Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλλειψη ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά

Ενώ οι κοκορομαχίες των κομματικών εκπροσώπων στα τηλεοπτικά πάνελ καλά κρατούν, η ενεργειακή αγορά βουλιάζει. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν βρίσκονται σε πολλά αδιέξοδα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έλλειψη ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά
Ενώ οι κοκορομαχίες των κομματικών εκπροσώπων στα τηλεοπτικά πάνελ καλά κρατούν, η ενεργειακή αγορά βουλιάζει. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν από εισαγωγείς (ΔΕΠΑ) και παραγωγούς (ΔΕΗ, ανεξάρτητοι, ΑΠΕ), έως και προμηθευτές (ΔΕΗ, ιδιώτες) βρίσκονται σε πολλά αδιέξοδα, καθώς:

· Η αγορά στερείται ρευστό εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
· Οι προμηθευτές δεν καταβάλλουν στο σύστημα (ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ) τις οφειλές από τις αγορές ενέργειας.
· Οι παραγωγοί δεν πληρώνονται για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.
· Οι παραγωγοί δεν πληρώνουν τους εισαγωγείς φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ).
· Οι εισαγωγείς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους διεθνείς προμηθευτές. 

Υπήρξε προσπάθεια αυτή η εικόνα να διορθωθεί με τεχνητές ενέσεις ρευστότητας μέσω παρακράτησης του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ακινήτων) από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, το μέτρο μόνο μικρή ανάσα δίνει στην αγορά και το πρόβλημα, εφόσον διατηρείται η σημερινή κατάσταση, επανέρχεται δριμύτερο σε λιγότερο από έναν μήνα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, αυτήν τη στιγμή το πλέον πιεστικό πρόβλημα το αντιμετωπίζει η ΔΕΠΑ. Μέχρι τώρα, οι απαιτήσεις που έχει από τους πελάτες της φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η εξόφληση τιμολογίων αγοράς φυσικού αερίου για τον προσεχή Ιούνιο.

Τον Μάιο η εταιρεία κατάφερε με μεγάλες προσπάθειες και αναστέλλοντας άλλες πληρωμές να εξοφλήσει τιμολόγια αγοράς φυσικού αερίου.

Ωστόσο, με βάση τις προβλεπόμενες χρηματορροές, το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται σειρά λύσεων για να ξεπεράσει την κρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, η έλλειψη πολιτικής και υπεύθυνου συνομιλητή, που θα μπορεί να κινητοποιήσει μηχανισμούς και να λάβει αποφάσεις, επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση.

Η θυγατρική αρνείται βοήθεια στη μητρική

Συγκεκριμένα, για το ξεπέρασμα της κρίσης ρευστότητας της αγοράς, που καταλήγει στη ΔΕΠΑ, γίνονται σκέψεις για έκδοση από τη ΔΕΠΑ ομολογιακού δανείου με εγγύηση τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ (100% θυγατρική της ΔΕΠΑ).

Ωστόσο, η διαδικασία της έκδοσης διαρκεί μήνες, ενώ το πρόβλημα της ΔΕΠΑ είναι πιεστικό.
 
Έτσι εξετάστηκε η λύση της πληρωμής σε αυτήν κερδών παρελθόντων ετών του ΔΕΣΦΑ, με βάση απόφαση που θα λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΕΣΦΑ. Και αυτή η λύση, πάντως, δείχνει να βρίσκει αντιρρήσεις από τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία επικαλείται τον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου και επιβάλλει πλήρη ανεξαρτησία της θυγατρικής από τη μητρική.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το euro2day, θα κατατεθεί αίτημα του ΔΕΣΦΑ, με το οποίο θα ζητά παρέμβαση της Αρχής.

100 εκατ. ευρώ στο «ψυγείο»

Και ενώ η ενεργειακή αγορά στενάζει και ψάχνει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, περίπου 100 εκατ. που ανήκουν σε παραγωγούς, διαχειριστές δικτύου κ.λπ. παραμένουν στο ψυγείο. Πρόκειται για ποσά που εισέπραξαν πριν από τις 24 Ιανουαρίου και μετά την ημερομηνία αυτήν οι προμηθευτές Εnerga και Hellas Power, οι άδειες των οποίων έχουν αρθεί.

Τότε, μετά την παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί των δύο εταιριών τραπεζών για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ωστόσο, η προστασία μάλλον αντίστροφα έχει λειτουργήσει, καθώς έχει στερήσει από την αγορά άμεση ρευστότητα με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις. Παρεμβάσεις για την αποδέσμευση των ποσών έχουν γίνει τόσο από το ΥΠΕΚΑ, όσο και από τη ΡΑΕ, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Μπαίνει χέρι» στους προμηθευτές

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι οφειλές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ και ανεξάρτητων, προς τους διαχειριστές των δικτύων και τον λειτουργό της αγοράς. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΡΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα διαδικασίες ακροάσεων για δύο από τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες φαίνεται πως δεν συμμορφώθηκαν, ώστε να εξεταστεί η επιβολή των εκ του νόμου προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου της ανάκλησης της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν παρόμοιες διαδικασίες και για τους λοιπούς συμμετέχοντες που φέρονται να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του διαχειριστή και του λειτουργού της αγοράς.

Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της Αρχής, η διοίκησή της είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τη νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την άρση της άδειας προμήθειας σε εταιρείες που δεν προσφέρουν εγγυήσεις και δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους διαχειριστές.

Ακόμα, επισημαίνουν ότι η Αρχή και οι διαχειριστές έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες από τυχόν μη εφαρμογή του νόμου και των κωδίκων που προβλέπονται, οι οποίες επιβάλλουν να τους αφαιρούν το δικαίωμα εκπροσώπησης πελατών και στη ΡΑΕ να αφαιρεί τις άδειες άσκησης της δραστηριότητας.

Έτσι, ήδη, η ΡΑΕ έχει δώσει εντολή στους διαχειριστές να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τις οφειλές των συμμετεχόντων στην αγορά, ώστε να προχωρά στις νόμιμες ενέργειες σε βάρος τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v