Βουλιάζει στο τέλμα της λιτότητας η αγορά

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει ο συνδυασμός μειωμένου τζίρου και ανύπαρκτης ρευστότητας. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 53,5 δισ. ευρώ μόνο σε κράτος και ταμεία! «Φέσια» πάνω από 200 ημέρες σε προμηθευτές - εργαζομένους.

Βουλιάζει στο τέλμα της λιτότητας η αγορά
Στις 19 Αυγούστου 2010, τρεις μήνες δηλαδή μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" διερωτάτο μήπως η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα σπιράλ θανάτου.

Δύο χρόνια μετά, φορείς της αγοράς, επιχειρηματίες και στελέχη ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και ηπιότερη λιτότητα ώστε να αντιμετωπιστεί το εν εξελίξει σπιράλ θανάτου και να αποφευχθεί γενικευμένη στάση πληρωμών, που θα ρίξει σε μόνιμο τέλμα εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών καταδεικνύουν δραματική επιδείνωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν πλέον το 15% των συνολικών εν Ελλάδι χορηγήσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία ανέρχονται σε 11,5 δισ. ευρώ και προς το Δημόσιο στα 42 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης υποχρεώσεων επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τον Νοέμβριο και ξεπερνά πια σε αρκετούς κλάδους και τις 200 ημέρες.

«Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που προκαλούν η λιτότητα, η επί διετία εκροή καταθέσεων και το σπάταλο ακόμη κράτος», δηλώνει στο Euro2day επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, σημειώνοντας ότι παίζεται ήδη… Μουτζούρης με τα φέσια.

Την ώρα που ο τζίρος και η λειτουργική κερδοφορία πέφτουν, οι κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης και τα φέσια του δημοσίου στην αγορά ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις επιβιώνουν προς το παρόν μεταθέτοντας χρονικά την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές αλλά και τις καταβολές μισθοδοσίας στους εργαζομένους τους.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει ήδη καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις σε ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), ΔΕΚΟ, προμηθευτές και δημόσιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό ως 49 άτομα και αποτελούν το 99,6% των ελληνικών εταιριών.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ ξεπερνά το 38%, με βάση την ίδια έρευνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ το παραπάνω ποσοστό ανέρχεται στο 46%!

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενοι,στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται πλέον με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός μήνα από τους εργοδότες τους, ενώ για το τρέχον α΄ εξάμηνο από τη ΓΣΕΒΕΕ προβλέπεται απώλεια επιπλέον 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας.

Βαθαίνει η ύφεση, καταρρέουν τα δημόσια έσοδα

Μόνο για φέτος, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 52,2 δισ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, λεφτά για να αποδοθούν οι παραπάνω φόροι δεν υπάρχουν, διαμηνύουν επιχειρηματίες.

Η παραπάνω κατάσταση εξηγεί την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα ΦΠΑ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού και την κατάρρευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ ως τον Απρίλιο.

Για να αντιμετωπίσουν την υστέρηση των εσόδων τα ταμεία έχουν προεισπράξει ήδη έως το 64,4% (ΙΚΑ) της ετήσιας επιχορήγησης για φέτος, ενώ αναγκάζονται ταυτόχρονα να δανείζονται από τα επικουρικά προκειμένου να καταβάλλουν τις συντάξεις.

Το ΙΚΑ πρόσφατα, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, προχώρησε στη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανείου, ύψους 240 εκατ. ευρώ, από το επικουρικό του ταμείο, Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών - (ΕΤΕΑΜ), και το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ ΔΕΗ).

Τέλος, η ένταση της αβεβαιότητας που προκαλούν η ακυβερνησία και η ανησυχία εξόδου από το ευρώ οδηγεί στην υιοθέτηση ακόμη συντηρητικότερων πολιτικών διαχείρισης της ρευστότητας, με αποτέλεσμα από τον Απρίλιο να διευρύνεται η τακτική καθυστερήσεων στην εξόφληση υποχρεώσεων. Αυτό εξηγεί και την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.

Το σύνολο των παλαιών και νέων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για το 2012 ανέρχεται συνολικά, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε 148,7 δισ. ευρώ(!), χωρίς να συνυπολογίζονται πρόστιμα προσαυξήσεις, επιτόκια και δόσεις δανείων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v