Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις προτάσεις για τις περικοπές 11,5 δισ.

Τρεις προτάσεις διαφορετικές από τις συνηθισμένες έχουν πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης στον αγώνα να βρεθούν μέσα σε δέκα μέρες μέτρα που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.

Τρεις προτάσεις για τις περικοπές 11,5 δισ.
Τρεις προτάσεις διαφορετικές από τις συνηθισμένες έχουν πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης στον αγώνα να βρεθούν μέσα σε δέκα μέρες μέτρα που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, που φέρουν τη σφραγίδα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών και περιλαμβάνονται στη μελέτη που έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση:

1. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο το 50% των αποδοχών των κληρικών και το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να το εισφέρει η Εκκλησία.
2. Οι επονομαζόμενοι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, θα πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
3. Οι φαντάροι θα υπηρετούν δώδεκα αντί για εννιά μήνες θητείας, ώστε να αποσυμπιεστεί η ανάγκη νέων προσλήψεων μόνιμων οπλιτών.

Από τα τρία μέτρα, πιο κοντά στο ενδεχόμενο υλοποίησης είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και πάλι στο δωδεκάμηνο, ενώ η πρώτη πρόταση για τους κληρικούς αναμένεται πως θα πυροδοτήσει θύελλα «ιερών» αντιδράσεων, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αξία να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης κρατούσε χθες αποστάσεις ασφαλείας από την πρόταση, σπεύδοντας να σημειώσει πως «κατ' αρχάς απορρίπτεται».
 
Αν εφαρμοστεί, πάντως, θα σημάνει εξοικονόμηση δαπανών 100 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, καθώς σήμερα η μισθοδοσία 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων κοστίζει 200 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Συνταγματικά κωλύματα δεν αποκλείεται να συναντήσει και η δεύτερη πρόταση για την επιβολή διδάκτρων. Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι και στο παρελθόν, αλλά δεν προχώρησε ακριβώς επειδή εκτιμήθηκε ότι μπορεί εύκολα να καταπέσει στα δικαστήρια.

Στον νόμο-πλαίσιο της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου είχε συμπεριληφθεί διάταξη που προέβλεπε: «Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό κάθε ιδρύματος».

Θεωρητικά, λοιπόν, ήδη ο οργανισμός κάποιου ιδρύματος θα μπορούσε να απαιτήσει δίδακτρα από όσους υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v