Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανικοί: Μειωμένοι οι μισθοί στη Μ. Ανατολή

Με λιγότερο από τον μισό μηνιαίο μισθό σε σχέση με το 2007 βρίσκουν εργασία στη Μέση Ανατολή εκατοντάδες μηχανικοί, οι οποίοι βρέθηκαν άνεργοι εξαιτίας του βάλτου στα δημόσια έργα και της κατάρρευσης της οικοδομής.

Μηχανικοί: Μειωμένοι οι μισθοί στη Μ. Ανατολή
Με λιγότερο από τον μισό μηνιαίο μισθό σε σχέση με το 2007 βρίσκουν εργασία στη Μέση Ανατολή εκατοντάδες μηχανικοί, οι οποίοι βρέθηκαν άνεργοι εξαιτίας του βάλτου στα δημόσια έργα και της κατάρρευσης της οικοδομής.

Δεκάδες μηχανικοί προσελήφθησαν τους τελευταίους μήνες σε εργοτάξια της Μέσης Ανατολής, που δεν ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες, αλλά σε ισχυρούς πολυεθνικούς «παίκτες».

Ο μηνιαίος μισθός τους περιορίζεται πλέον στα 4.500 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το ενοίκιο, γιατί οι εργολάβοι παρέχουν σπίτι και αυτοκίνητο), ποσό το οποίο φαντάζει μεγάλο για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Είναι, όμως, πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τα 10.000 ευρώ που μπορούσε να πάρει κάποιος το 2007, δηλαδή πριν ξεκινήσει η βουτιά στα αμερικανικά ακίνητα και επεκταθεί μέχρι τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια της Μέσης Ανατολής.

Θέσεις εργασίας, πάντως, υπάρχουν. Μπορεί να περιορίστηκαν τα φαραωνικά έργα στο real estate, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι γειτονικές χώρες εξακολουθούν να επενδύουν τεράστια ποσά σε παραδοσιακά έργα υποδομής (νέα αεροδρόμια, δρόμοι, λιμάνια κ.λπ.). Το κακό είναι πως οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές αδυνατούν να διεκδικήσουν μεγάλα έργα, κυρίως γιατί δεν διαθέτουν την τραπεζική υποστήριξη (οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν εγγυήσεις κ.ά.). Γι' αυτό και την τελευταία διετία πρόσθεσαν ελάχιστα έργα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ένα παράδειγμα διεθνούς εργοδότη για τους Έλληνες μηχανικούς είναι η παλαιστινιακών συμφερόντων CCC (Consolidated Contractors Company), η οποία έχει έδρα στην Αθήνα. Ο όμιλος CCC είναι ο μεγαλύτερος εργολάβος της Μέσης Ανατολής και απασχολεί 110.000 εργαζομένους. Τα έσοδα το 2011 ξεπέρασαν τα 6 δισ. δολάρια. Προ ετών, ο όμιλος προσπάθησε να φέρει στην Αθήνα και τον τομέα προετοιμασίας για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, αλλά η τότε κυβέρνηση δεν ικανοποίησε αίτημα για την παροχή εκατοντάδων αδειών παραμονής και εργασίας σε στελέχη του. Τελικά, ο συγκεκριμένος τομέας στεγάστηκε στο Αμπού Ντάμπι.

Μόνο στην οικοδομή, την τελευταία τριετία χάθηκαν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας, εκατοντάδες από τις οποίες αφορούσαν μηχανικούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι συναφείς δραστηριότητες (από τους υδραυλικούς μέχρι τις εταιρείες αλουμινίου). Στον κλάδο της οικοδομής έχουν ήδη κλείσει περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (13.000) που λειτουργούσαν το 2007. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν και στις εταιρείες δημοσίων έργων, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v