Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις εντολές από την αγορά στους πολιτικούς

Τι ζητούν επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Η άμεση ανάγκη μείωσης του ρίσκου χώρας και ένεσης ρευστότητας στην οικονομία. Τι λένε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κατώτατους μισθούς και μετενέργεια.

Τέσσερις εντολές από την αγορά στους πολιτικούς
Τέσσερις σαφείς προτεραιότητες ζητά η αγορά να θέσει στην ατζέντα της η κυοφορούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας και των δημόσιων εσόδων και στο εξωτερικό τον κίνδυνο απομόνωσης της Ελλάδας.

Η χθεσινή συμφωνία Βενιζέλου - Κουβέλη σε κοινή προγραμματική βάση, με την αποδοχή από τον πρώτο του αιτήματος να καταργηθεί η υπουργική πράξη με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και περιεστάλη η μετενέργεια, ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι σήμερα το μεσημέρι. 

Σε αυτήν η αγορά έχει παράσχει ήδη ψήφο ανοχής. Για να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει, σύμφωνα με επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη, να κερδηθούν μάχες στα εξής μέτωπα:

Πρώτον, στη μείωση του ρίσκου της χώρας. Οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το PSI+ εκτίναξε το ρίσκο της χώρας και η πολιτική αβεβαιότητα και ακυβερνησία που το διαδέχθηκαν εγκαθίδρυσε δύο πεποιθήσεις: ότι η Ελλάδα θα εξέλθει αργά ή γρήγορα από την ευρωζώνη και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, παρά το πρόσφατο κούρεμα και την επιμήκυνση.

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης πρέπει να εξηγήσουν στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες ότι απαιτείται να υπάρξουν δηλώσεις και πράξεις που θα ανατρέψουν τις παραπάνω πεποιθήσεις.

Χρειάζεται, δηλαδή, άμεσο ξεμπλοκάρισμα του αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και των δανείων που έχουν προεγκριθεί από την ΕΤΕπ.

Αν γίνουν αυτά και υπάρξουν δηλώσεις για πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα από τη Μέρκελ και τον Ολάντ, τότε, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς ομολόγων, το ρίσκο της χώρας θα υποχωρήσει και οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων όπως η Euler Hermes και η Atradius θα επαναφέρουν την παροχή ορίων κάλυψης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεύτερο μέτωπο είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας με ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έναρξη πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και εξασφάλιση προσωρινού μηχανισμού εγγυητικών επιστολών για την επανεκκίνηση των έργων και την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Αν λάβουν χώρα αυτά, η αγορά θα πάρει βαθιά ανάσα ρευστότητας και θα αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Για το ευαίσθητο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η αγορά ζητά να διενεργηθεί με όρους που να διευκολύνουν την ιδιωτικοποίησή τους και να επιτρέπουν την παρέμβαση του Δημοσίου στην άσκηση του management.

Η ΕΤΕπ και η Κομισιόν αποκάλυψαν ένα πρόγραμμα τον Μάρτιο για να δοθούν κεφάλαια στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας που διψάνε για ρευστότητα με χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ ως εγγύηση για τα δάνεια της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Με βάση αυτό το σχέδιο, η ΕΕ θα υποστεί τις πρώτες απώλειες σε οποιοδήποτε ατυχές δάνειο, δίνοντας έτσι στην ΕΤΕπ την δυνατότητα να επεκτείνει την κλίμακα δανεισμού. Αυτό το σχέδιο εξακολουθεί να προετοιμάζεται και πρέπει να κλειδώσει διαμηνύουν στελέχη της αγοράς.

Ταυτόχρονα, ζητείται να είναι τέτοιοι οι όροι που να διασφαλίζουν ότι το Δημόσιο δεν θα χάσει τα λεφτά του σε βάθος 20ετίας, αλλά δεν θα αποκομίσει και υψηλή απόδοση.

Τρίτο μέτωπο είναι αυτό των εργασιακών. H αγορά συμφωνεί με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για επάνοδο της μετενέργειας στο 6μηνο. Συζητά ακόμη και την επάνοδο του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου ΙΙ επίπεδα, αρκεί να υπάρξουν κινήσεις που να απελευθερώνουν αμέσως όλα τα επαγγέλματα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην εργασία με έμμεσο τρόπο και όχι με αυτόν της μείωσης του κατώτατου μισθού.

Τέταρτο μέτωπο, τέλος, είναι οι διορθωτικές παρεμβάσεις σε αντικρουόμενες πολιτικές που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, αντισταθμίζοντας τα όποια οφέλη από τη μείωση των μισθών και τις άλλες κινήσεις περιορισμού κόστους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v