Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γκρίνια" από ΣΕΒΚ για το υψηλό κόστος ενέργειας

Επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, απέστειλε ο ΣΕΒΚ, κάνοντας λόγο για τα σοβαρά αντικίνητρα που δημιουργεί το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία. Τι λέει για τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ. 

Γκρίνια από ΣΕΒΚ για το υψηλό κόστος ενέργειας
Επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, απέστειλε ο ΣΕΒΚ, κάνοντας λόγο για τα σοβαρά αντικίνητρα που δημιουργεί το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία. Τι λέει για τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ.


Προς τους
- κ. Κωστή Χατζηδάκη Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων,
- κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
- κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου Υφυπουργό Ενέργειας,

ΘΕΜΑ: Σοβαρό Αντικίνητρο για την Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία το υψηλό κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αξιότιμοι κύριοι,

Θεωρούμε σοβαρό αντικίνητρο, για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία και καθοριστικό παράγοντα διακοπής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, το πολύ υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες του κλάδου και ιδιαίτερα μετά τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο. Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα, σε σχέση με το ζήτημα της τιμολόγησης πελατών μέσης τάσης από τη ΔΕΗ ΑΕ, και ιδίως του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας.

Η ΔΕΗ ΑΕ, με τα εφαρμοζόμενα από 1-2-2012 τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς πελάτες μέσης τάσης, κατήργησε οποιαδήποτε διαφοροποίηση υπήρχε επί τη βάση των προηγούμενων τιμολογίων, μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών πελατών μέσης τάσης, εξομοιώνοντας τους βιομηχανικούς καταναλωτές και ιδίως τους κλωστοϋφαντουργούς με τους εμπορικούς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης - ενδεικτικά, προφίλ και όγκος κατανάλωσης - γεγονός που είχε σαφώς αρνητικό αποτέλεσμα σε βάρος των καταναλωτών που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για βιομηχανική χρήση και το κόστος αυτό συνιστά σημαντικότατο τμήμα του συνολικού κόστους παραγωγής τους, με άστοχο και αναποτελεσματικό όφελος λοιπών κατηγοριών καταναλωτών.

Η ως άνω εμπορική πρακτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα στις αποφάσεις της ΡΑΕ σχετικά με τις αρχές βέλτιστης τιμολόγησης, καθώς στην εφαρμοζόμενη τιμολόγηση δεν υπάρχει ουδεμία εξειδίκευση αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εν λόγω βιομηχανικών καταναλωτών. Περαιτέρω, αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε μονομερώς από τη ΔΕΗ ΑΕ, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, αλλά και με τα προβλεπόμενα στις αποφάσεις της Αρχής σας.

Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε, ότι η τιμολόγηση των εργοστασίων μας κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτά των μεγάλων οικιακών πελατών, άνω των 2000 KWh ανά τετράμηνο. Περαιτέρω αναφέρουμε ότι η τρέχουσα χρέωση ισχύος ανέρχεται σε 87.000 Ευρώ/Mw ανά έτος, όταν η αντίστοιχη ρυθμιζόμενη χρέωση ανερχόταν σε 45.000 Ευρώ/Mw. Δεδομένου ότι η ως άνω χρέωση αφορά εξοπλισμό κατά κύριο λόγο ήδη αποσβεσμένο, και λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή πλέον ανάγκη σε νέες επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό, εκτιμούμε ως απώτατη προτεραιότητα – αν όχι την αύξηση – έστω τη διατήρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον κλάδο μας, γεγονός που με βεβαιότητα δεν θα επιτευχθεί εάν συνεχίσουμε να υφιστάμεθα την ως άνω τιμολόγηση από τη πλευρά της ΔΕΗ ΑΕ.

Συν/να σας υποβάλλουμε ενδεικτικές τιμολογήσεις από επιχ/σεις του κλάδου μας και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας ώστε να αρθούν οι ως άνω στρεβλώσεις, όπου οι βιομηχανίες μας καλούνται να πληρώσουν τον ίδιο λογαριασμό με αυτόν ενός μεγάλου οικιακού καταναλωτή.

Επισημαίνουμε ότι τυχόν συνέχιση της ως άνω τιμολόγησης, θα οδηγήσει τον κλάδο μας, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως «intensive user”, αρχικά σε περιορισμό και πολύ σύντομα σε διακοπή της παραγωγικής μας διαδικασίας, με όποιες συνέπειες αυτό θα επιφέρει τόσο στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, αλλά και στην απασχόληση των 80.000 περίπου εργαζομένων στον κλάδο.

Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος
Ελευθέριος Κούρταλης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v