Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πολιτικό δίπολο με φόντο τις κάλπες

Πρωτοβουλία Σαμαρά για ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο απέναντι στις κινήσεις Τσίπρα. Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Οι στρατηγικές κινήσεις του Βενιζέλου. Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Ε. για το μνημόνιο.

Νέο πολιτικό δίπολο με φόντο τις κάλπες
Σε παρτίδα πόκερ με διακύβευμα την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής θέσης στην αφετηρία των νέων εκλογών εξελίσσεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Τρεις μόλις ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, και ενώ η διερευνητική εντολή πέρασε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα σχεδόν τα κόμματα θέτουν όρους και προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολο ως ανέφικτο τον σχηματισμό κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου το οποίο θα σταθεί απέναντι στις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρεί ότι η στρατηγική Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τακτική που αποβλέπει στο να συσπειρώσει δυνάμεις για τις επερχόμενες εκλογές.

Δεδομένων των εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς να έχει αποτέλεσμα. Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά στις 5 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Πολιτών Πάνο Καμμένο, στις 6 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και μία ώρα αργότερα με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στους νέους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει την εντολή ευθύς μόλις τη λάβει προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.

Έτσι, το επόμενο στάδιο θα είναι η σύσκεψη των αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί θα γίνει η τελευταία προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι εξελίξεις θα τρέξουν πιθανότατα μετά τα ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα.

Οι όροι ΣΥΡΙΖΑ

Το αρχικό μούδιασμα από το αποτέλεσμα της κάλπης διαδέχεται σκληρό ροκ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., με αφορμή τους όρους-«φωτιά» που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητήσει συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά ζητά από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξουν δημόσια το μνημόνιο και από τους Σαμαρά και Βενιζέλο να αναιρέσουν τις προσωπικές τους υπογραφές με νέες επιστολές τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, ζητά να ακυρωθούν αμέσως τόσο ο νόμος για το μνημόνιο όσο και οι περισσότερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και οι αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα και να ξεκινήσει η διαδικασία μονομερούς διαγραφής μέρους του χρέους.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι πέντε όροι θα καταδείξουν ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μπλόφαραν μιλώντας για κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή εθνικής σωτηρίας. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», σχολίαζαν, σημειώνοντας ότι αν πραγματικά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εννοούν όσα λένε πρέπει να το δείξουν έμπρακτα.

Οι όροι Τσίπρα προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση Σαμαρά. «Με όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας, όπως αυτά για το χρέος, οδηγεί σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αν αυτό θέλει, ας το πει», υποστήριξε σε δήλωσή του.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής από τη Ν.Δ.

Παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε χθες την πρόθεση της Ν.Δ. να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, είναι πλέον ορατό ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκουν να δείξουν ο ένας τον άλλο ως υπεύθυνο για την αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες. Απέναντι στις εξελίξεις επιχειρεί να στήσει το δικό του μέτωπο κεντροδεξιάς.

Η Ν.Δ. επιδιώκει να καταστήσει αναξιόπιστο τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιτύχει τη νέα στόχευσή της, δηλαδή να αναδειχθεί μοναδική υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Αυτή η τακτική επιδιώκει να συσπειρώσει τα συντηρητικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και να θέλξει ψηφοφόρους με κεντρώα αντανακλαστικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Την ώρα όπου το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε συζήτηση για συγκρότηση κυβέρνησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως στη στάση που θα κρατήσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στην προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Φ. Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του. H ΔΗΜΑΡ, όμως, θέτει ως προϋπόθεση για συγκρότηση κυβέρνησης την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και ζητά απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά καταγγελία της δανειακής σύμβασης και μονομερή διαγραφή μέρους του χρέους.

Πόσο συμπίπτουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ για καταγγελία της δανειακής σύμβασης και απαγκίστρωση από το μνημόνιο θα φανεί στην πράξη.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουβέλης δήλωσε ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης συνεπάγεται πτώχευση και πιθανώς έξοδο από το ευρώ. Εμμέσως πλην σαφώς, επιπλέον, αναρωτήθηκε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ θα καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση.

Οι άσοι και η τακτική Τσίπρα

Παρότι τα κουκιά δεν βγαίνουν για κυβέρνηση Αριστεράς, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια που του παράσχει η εντολή διερεύνησης.

Η τακτική του επιδιώκει να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχο πόλο της Κεντροαριστεράς, διεμβολίζοντας πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία τα κόμματα της Αριστεράς.

Ήδη, η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του εγχειρήματος Τσίπρα, ενώ θετική ήταν και η ανταπόκριση των Οικολόγων στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης.

«Ο Τσίπρας καλείται να εξαργυρώσει το γεγονός ότι έχει πλέον τη… δεδηλωμένη της Κεντροαριστεράς», αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να εγκαθιδρύσει την πολιτική του ηγεμονία, αξιώνοντας και την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές.

Επιστολή Τσίπρα σε Μπαρόζο, Ρομπάι, Ντράγκι

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στον πρόεδρο της Ε.Ε., Βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την οποία θα ζητά την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των μνημονίων.
 
Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα επισημαίνει ότι πλέον τα κόμματα που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού.

Σε ανάλογη επιστολή που είχε στείλει στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει ότι ο ελληνικός λαός "μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του".

Πιο συγκεκριμένα, σημείωνε πως "ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας, εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας ή μαζική πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που η παρούσα κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδεχθεί".

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να είναι το διαφιλονικούμενο μέρος της προεκλογικής τακτικής της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Το αν θα τους κερδίσει κάποιος θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και από το τι θα κυριαρχήσει στη νέα προεκλογική ατζέντα.

Προς το παρόν, το ΠΑΣΟΚ δείχνει εγκλωβισμένο στην προεκλογική του ατζέντα και στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, της οποίας υπουργός Οικονομικών διετέλεσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v