Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο πάνω από 300 φόροι υπέρ τρίτων!

Από κόσκινο υποχρεούται να περάσει η νέα κυβέρνηση τους φόρους υπέρ τρίτων. Η μελέτη για το ετήσιο ύψος τους και πού και γιατί καταλήγουν, η κατάργηση ή η μεταφορά τους στον προϋπολογισμό.

Στο μικροσκόπιο πάνω από 300 φόροι υπέρ τρίτων!
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα πρέπει να μπουν εντός του τρέχοντος β΄ τριμήνου του έτους περίπου 335 φόροι υπέρ τρίτων, που επέζησαν των διαδοχικών ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και συνεχίζουν να εισπράττονται από ταμεία και οργανισμούς του Δημοσίου.

Μία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα λόγω του μνημονίου είναι να εξειδικεύσει περισσότερο τους δικαιούχους μη ανταποδοτικών τελών, που παραμένουν σε ισχύ, να προσδιορίσει τη νομική βάση κάθε εισφοράς και να υπολογίσει το ετήσιο ύψος των παραπάνω εισφορών.

Κοινώς να υπολογίσει πόσα είναι τα λεφτά από μη ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων και να τεκμηριώσει πού πηγαίνουν και κυρίως για ποιο λόγο.

Πρόκειται για φόρους που αποδίδονται, ως επί το πλείστον, σε ευγενή ταμεία (Στρατιωτικών, Νομικών, Δημοσιογράφων) ή σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, σε οργανισμούς αλλά και στην Εκκλησία.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήδη παρουσίασε τον σχετικό κατάλογο πέρσι τον Νοέμβριο, και αυτός περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 335 μη ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων.

Κάποια από αυτά ήταν… άγνωστα μέχρι πρότινος για το ελληνικό δημόσιο καθώς τα έσοδα εισπράττονται απευθείας από τους φορείς, ενώ καμιά από τις καταγραφές που έγιναν μέχρι τώρα δεν ήταν πλήρης.

Στόχος της μελέτης είναι να καταργηθούν όσοι φόροι υπέρ τρίτων κριθούν ότι δεν εξυπηρετούν πλέον καμία ανάγκη καθώς έχει εκλείψει ο λόγος επιβολής τους ή έχουν μικρή απόδοση σε σχέση με το κόστος είσπραξής τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα καταργηθούν περίπου 130 - 140 μη ανταποδοτικά τέλη.

Για τα υπόλοιπα 200 θα εξεταστεί η μεταφορά τους στον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο θα ενισχύονται όσοι φορείς-δικαιούχοι κριθεί αναγκαίο και θα εξεταστεί η δυνατότητα εξορθολογισμού όπου η επιβάρυνση στον καταναλωτή θεωρηθεί ότι είναι τέτοια που έχει επίπτωση στο κόστος παραγωγής και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που επιβάρυναν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οδήγησε τον περσινό Ιούνιο σε μειώσεις 10% στις τιμές των εισιτηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v