Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρεις στον αέρα" για την οικονομία!

Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τι λένε για μνημόνιο, μισθούς-συντάξεις, φόρους, ανεργία, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Οι συγκλίσεις, οι διαφορές αλλά και η απουσία συγκεκριμένων προτάσεων.

Τρεις στον αέρα για την οικονομία!
Συμφωνούν σε σημεία για τα οποία δημοσίως διαφωνούν, δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για σειρά ζητημάτων και η προεκλογική τους τακτική εξαντλείται στην αρνητική προβολή των θέσεων του αντιπάλου.

Τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες, το Euro2day παρουσιάζει το μέχρι στιγμής οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Από την αντιπαραβολή των θέσεών τους για την οικονομία δεν δικαιολογούνται οι συνθήκες εντεινόμενης πόλωσης στην προεκλογική περίοδο, ούτε όμως και η αισιοδοξία ότι κάποιος από τους τρεις διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

Όλοι τους συμφωνούν ως προς τους γενικούς στόχους. Δηλαδή, την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπό τη σκέπη της δανειακής σύμβασης, με παράλληλη (επανα)διαπραγμάτευση του μνημονίου, την ανάγκη για ένα νέο φορολογικό σύστημα που να πατάσσει τη φοροδιαφυγή, την ενίσχυση των ανέργων και την τόνωση ρευστότητας και της ανάπτυξης.

Διαφωνούν ως προς τη βάση και το εύρος της αναθεώρησης του μνημονίου και την κατεύθυνση των αλλαγών σε φορολογία, εργασιακά, μισθούς και συντάξεις.

Πρόκειται για διαφορές κατεύθυνσης και όχι προτάσεων καθώς, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής αντιπαράθεση, και τα τρία κόμματα είναι στον… αέρα ως προς το οικονομικό τους πρόγραμμα, το οποίο συμπληρώνεται, αλλάζει, επικαιροποιείται, αλλά παραμένει αποσπασματικό, παρότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.


Ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή ή ριζική επαναδιαπραγμάτευση

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ζητούν ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με επέκταση του προγράμματος έως και τρία χρόνια. Αμφότερα τα κόμματα επικαλούνται τη μεγαλύτερη της προβλεπομένης από το ίδιο το μνημόνιο ύφεση.

Παράταση κατά ένα έτος μπορεί να χρηματοδοτηθεί, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, από τον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου προγράμματος και εφόσον χρειαστούν τελικά λιγότερα των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η παράταση κατά 3 έτη, έως το 2017, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως προς το πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Λύση για την περαιτέρω χρηματοδότηση θα μπορούσε να αποτελέσει η έκδοση ευρωομολόγων, εφόσον αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εναλλακτικά, μπορεί να βρεθούν πρόσθετοι σημαντικοί πόροι, όπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, από το σκέλος των εσόδων και από τη μείωση των δαπανών, που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πολιτική καταγγελία του μνημονίου, όχι όμως της δανειακής σύμβασης, και επομένως διαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του μίγματος των μέτρων που προβλέπει από μηδενική βάση.

Όχι σε νέες περικοπές σε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις.

Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν απόλυτα στο αίτημα να μην υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Η μεταξύ τους συμφωνία όμως εξαντλείται κάπου εδώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση του νόμου που μειώνει τον κατώτατο μισθό και την επέκταση της μετενέργειας στους 6 μήνες, ενώ έχει χαρακτηρίσει άδικο το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε πρόσφατα την επάνοδο των συλλογικών συμβάσεων στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη και υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα οριζόντια περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Η Ν.Δ., τέλος, υπόσχεται και αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους μισθούς των αστυνομικών και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και στο επίδομα κτηνοτρόφων. Έχει, δε, υπολογίσει σε 600 εκατ. ευρώ το κόστος για τις παραπάνω δράσεις αποκατάστασης, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων με αποταμιευτικά, φορολογικά και επενδυτικά ισοδύναμα μέτρα.

Αλαλούμ με τους φόρους

Και τα τρία κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη ενός νέου απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που να καταπολεμά αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Οι διαφορές όμως μεταξύ τους είναι μεγάλες.

