Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μήνυμα του eurogroup προς την Ελλάδα

Κυβέρνηση των τριών κομμάτων «περιμένουν» οι Ευρωπαίοι. Η εισήγηση Γιούνκερ για παράταση και οι αντιδράσεις. Ποια στρατηγική διαμορφώνεται. Η μελέτη του Σόιμπλε και το αίτημα για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ.

To μήνυμα του eurogroup προς την Ελλάδα
Την επικοινωνιακή τακτική προς την Ελλάδα θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα το συμβούλιο του eurogroup καθώς οποιαδήποτε σημαντική απόφαση αναβάλλεται μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα σχηματίσουν τον απαραίτητο συνασπισμό.

Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι την Πέμπτη το βράδυ Έλληνας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ενημέρωσε τα ανώτατα κλιμάκια ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των αρχηγών στα τρία κόμματα, παρά τις δηλώσεις τους προς τα έξω περί απαραίτητης συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα. Σήμερα πάντως, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.   

Οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας από τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη καθώς και ενημέρωση για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Θα συζητηθεί επίσης η καυτή πατάτα του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν συμμετείχε στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου. Ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να τους καταθέσει την πρότασή του για πληρωμή του ώστε να μην μπει η χώρα σε «τεχνική πτώχευση» τη στιγμή που υπάρχει πολιτική αστάθεια.

Μέχρι χθες το βράδυ, ωστόσο, και μετά τη συνεδρίαση του EWG, το eurogroup εμφανιζόταν αρνητικό στην πληρωμή του ομολόγου, καθώς αυτή ήταν και η ξεκάθαρη θέση όταν έγινε η δημόσια προσφορά. Ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση σε όσους δεν μετέχουν στο PSI.

Πάντως, οι υπουργοί οικονομικών εξακολουθούν να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα για το θέμα της Ελλάδας. Ήδη όπως έχουμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, οι σκληροπυρηνικές χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία θέλουν να υπάρξει πάγωμα των πληρωμών προς την Ελλάδα μέχρι να έχουν στα χέρια τους υπογραφές δέσμευσης από τη νέα κυβέρνηση και τα κόμματα συνασπισμού.

Από την άλλη, οι μετριοπαθείς χώρες φαίνεται να ακολουθούν την πρόταση του προέδρου του συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για περίοδο ανοχής.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο κ. Γιούνκερ, πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας για να βρει πολιτικές λύσεις και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της παράτασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.

Πάντως, η μέση λύση που αναμένεται απόψε το βράδυ είναι μια αυστηρή προειδοποίηση σε επικοινωνιακό επίπεδο ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη δανειακή συμφωνία και ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα εάν δεν προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Σαν καρότο, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται πλήρως σε επίσημες δηλώσεις, η ευρωζώνη φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ένα ή δύο χρόνια παράταση στη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η απόφαση για την παράταση είχε ήδη ληφθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο εδώ και έναν μήνα, όταν τα στοιχεία της τρόικας έδειχναν ύφεση πάνω από 5% φέτος.

Δεν είναι πρόταση συνεπώς που έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ και η Κομισιόν όπως επίσης και ο κ. Γιούνκερ θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας φέρνει από μόνη της την ανάγκη για παράταση και για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ανακόψει την ύφεση.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, όμως, η λασπολογία και η εσκεμμένα κακή πληροφόρηση για τις τάσεις που επικρατούν από διάφορους παράγοντες, ενεργοποίησαν τους σκληροπυρηνικούς και ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έτσι, επανήλθαν στην επιφάνεια επικίνδυνα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Και μπορεί κάποιοι πολιτικοί παράγοντες να θεωρούν ότι επωφελούνται από αυτές τις απειλές (ίσως και να τις παρακίνησαν), όμως να υπενθυμίσουμε ότι το σενάριο αυτό υπάρχει στο συρτάρι του Β. Σόιμπλε εδώ και ενάμιση χρόνο.

Βγήκε για πρώτη φορά στην επιφάνεια όταν πραγματοποιήθηκε η μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο τον Μάιο του 2011 με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και διέρρευσε στο περιοδικό Spiegel.

Ήταν τότε που -κατά τις γερμανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες - η Ελλάδα απειλούσε με έξοδο από το ευρώ και ο Σόιμπλε ανέσυρε τη σχετική μελέτη από τον χαρτοφύλακά του. Αμέσως μετά αποχώρησε από τη συνάντηση εκνευρισμένος. Το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος τη ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Από τότε, σε κάθε δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό, πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για νέα μέτρα, το σενάριο αυτό κυκλοφορούσε στον διεθνή τύπο ως απειλή.

Μόνο που αυτήν τη φορά, ο επίδοξος νέος πρόεδρος του eurogroup φροντίζει να προσθέτει ότι το έχει τελειοποιήσει…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v