Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απούσα η Ελλάδα από την παραθεριστική κατοικία

Ελάχιστα έχουν γίνει προκειμένου να προχωρήσουν στη χώρα οργανωμένα σχέδια παραθεριστικής κατοικίας. Ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι έμεινε στα χαρτιά. Η γραφειοκρατία είναι επιπλέον πονοκέφαλος.

Απούσα η Ελλάδα από την παραθεριστική κατοικία
Μια γεύση για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα θα πάρουν οι ξένοι επενδυτές με την έναρξη του συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι την 1η Σεπτεμβρίου, την ίδια στιγμή όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά παρέμεινε ανενεργό.
 
Παρά τις εξαγγελίες της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα απέχει από τον μεσογειακό χάρτη της παραθεριστικής κατοικίας, ενώ η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά και τη συγκεκριμένη αγορά. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προσέλαβε τον διεθνή οίκο CBRE για να προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στον στρατηγικό σχεδιασμό για την παραθεριστική κατοικία.

Σύμφωνα με προβλέψεις που είχαν γίνει, η Ελλάδα, πριν οδηγηθεί στη χρεοκοπία, και με δεδομένο τον κορεσμό των υπόλοιπων αγορών (κυρίως της Ισπανίας), θα μπορούσε να επωφεληθεί και να προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις στην τουριστική κατοικία.

Τώρα πολλοί ελπίζουν πως τα νέα πολυτελή συγκροτήματα όπως το Amanzoe, αλλά και τα πωλητήρια που έχουν μπει σε πασίγνωστα ελληνικά ξενοδοχεία, όπως το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, μπορούν να βάλουν ξανά τη χώρα στον χάρτη των διεθνών επενδυτών του τουρισμού.

Πάντως, τόσο η Εθνική Τράπεζα, που πωλεί τον Αστέρα, όσο και η Alpha Bank (που φέρεται να πωλεί το Hilton Αθηνών), έχουν λάβει μηνύματα από διεθνείς οίκους ακινήτων σύμφωνα με τα οποία αν δεν βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα θα είναι αναγκασμένες να πωλήσουν με «εκπτώσεις» 50% έως 70% έναντι της αξίας με την οποία έχουν εγγράψει στα βιβλία τους τα γνωστά ξενοδοχεία.

Σήμερα, όποιος αναζητήσει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα σε γνωστούς οίκους του εξωτερικού, όπως η Quintessentially Estates, διαπιστώνει πως η προσφορά περιορίζεται στο Amanzoe και στο Elounda Peninsula Diamond Residences της οικογένειας Κοκοτού στην Κρήτη. Το τουριστικό συγκρότημα Amanzoe, το οποίο είναι τμήμα της ευρύτερης επένδυσης που προωθεί στην περιοχή η Dolphin Capital Investors, περιλαμβάνει 38 σουίτες, αλλά και βίλες οι οποίες κατασκευάζονται κατά παραγγελία και θα βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ασιατικής αλυσίδα Aman Resorts.

Το Amanzoe είναι ένα από τα έξι συγκροτήματα της Aman Resorts διεθνώς στα οποία πωλούνται βίλες, οι ιδιοκτήτες των οποίων μπορούν να τις παραχωρούν προς ενοικίαση, μέσω της ξενοδοχειακής αλυσίδας, εφόσον το επιθυμούν. Προς το παρόν, έχουν πωληθεί πέντε βίλες και έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση φέρεται να έχει επιλέξει περιοχές για την ανάπτυξη παραθεριστικών συγκροτημάτων, με βάση ένα κριτήριο: την ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων που βρίσκονται στα χέρια του δημοσίου όπως η Ρόδος, η παραλιακή ζώνη της Αιτωλοακαρνανίας, η Ηλεία κ.ά. Όμως, στελέχη του χώρου του τουρισμού που είχαν παρακολουθήσει την ανάπτυξη της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας σε Γαλλία, Ισπανία κ.λπ., υποστήριζαν πως πρώτο κριτήριο πρέπει να είναι η αεροπορική σύνδεση με τη δυτική Ευρώπη.

Όπως έλεγαν Βρετανοί που αγόραζαν κατοικίες στην Ισπανία, είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε αυτές το βράδυ της Παρασκευής και να επιστρέφουν στο γραφείο τους το πρωί της Δευτέρας.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι, αλλά ουδέποτε κατέστη λειτουργικός γιατί ξεχάστηκαν οι λοιπές αποφάσεις για την εφαρμογή του, προβλέπει πως τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών για να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις «πρέπει να είναι τουριστικά προϊόντα ξενοδοχειακού χαρακτήρα» και να μην έχουν σχέση με συμβατικές αναπτύξεις (οικιστικές ή άλλες). Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει και ξενοδοχειακός όμιλος που λειτουργεί ένα τέτοιο συγκρότημα.

Τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των 5 αστέρων. Δεν μπορούν να ενταχθούν στις προβλέψεις του νόμου επενδύσεις σε συγκροτήματα κατοικιών στα οποία πωλούνται ή ενοικιάζονται σπίτια, χωρίς να βρίσκονται υπό τη διαχείριση τουριστικών ομίλων.

Με το νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έννοια της τουριστικής κατοικίας με τη μορφή των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use resorts) που μπορούν να κατασκευαστούν σε εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων, οι οποίες βρίσκονται σε οργανωμένα τουριστικά σημεία (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης - Π.Ο.Τ.Α.).

Στα κατοικημένα νησιά η ελάχιστη επιφάνεια για κατασκευή συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών ορίζεται στα 100 στρέμματα, με εξαίρεση την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο εμβαδόν κάθε τουριστικής κατοικίας που θα βρίσκεται εντός των συγκροτημάτων ορίζεται σε 100 τετραγωνικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v