Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Πάει πίσω η μετακόμιση στο Μινιόν

Τις προδιαγραφές για τη μετασκευή του κτιρίου του πρώην Μινιόν ώστε να στεγάσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος φτιάχνει αυτές τις ημέρες το ΥΠΕΚΑ, αλλά θεωρείται απίθανη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

ΥΠΕΚΑ: Πάει πίσω η μετακόμιση στο Μινιόν
Τις προδιαγραφές για τη μετασκευή του κτιρίου του πρώην Μινιόν ώστε να στεγάσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος φτιάχνουν αυτές τις ημέρες στο ΥΠΕΚΑ, αλλά θεωρείται απίθανη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε τη μετακόμιση των υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται σε 28 κτίρια μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η σχετική σύμβαση με τους ιδιοκτήτες του Μινιόν αναμένεται να υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση, ενώ έγιναν γνωστοί και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι στον σχετικό διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Το ύψος του συμβολαίου που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές δεν έχει ανακοινωθεί, όμως από τα συμφραζόμενα προκύπτει πως θα κινείται κοντά στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προδιαγραφές του υπουργείου (κτίριο για στέγαση 1.300 ανθρώπων, που βρίσκεται κοντά σε σταθμό του μετρό, κ.λπ.) περιόρισαν σημαντικά τον αριθμό των κτιρίων για τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον, γιατί ελάχιστα στην Αθήνα μπορούσαν να τις καλύψουν.

Αρχικά, είχαν εμφανιστεί τρεις υποψήφιοι, και συγκεκριμένα η οικογένεια Κουτσολιούτσου (Folli Follie), που ελέγχει το κτίριο του πρώην Μινιόν, η εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΤΕ για κτίριο επί της Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας (απέναντι από την Πλατεία Μαβίλη) και η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Colliers International, η οποία εκπροσωπούσε fund που κατέχει κτίριο επί της Λεωφ. Καβάλας. Τελικά υπέβαλαν προσφορές μόνο οι δύο καθώς η Colliers αποσύρθηκε και η αρμόδια επιτροπή επέλεξε το κτίριο του Μινιόν.

Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο, στο νέο ακίνητο «θα στεγαστούν περίπου 1.300 άτομα, τα οποία είναι διάσπαρτα στα 28 κτίρια που συνολικά νοικιάζει το ΥΠΕΚΑ σήμερα, και στην πλειονότητά τους είναι παλαιά (άνω των 30 ετών), με άμεση συνέπεια αφενός να μην ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις ανάγκες μιας σύγχρονης υπηρεσίας, αφετέρου να είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και με αυξημένες λειτουργικές δαπάνες».

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μετεγκατάστασης αφορούν την άμεση εξοικονόμηση πόρων από τα μισθώματα (περίπου 70% του υφιστάμενου συνολικού κόστους μίσθωσης, καθώς αναμένεται εξοικονόμηση τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ κατά έτος) και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (τουλάχιστον κατά 50%, πάνω από 1 εκατ. ευρώ).

Για το 2011, και παρά τις σημαντικές μειώσεις στα υφιστάμενα μισθώματα, τα συνολικά ενοίκια ξεπέρασαν τα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων του ΥΠΕΚΑ (φύλαξη, καθαριότητα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) υπερβαίνουν το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται δραστικά οι δαπάνες του κράτους και δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις στο μισθολογικό κόστος που επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v