Στο ψυγείο η Ελλάδα για 30 ημέρες

Χειρόφρενο τραβά η πραγματική οικονομία περιμένοντας τις κάλπες. Κυβέρνηση χωρίς… διακυβέρνηση οδηγεί σε αναστολή όλων των αποφάσεων. Ποιοι την «πληρώνουν». Οι επτά πληγές στο επιχειρείν.

Στο ψυγείο η Ελλάδα για 30 ημέρες
Στο ψυγείο μπαίνει για τις επόμενες 30 ημέρες η ελληνική οικονομία καθώς η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης εξασφαλίζει μόνο τις απαραίτητες λειτουργίες του κράτους, χωρίς να αφήνει περιθώρια στους υπηρεσιακούς υπουργούς να δρομολογήσουν προγραμματισμένες και καθοριστικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο, δε, στο ψυγείο μπαίνει το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει δραματική ανάγκη η ελληνική οικονομία για την αναστύλωσή της.

Έτσι κάθε μέρα που περνά, απειλούνται να βουλιάξουν στη δίνη της αβεβαιότητας και στα απόνερα της ακυβερνησίας τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, οι τουριστικές κρατήσεις, η κατανάλωση και οι όποιες πιθανές επενδύσεις, επιτείνοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος εκπέμπει σήμα κινδύνου, αξιολογώντας τα πρώτα στοιχεία της προεκλογικής περιόδου, αλλά κυρίως της μετεκλογικής αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της νέας προσφυγής στις κάλπες.

«Σκεφθείτε το πολύ απλό», λέει κορυφαίος τραπεζίτης. «Ποιος θα προχωρήσει σήμερα έστω και στη μικρότερη επένδυση, ποιος θα κλείσει πακέτο διακοπών, ποιος θα κάνει την παραμικρή πέραν της απολύτως αναγκαίας δαπάνη, ποιος θα πληρώσει στην ώρα του τους φόρους;». Ο ίδιος προσθέτει: «Η αβεβαιότητα είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος εχθρός της πραγματικής οικονομίας».

Όλα αυτά μεταφράζονται σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία, σε μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης, άρα σε επιδείνωση των συνθηκών ασφυξίας στην αγορά, σε μεγαλύτερη πτώση του τουρισμού και σε διεύρυνση του ελλείμματος υπό το βάρος της αδυναμίας συλλογής φόρων.

Ήδη στα μέτωπα αυτά οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι δραματικές. Η ύφεση άγγιξε πέρυσι το 7% και το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε βουτιά 6,2%. Οι προβλέψεις για φέτος- αν και διατηρούνται επί του παρόντος στο 4,7%- ήδη σε ανεπίσημο επίπεδο τοποθετούνται σε επίπεδα υψηλότερα του 5,5%.

Η ανεργία από τον Φεβρουάριο άγγιξε το 21,7% του εργατικού δυναμικού και τίποτα δεν προδιαγράφει διακοπή των ανοδικών τάσεων, η κατανάλωση και οι επενδύσεις διαγράφουν κάθετη πτώση, ενώ οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού κάθε μέρα που περνά καταρρακώνονται.

Τα πραγματικά δεδομένα

Τα πρώτα στοιχεία στη διάρκεια της αρχικής προεκλογικής περιόδου και της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας είναι ήδη αρνητικά:

1. Τουρισμός. Η μείωση στις κρατήσεις ξεπερνά ήδη το 15%, ενώ για ανησυχία και για πάγωμα των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς τουριστικές αγορές κάνει λόγο ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ανησυχία για το πολιτικό και το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας είναι τέτοιου μεγέθους που σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς η πτώση των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες φτάνει ακόμα και το 50% σε σχέση με πέρυσι.

2. Ρευστότητα. Όσο η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εισρεύσουν άλλα κεφάλαια στήριξης, ιδίως μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF την περασμένη εβδομάδα με τη διακράτηση 1 δισ. ευρώ από τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ελπίδες της αγοράς για σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 6,3 δισ. ευρώ, με κεφάλαια που θα προέρχονταν από το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να μετατεθούν σε άγνωστο ορίζοντα.

3. Καταθέσεις. Στα τραπεζικά γκισέ, η ανησυχία για την ασφάλεια των καταθέσεων, η οποία είχε καταλαγιάσει μετά το «κούρεμα» του χρέους, επανήλθε. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, προειδοποιούν τραπεζίτες. Ευτυχώς τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους και οι διαδικασίες είναι στην τελική ευθεία.

4. Επενδύσεις. Οι γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένουν στον πάγο καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ κοινοτικά προγράμματα παραμένουν ανενεργά, καθώς πρακτικά δεν υπάρχει κυβέρνηση για να τα τρέξει.

5. Μεγάλα έργα. Το Εργαλείο Επιμερισμού Κινδύνου που θα παρέχει κεφαλαιακή κάλυψη με τη μορφή εγγυήσεων για τη συγχρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων και άλλων μεγάλων έργων και υποδομών, με την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί εντός του καλοκαιριού. Η συγκρότηση και η λειτουργία του μετατίθενται επίσης σε άγνωστο ορίζοντα όπως και η επανέναρξη των εργασιών στα μεγάλα έργα.

6. Έσοδα. Το καμπανάκι σήμανε ήδη από τα στοιχεία Απριλίου οπότε τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Τα έσοδα από ΦΠΑ των Δ.Ο.Υ. μειώθηκαν κατά 13,5% και των τελωνείων κατά 12%. Σε προεκλογικές περιόδους είναι παράδοση η χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών καθώς εκλείπει η πίεση από την κορυφή της πυραμίδας που διαχέεται στους προϊσταμένους των ελεγκτικών οργάνων και εν συνεχεία στις χαμηλότερες βαθμίδες, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η συνακόλουθη χαλάρωση των ελέγχων δίνει τροφή στη φοροδιαφυγή.

7. Αποκρατικοποιήσεις. Το Διοικητικό Ταμείο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση. Προφανώς ο στόχος για είσπραξη 3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ναρκοθετείται, αν και οι μετεκλογικές ισορροπίες δεν αποκλείεται ακόμα και να βγάλουν εντελώς από το κάδρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων την έννοια των αποκρατικοποιήσεων.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v