Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» η ιδιωτικοποίηση της Κτηματολόγιο ΑΕ

Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για σύμβουλο ιδιωτικοποίησης της Κτηματολόγιο ΑΕ, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν πως το σχέδιο θα προχωρήσει.

Στον «πάγο» η ιδιωτικοποίηση της Κτηματολόγιο ΑΕ
Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για σύμβουλο ιδιωτικοποίησης της Κτηματολόγιο ΑΕ, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν πως το σχέδιο θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές.
 
Η ξαφνική απόφαση για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, λίγες ημέρες προ των εκλογών, αποδίδεται στην προχειρότητα με την οποία διοίκησε το υπουργείο Περιβάλλοντος ο τέως υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνώριζε πως μόνο σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής το Δημόσιο παραχωρεί τη χρυσοτόκο όρνιθα που λέγεται Κτηματολόγιο, η οποία έχει έσοδα εις το διηνεκές μέσω των συναλλαγών στα ακίνητα. Και, όμως, με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών, προχώρησε το διαγωνισμό για επιλογή συμβούλου ιδιωτικοποίησης.

Με άλλοθι την έλλειψη κεφαλαίων για την ολοκλήρωση του έργου (πρόκειται για μερικές δεκάδες εκατομμύρια όταν έχουμε ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια), στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αποφάσισαν να πουλήσουν την "Κτηματολόγιο".

Η απόφαση για στρατηγικό επενδυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι το ολλανδικό Κτηματολόγιο, που είχε κληθεί να καταθέσει προτάσεις για την τύχη του έργου, πρόκρινε ένα άλλο μοντέλο: Ζητούσε τη δημιουργιά ενός ενιαίου ανεξάρτητου φορέα, κατά τα πρότυπα της Ολλανδίας, υπό τη σκέπη του οποίου θα εντάσσονταν τόσο ο ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας), όσο και τα Υποθηκοφυλακεία.

Ο συγκεκριμένος φορέας θα αναλάμβανε να υλοποιήσει το έργο, με ορίζοντα το 2020, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Το ολλανδικό μοντέλο ήταν η πρώτη πρόταση, ενώ ακολουθούσαν δύο εναλλακτικές: η πλήρης ιδιωτικοποίηση, και ένα μικτό μοντέλο το οποίο προέβλεπε είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Κτηματολόγιο ΑΕ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ Απ. Αρβανίτης υποστηρίζει πως το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος το οποίο υπέβαλλε στην τρόικα η ίδια η εταιρεία.

Ο κ. Αρβανίτης εκτιμά, επίσης, πως δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του Κτηματολογίου, αλλά το βάρος πρέπει να δοθεί σε σειρά θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης, και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες. Εκτός από τα 130 εκατ. ευρώ που θα πάρει η εταιρεία από το ΕΣΠΑ, υπάρχουν τα έσοδα από το Σπατόσημο καθώς και άλλες πηγές που δεν αξιοποιήθηκαν (π.χ. παροχή χαρτών, κ.λπ.).

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις εντάσσεται η υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να εντάσσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, ώστε να ξεπεραστούν τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην παραχώρηση κρατικών ακινήτων.

Εντάσσονται επίσης ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαγωνισμών κτηματογράφησης (κάποιοι σέρνονται επί χρόνια εν μέσω βροχής ενστάσεων) και σειρά αλλαγών ώστε να ενταχθούν και τα Υποθηκοφυλακεία.

Η ψηφιοποίηση των τελευταίων έμεινε στα χαρτιά, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σε ερώτηση για το αν είχαν υπάρξει επαφές με υποψηφίους στρατηγικούς επενδυτές, ο επικεφαλής της Κτηματολόγιο ΑΕ υποστηρίζει πως δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, στα γραφεία των μηχανικών κυκλοφορούσαν φήμες περί ενδιαφέροντος Γαλλικών και Γερμανικών ομίλων καθώς και τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v