Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Δεν προχωρά τώρα σε υποβάθμιση τραπεζών

«Δεν υπάρχει καμία άμεση επίδραση από την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «C» (από «CCC») στην οποία προχώρησε η Fitch, ανακοίνωσε ο οίκος. Πότε θα υποβαθμίσει την Ελλάδα, τι θα κάνει με τις τράπεζες.

Fitch: Δεν προχωρά τώρα σε υποβάθμιση τραπεζών
«Δεν υπάρχει καμία άμεση επίδραση από την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «C» (από «CCC») στην οποία προχώρησε η Fitch, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην απόφαση να δοθεί διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα από ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ κατά τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

Ετσι, η μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση του αξιόχρεου (IDRs) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της ΑΤΕ παραμένουν στο «Β-» και αντικατοπρίζουν την εκτίμηση της Fitch ότι η διεθνής βοήθεια αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

Παραταύτα, ο οίκος εξακολουθεί να διαπιστώνει ρίσκα υποβάθμισης τα οποία εκφράστηκαν από την τοποθέτηση των τραπεζών σε καθεστώς «παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση» (Rating Watch Negative «RWN»).

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν «υψηλά ευαίσθητες» στις συνέπειες που θα έχει το PSI στα κεφάλαια και τη ρευστότητα τους, στην εικόνα του κρατικού χρέους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και στην πιθανή μείωση της διεθνούς βοήθειας στο μέλλον, αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch εκτιμά ότι τα 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία προβλέπονται στο 2ο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τα 10 δισ. που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος βοήθειας είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τις απώλειες από το PSI.

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι λόγω του PSI θα βαθμολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας (IDR) στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας ('Restricted Default') μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν στην κατηγορία 'D' (χρεοκοπία - default). Λίγο μετά θα εκδώσει νέα βαθμολογία και θα προχωρήσει σε αναβάθμιση, ανάλογα με την εικόνα που θα έχει το ελληνικό χρέος μετά το κούρεμα.

Σε αυτό το σημείο η Fitch θα προχωρήσει και σε νέες εκτιμήσεις για τη βαθμολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνει ότι η διαδικασία θα γίνει ανά τράπεζα αλλά σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί από την εικόνα που θα έχει το ελληνικό χρέος.

Αν οι τράπεζες λάβουν αποτελεσματικά κεφαλαιακή ενίσχυση η Fitch θα αναβαθμίσει το Viability Rating (VR) από το σημερινό «F». Η βαθμολογία όμως θα είναι χαμηλή (deeply sub-investment grade rating level) εξαιτίας των προκλήσεων που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v