Η Ν.Δ. υπόσχεται τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος και προτείνει την άμεση μείωση συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό και αγροεφόδια.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος με εισαγωγή περιουσιολογίου, ελέγχου πόθεν έσχες, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και φορολόγηση των εισοδημάτων με περισσότερες κλίμακες.

Στελέχη του τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβάλει προτάσεις για έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών άνω των 50 χιλ. ευρώ ετησίως, ή φόρο 1% σε επιχειρήσεις εφόσον υπάρχουν υπόνοιες φοροαποφυγής, είτε έχουν ζημίες είτε κέρδη. Οι παραπάνω σκέψεις, βέβαια, διατυπώθηκαν ως απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει αν διακοπεί η ροή χρηματοδότησης από τους εταίρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων και την αντικατάστασή του με έναν νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τη φορολόγηση της Εκκλησίας και την κατάργηση ή τροποποίηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για εφοπλιστές.

Άμεση τόνωση ρευστότητας και πακέτο ανάπτυξης από την Ευρώπη

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. προκρίνουν να ξεπαγώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης και τόνωσης της ρευστότητας για την Ελλάδα που έχει εγκρίνει η Ευρώπη ήδη από πέρσι τον Ιούλιο και να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα η χρηματοδότηση έργων μέσω έκδοσης project bonds από την ΕΤΕπ.

Ταυτόχρονα, ζητούν να τρέξουν κανονικά δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο, όπως η άμεση εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να ξεπαγώσουν τα μεγάλα οδικά έργα και να απελευθερωθούν πόροι του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν.

Το ΠΑΣΟΚ έχει υπολογίσει ότι τους επόμενους μήνες μπορούν να πέσουν στην αγορά 50 δισ. ευρώ για να τροφοδοτήσουν τη ρευστότητα, τις επενδύσεις, τα κεφάλαια κίνησης, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να απεμπλακούν σταδιακά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 55 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την πολιτική καταγγελία του μνημονίου και την κατάργηση του νόμου για τη μείωση του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας, την αλλαγή της κατανομής των φορολογικών βαρών και τα άλλα μέτρα θα υπάρξει σταδιακή τόνωση της ανάπτυξης.

Μέτρα στήριξης για ανέργους και δανειολήπτες

Η Ν.Δ. υιοθέτησε πρόσφατα την πρόταση του ΙΟΒΕ για επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε δύο χρόνια για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη εξαίρεση του ποσού που θα απαιτηθεί από την αναγκαία προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος, ή με τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικού Σκοπού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους.

Το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στα έξι σημεία την πρόσθετη χρηματοδότηση των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων ανέργων με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ζήτησε να επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους για τομείς όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η κατάρτιση, η αυτεπιστασία των δήμων και η κοινωφελής εργασία. Εκτιμάται δε από το ΠΑΣΟΚ ότι με τις παραπάνω δράσεις μπορούν σε μερικούς μήνες να δημιουργηθούν 120.000 νές θέσεις εργασίας για νέους.

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. προτείνει και μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει μέσω του κ. Σταθάκη αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων με βάση την αξία των ακινήτων, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια να προσαρμοστούν με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των δανειοληπτών.

Περικοπές των δαπανών και μεταρρυθμίσεις

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ανάγκη να επιτευχθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή μέσω περικοπής των δαπανών (πλην των μισθών και των συντάξεων) και με προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ν.Δ. προτείνει μέτρα που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την περιστολή της σπατάλης και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων, την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ και την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, διατηρώντας όμως το ουσιαστικό επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

Παράλληλα, υπόσχεται τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου κι ο εξορθολογισμός του μεγέθους και της λειτουργίας του κράτους.

Στον ιδεολογικό αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου πρότεινε την επάνοδο υπό δημόσιο έλεγχο των ΔΕΚΟ που έχουν μερικώς ή ολικώς ιδιωτικοποιηθεί, έχει καταγγείλει ως άδικο το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κι επίσης ζητά την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να τρέξουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εστιάζει στις περισσότερες περικοπές των δημοσίων δαπανών, τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ μετατοπίζεται οριακά στη θέση του ως προς τις τράπεζες, μιλώντας για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v