Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα εργολάβων με δημάρχους για βιολογικούς

Στα γρανάζια ενός ιδιόμορφου συστήματος ανάθεσης, το οποίο καταγγέλλουν ως εργαλείο διαφθοράς όλες οι εργοληπτικές οργανώσεις, βρίσκονται πολλά έργα βιολογικών καθαρισμών ανά την Ελλάδα.

Κόντρα εργολάβων με δημάρχους για βιολογικούς
Στα γρανάζια ενός ιδιόμορφου συστήματος ανάθεσης, το οποίο καταγγέλλουν ως εργαλείο διαφθοράς όλες οι εργοληπτικές οργανώσεις, αλλά οι δημοτικοί άρχοντες τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, βρίσκονται πολλά έργα βιολογικών καθαρισμών ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για το λεγόμενο μικτό σύστημα, το οποίο επιτρέπει σε μια δημοτική αρχή ή σε κάποια περιφέρεια να ενοποιεί δύο διαφορετικά έργα σε έναν διαγωνισμό, το ένα τμήμα του οποίου είναι με μελέτη - κατασκευή και το άλλο με την κλασική μέθοδο.

Οι διαγωνισμοί για κρίσιμες επενδύσεις, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, όπως ο βιολογικός καθαρισμός στο Κορωπί, και αντίστοιχα έργα ανά την Ελλάδα βρίσκονται επί μήνες ή και χρόνια παγωμένοι λόγω προσφυγών στα δικαστήρια και καταγγελιών των εργολάβων για το μικτό σύστημα.

Με διάφορες δικαιολογίες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες βάζουν σε έναν διαγωνισμό και την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης, διογκώνοντας το αντικείμενο του έργου.

Για παράδειγμα, στον βιολογικό του Κορωπίου ενοποιήθηκε ο βιολογικός με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ με τα δίκτυα αποχέτευσης (60 εκατ. ευρώ) σε ένα μεγάλο έργο 110 εκατ., ο διαγωνισμός για το οποίο όμως σέρνεται επί σχεδόν δύο χρόνια.
 
Στο Αίγιο, ο βιολογικός καθαρισμός (3 εκατ. ευρώ) ενοποιήθηκε με τα δίκτυα αποχέτευσης, που ήταν προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, σε μία εργολαβία με μικτό σύστημα.

Το ίδιο επιχειρείται και στις Σπέτσες, όπου ο βιολογικός έχει κόστος 5 εκατ. και τα δίκτυα περί τα 7 εκατ. ευρώ. Στον δήμο Ήλιδας, ο βιολογικός (3 εκατ.) ενοποιείται με τα δίκτυα, κόστους 12 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο προχώρησαν και οι διαγωνισμοί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Ναύπακτος, η Σαλαμίνα, κ.ά.

Αφορμή για την ενοποίηση βιολογικών και δικτύων αποχέτευσης ήταν τα παρατράγουδα σε κάποια έργα. Κορυφαίο παράδειγμα ήταν ο βιολογικός του Θριασίου, που κατασκευάστηκε, αλλά ακόμα περιμένουμε τα δίκτυα αποχέτευσης!

Η Κομισιόν απειλεί με απένταξη του έργου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θεωρούν πως με την από κοινού δημοπράτηση θα εξασφαλιστεί πως θα υπάρχουν δίκτυα όταν παραδοθεί ο βιολογικός καθαρισμός!

Όμως, τόσο το υπουργείο Υποδομών όσο και οι εργολήπτες υποστηρίζουν πως το μικτό σύστημα επιτρέπει στους τοπικούς άρχοντες να κατευθύνουν τα έργα στους ευνοούμενούς τους.

Η διοίκηση του ΣΤΕΑΤ, του συνδέσμου που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους εργολάβους, είχε στείλει από τα τέλη Φεβρουαρίου επιστολή στο υπουργείο Υποδομών για το σύστημα μελέτη κατασκευή.

Όπως αναφερόταν, «ο σύνδεσμός μας, συναισθανόμενος την ανάγκη απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και γνωρίζοντας επίσης ότι είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται διεθνώς (με κατάλληλα όμως εχέγγυα διαφάνειας), δεν ζήτησε την ολοσχερή κατάργησή του, όπως άλλοι σύνδεσμοι, αλλά τον δραστικό περιορισμό του σε πολύ ειδικά έργα και την εφαρμογή του με διαφάνεια και ελέγξιμους όρους».

Προ ημερών, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής εταιρείας ΔΗΜ-ΕΡ Γιώργος Κυριακόπουλος έστειλε μια επιστολή στη διοίκηση του ΣΑΤΕ, του εργοληπτικού συνδέσμου ,στον οποίο επίσης συμμετέχουν μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, στην οποία μιλάει για «παρακράτος των μελετοκατασκευών, που οργιάζει».

Επισημαίνει πως η νέα ανακάλυψη του παρακράτους είναι το «μικτό σύστημα», το οποίο εφαρμόζεται στις Σπέτσες και αλλού.

Ο ίδιος υποστηρίζει στην επιστολή πως μέλη των διοικήσεων των εργοληπτικών οργανώσεων που καταγγέλλουν τη φάμπρικα με το μικτό σύστημα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v