Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναι σε εφαρμογή μνημονίου, όχι σε νέα μέτρα

Η νέα κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης από εταίρους, παραδέχεται ο ΥΠΟΙΚ. Θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν. Όχι σε νέα μέτρα λόγω υψηλότερης ύφεσης.

Ναι σε εφαρμογή μνημονίου, όχι σε νέα μέτρα
Το δίπτυχο εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, που έχουν ήδη ψηφιστεί, όχι όμως νέα μέτρα που θα αποσκοπούν στην κάλυψη των αποκλίσεων, οι οποίες προκύπτουν από την υψηλότερη της προβλεπομένης ύφεση, είναι η νέα κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Μετά την κατηγορηματική άρνηση των θεσμικών εταίρων να μπουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν επανέλθει σε τροχιά η εφαρμογή του μνημονίου, η κυβέρνηση τόσο διά του πρωθυπουργού όσο και διά του υπουργού Οικονομικών έστειλε διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, θέτοντας βέτο μόνο στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ανοίγοντας τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ως προς την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ότι υπάρχουν σημεία στα οποία η κυβέρνηση προτείνει άμεσα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος και σημεία όπου το μνημόνιο έχει πέσει έξω λόγω ύφεσης. «Εκεί όπου υπάρχουν αποκλίσεις λόγω ύφεσης δεν πρέπει να επιβάλλονται νέα μέτρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Δεν θέλουμε αλλαγή στόχων, αλλά αλλαγές σε αυτά που εμποδίζουν την επίτευξή τους», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι οι θεσμικοί εταίροι και δανειστές της χώρας δεν έχουν διάθεση, προς το παρόν, διαπραγμάτευσης, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Παραδέχθηκε, επίσης, πως η υψηλότερη ύφεση σε σχέση με την εκτίμηση που είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος «θα προκαλέσει με μεγάλη πιθανότητα απόκλιση από τους αρχικούς στόχους», τονίζοντας πως «αυτή η απόκλιση δεν πρέπει να διορθωθεί με επιπλέον μέτρα, διαφορετικά θα εισέλθουμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης».

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η χώρα φέτος θα επιδιώξει να προσεγγίσει, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και όχι να τους εκπληρώσει. Ακόμη πιο συγκεκριμένος για το θέμα ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας ως στόχο το έλλειμμα να διαμορφωθεί, απλώς, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2011.

Η στρατηγική της κυβέρνησης στηρίζεται στην αποδοχή από τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές μας του αιτήματος διετούς παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν αυτό γίνει δεκτό, η χώρα θα πρέπει να σχεδιάσει νέο δεκαετές πλάνο, που να προβλέπει μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ, στην τετραετία, ώστε να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ, που κρίνεται απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής είναι το μοναδικό, προς το παρόν, μείζον αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει από τις ομιλίες του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, αλλά και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα τεθούν σε ορίζοντα τετραετίας, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την κάλυψη του ανοίγματος από τα πρόσθετα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για μείωση του χρέους με απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF - ESM και με υπαγωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναδρομικά στο PSI+ (κούρεμα και επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει).

Τα άμεσα μέτρα

Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε πως υπάρχουν δράσεις που επείγουν, όπως η παραχώρηση περισσότερων δόσεων, για την εξόφληση της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε δύο έτη από ένα που ισχύει σήμερα, όπως και η ένταξη στο επίδομα των αυτοαπασχολουμένων. Για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας θα επιδιωχθεί να βρεθούν κοινοτικοί πόροι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών οριοθέτησε ως άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες τις εξής ενέργειες:

- Νομοθετική πρωτοβουλία για άρση των εμποδίων στη νομοθεσία σχετικά με τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες.
- Άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για ταχύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων.
- Θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ως αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
- Ολοκλήρωση ως τον Δεκέμβριο του 2012 των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους, ώστε να πάρουν μπρος επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v