του άρθρου.

Δεύτερη, δεν επέμενα ποτέ ότι πρέπει η ευρωζώνη και η ΕΚΤ να πληρώσουν για την επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η δήλωσή μου ήταν ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει μία τετραετή χρηματοδότηση και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τρίτη, σε όλα τα σχόλια αντανακλώνται οι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη ούτε του ΔΝΤ ούτε της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει σωστά μια διευκρίνιση για το θέμα αυτό".

Ο κ. Κατσάμπας ζήτησε από την αμερικανική εφημερίδα να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v