Υποσχέσεις Βενιζέλου για κοινωνικό κράτος

Η καθολική υγειονομική προστασία, η επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για υπερχρεωμένους συνθέτουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για κοινωνική προστασία.

Υποσχέσεις Βενιζέλου για κοινωνικό κράτος
Τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή πλέγματος κοινωνικής προστασίας που θα καλύπτει το πρόβλημα της ανεργίας και της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών παρουσίασε ο επικεφαλής του κινήματος, Ευ. Βενιζέλος.

"Έχουμε σήμερα μία δέσμη μέτρων που συνιστούν προγραμματικές επεξεργασίες και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα υπογράφουμε, αυτά μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε, μπορούμε να τα υλοποιήσουμε κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε στον Έλληνα πολίτη πλέον να είναι συγκεκριμένο, υπεύθυνο, αληθινό", τόνισε ο επικεφαλής του κινήματος, επιτιθέμενος στην ΝΔ για τα "ισοδύναμα μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ". "Όταν αγωνιζόμασταν να κλείσουμε το νέο πρόγραμμα και έπρεπε να φύγω ξημερώματα για να πάω στις Βρυξέλες στο Eurogroup να διαπραγματευθώ, ο κ. Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει κανένα ισοδύναμο μέτρο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανεργία και κοινωνικό δίχτυ

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ανεργία, στόχος και δέσμευση, όπως τόνισε, είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014 όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. "Ήδη μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές που έχουμε κάνει, έχουμε διασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για τον τομέα αυτόν και αυτό που ζητάμε είναι άλλα 150 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατομμυρίων", σημείωσε.

Δεύτερη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, εφικτή και εφαρμόσιμη, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι η καθολική υγειονομική προστασία. "Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ένσημα που πρέπει να έχουν κολληθεί, με μεροκάματα που πρέπει να έχουν γίνει ή με διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο. Άρα, κάθε πολίτης άνεργος ή με χαμηλό εισόδημα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και άλλους όρους, έχει πλήρη πρόσβαση στο γιατρό, στο φάρμακο, στο νοσοκομείο". 

Σε σχέση με το καθολικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται ριζική αναμόρφωση του τομέα της πρόνοιας "με στόχο να διαμορφώσουμε το μηχανισμό του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς προστασίας για κάθε πολίτη".

Ο κ. Βενιζέλος, αφού τόνισε ότι ο κατακερματισμός των προγραμμάτων έχει πενιχρό αποτέλεσμα, έκανε λόγο για συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εργασίας και συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. 

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ώστε να καλύπτει 130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. "Δηλαδή", σημείωσε, "υπερδιπλασιάζεται στην πραγματικότητα ο πληθυσμός που εξυπηρετείται από το πρόγραμμα αυτό. Και καλύπτει, όχι μόνο άτομα με αναπηρία ή υπερήλικες, αλλά ανασφάλιστους, συνταξιούχους, καθέναν που έχει ανάγκη από πρακτική, άμεση βοήθεια κατ’ οίκον".

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δημιουργείται το νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο. "Με 50 εκατομμύρια ευρώ, 300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους, μπορούμε να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ, την Εκκλησία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν μια σειρά από δομές κοινωνικής προστασίας, ιδίως γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας είναι σε τέτοια κατάσταση. Μιλάμε για κοινωνικά παντοπωλεία, ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, δομές παροχής συσσιτίων, υπνωτήρια, τράπεζες χρόνου για εθελοντισμό, γραφεία διαμεσολάβησης, κοινωνικά φαρμακεία και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες". 

Ρυθμίσεις για δάνεια και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε σχέση με τις ευνοικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "διεκδικούμε να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων".

Όπως επεσήμανε, είναι εφικτή η άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Ειδικός λογαριασμός για κάθε άτομο έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί. Δε μπορεί να κατασχεθεί, δε μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, είναι για παράδειγμα του ζευγαριού, τότε τα 1.500 ευρώ γίνονται 2.000 ευρώ.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις των δανείων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι επικοινώνησε σήμερα για μια ακόμη φορά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον κ. Βασίλη Ράπανο, και επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητα και την υποχρέωση που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, να διευθετεί όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές, οι τράπεζες δηλαδή, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να μην μετατρέπεται το δάνειο σε μη εξυπηρετήσιμο, σε «κόκκινο», αλλά να διατηρείται ζωντανό και εξυπηρετήσιμο.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα έχουν διευθετηθεί 800.000 δάνεια (400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, πάνω από 150.000 επιχειρηματικά). 

"Η «συμφωνία» που έχουμε ζητήσει να γίνει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών -το «συμφωνία» εντός εισαγωγικών γιατί το δημόσιο έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη βούλησή του- είναι οι διευθετήσεις αυτές να είναι κυλιόμενες και συνεχείς ώστε όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του, αυτό στην πραγματικότητα να γίνεται αποδεκτό", τόνισε ο κ. Βενιζέλος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v