Τσίπρας: Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τον λαό

Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι το ψευδές δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά λιτότητα της καταστροφής ή προοπτική ελπίδας με ακύρωση του μνημονίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τον λαό
"Oφείλουμε απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους.

"Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες της ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα ΑΑΑ σε αυτήν" πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις εκλογές υποστήριξε ότι "το δίλημμα και σε αυτήν την κάλπη δεν είναι το ψευδές δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά είναι λιτότητα της καταστροφής ή προοπτική ελπίδας με ακύρωση του μνημονίου".

Ερωτηθείς για το μνημόνιο και το εάν θα το επαναδιαπραγματευτεί, τόνισε: "Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και στην καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο. Ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην Ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 του Ιούνη. Αυτό που χρειάζεται να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους, είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική στρατηγική, κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική επανίδρυση της Ευρώπης".

Συμπλήρωσε ακόμα: "Αυτό που χρειάζεται να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες του νότου και πολύ γρήγορα και την καρδιά και τον πυρήνα της Ευρώπης. Άρα εκεί χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση, του δημόσιου χρέους, και εξεύρεση κοινής λύσης απέναντι στο δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών".

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα πληρωθούν οι μισθοί στην περίπτωση που καταγγελθεί το μνημόνιο και διακόψουν τη χρηματοδότηση οι πιστωτές, πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, απάντησε: "Οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα κινδυνεύουν αν εφαρμοστεί το μνημόνιο. Διότι το μνημόνιο προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί, προκειμένου κατά προτεραιότητα να πηγαίνουν χρήματα στους πιστωτές και ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά την αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, εγώ θα σας έλεγα το εξής: η απάντηση για το ότι δεν πρόκειται ποτέ με τόση μεγάλη ευκολία να σταματήσει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει δοθεί από αυτά που είπε ο Jean – Luc MELENCHON.
 
Ο οποίος εισαγωγικά μας εξήγησε με ποιον τρόπο είναι διασυνδεδεμένο το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με ποιον τρόπο είναι διασυνδεδεμένη η πορεία και η μοίρα της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή. Που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μία ενέργεια, μονομερής μάλιστα, διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα σήμαινε απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και φυσικά για εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε έως εκεί. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνιστούμε και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει την Ευρώπη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v