Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θωμόπουλος: Κριτική και αισιοδοξία για τράπεζες

”Φουσκωμένα” χαρακτήρισε τα κέρδη των τραπεζών στην περίοδο 1999-2000, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Π. Θωμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η τακτική αυτή, αν και νομότυπη, ήταν λανθασμένη στρατηγικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα, από το 2003.

Θωμόπουλος: Κριτική και αισιοδοξία για τράπεζες
Θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα από το 2003, προέβλεψε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Π. Θωμόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΛΚΕ (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων) με θέμα ”2002... Προκλήσεις για επένδυση”.

Ο κ. Θωμόπουλος είπε, ότι ορισμένα από τα κέρδη των τραπεζών την περίοδο 1999 – 2000 ήταν ”φουσκωμένα” υπονοώντας τα κέρδη που κατέγραψαν από ”γυρίσματα” μετοχών. Η κίνηση τους αυτή, πρόσθεσε ο κ. Θωμόπουλος, ήταν νομότυπη, αλλά λανθασμένη από στρατηγική άποψη, διότι σήμερα εμφανίζονται να έχουν μεγάλες μειώσεις κερδών και προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος.

Ωστόσο, ο υποδιοικητής προειδοποίησε, να μην παρασυρθεί κανείς από τη μείωση των κερδών στο α’ τρίμηνο και ενδεχομένως στο α’ εξάμηνο του έτους, διότι η κερδοφορία των τραπεζών προβλέπεται από το 2003 να αυξηθεί και να παραμείνει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, υπό την επίδραση δύο παραγόντων: α) της συνεχιζόμενης ταχείας πιστωτικής επέκτασης και β) της μείωσης στο κόστος λειτουργίας τους από την εμφάνιση οικονομιών κλίμακος στις περιπτώσεις που υπήρξαν συγχωνεύσεις τραπεζών.

Ο κ. Θωμόπουλος διευκρίνισε, ότι οι οικονομίες κλίμακος εμφανίζονται 4 χρόνια μετά τις συγχωνεύσεις.

Οσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ο υποδιοικητής είπε, ότι διαμορφώνεται στο 12% κατά μέσο όρο και είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με την ευρωζώνη. Πρόσθεσε επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την ΤτΕ, ώστε να μειωθεί το ύψους των προμηθειών και η διάρκεια του valeur στις διατραπεζικές μεταφορές κεφαλαίων, κάτι που θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις τράπεζες.

Σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε, ότι πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα η αύξηση των μισθών και ειδικότερα η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα, να μην υπερβαίνει σημαντικά τα αντίστοιχα ποσοστά της ευρωζώνης, διότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και μείωση της ανταγωνιστικότητας σε όλη την οικονομία.

Ειδικότερα, για το 2002, προβλέπεται αύξηση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα κατά 3%, έναντι 1,9% στην ευρωζώνη. Οσον αφορά στον πληθωρισμό για το 2003, ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι εκτιμάται στο 2,5% ή και παραπάνω για την Ελλάδα, έναντι 1,5% στην ευρωζώνη.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι διαμορφώνεται όλες οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρείται προς τα πάνω από τους διεθνείς οργανισμούς και ολοκληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την απελευθέρωση των αγορών.

Ο υπουργός δήλωσε, ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται αλλά ούτε και να δυσφημίζεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπονοώντας ότι η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΕΛΚΕ την προηγούμενη εβδομάδα και οδήγησε στην απόφαση του για απομάκρυνσης του προέδρου, Κ. Μπακούρη, περιείχε δυσφημιστικά στοιχεία για την οικονομία.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι νέος πρόεδρος του ΕΛΚΕ αναλαμβάνει ο Στράτος Παπαδημητρίου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας).

Ο τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Αλογοσκούφης, επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας για την απόφαση του να απομακρύνει τον κ. Μπακούρη, λέγοντας ότι πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι.

Α.Π.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v