Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε 18 δισ. το λιανεμπόριο το 2011

Mε κακό απολογισμό, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, έκλεισε το 2011 για το εγχώριο λιανεμπόριο, παράγοντες του οποίου σχηματίζουν δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2012.

Έχασε 18 δισ. το λιανεμπόριο το 2011
Mε κακό απολογισμό, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, έκλεισε το 2011 για το εγχώριο λιανεμπόριο, παράγοντες του οποίου σχηματίζουν δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2012. Τόσο οι τζίροι όσο και η απασχόληση συνέχισαν να υποχωρούν το 2011, οδηγώντας αθροιστικά τις περισσότερες αγορές σε συρρίκνωση που αγγίζει το 50%.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΕΣΕΕ, 60.000 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο από το 2009 έως σήμερα, ενώ άλλες τόσες αναμένεται να κλείσουν το 2012, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Στην έκθεση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι μία στις δύο επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πληρώσει εισφορές και οφειλές σε φορείς, όπως το ΙΚΑ, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μία στις τρεις αναμένεται να απολύσει προσωπικό εντός του 2012.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια χάθηκαν 26.000 θέσεις εργασίας από το ελληνικό εμπόριο. Σε απόλυτους αριθμούς εκτιμάται ότι το 2011 «χάθηκε» από την αγορά τζίρος 18 δισ. ευρώ, ενώ κατά τη φετινή εορταστική περίοδο εκτιμάται ότι ο τζίρος υποχώρησε στα 9 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Μπαράζ πτωχεύσεων

Το 2011 αποτέλεσε τη χρονιά που αρκετές επιχειρήσεις -εκ των οποίων κάποιες της μεσαίας και της μεγάλης κατηγορίας- έφτασαν στα όρια τους προσφεύγοντας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέο κύμα προσφυγών το 2012. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, προστασία από τους πιστωτές αναζήτησαν η εταιρεία Alex Pak και η Χαρτοποιία Θράκης Diana.

Προστίθενται σε μια μακρά λίστα εταιρειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων ο εισαγωγικός όμιλος Ridenco, η αλυσίδα ανδρικής ένδυσης Γλου, η άλλοτε συνδεδεμένη της εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, η εισαγωγική εταιρεία Λ. Γαβαλάς, η βορειοελλαδική αλυσίδα παιχνιδιών Κου Κου -που πέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99- η επίσης βορειοελλαδική εταιρεία ενδυμάτων Φάννυ ΑΕ, η εταιρεία παιδικών ρούχων Grant κ.ά.

Στο κόκκινο βρίσκεται σειρά επιχειρήσεων που η θηλιά του τραπεζικού δανεισμού σφίγγει επικίνδυνα (από τους χώρους της ένδυσης, της υπόδησης, του βιβλίου), ενώ λουκέτα ήδη έχουν μπει και αναμένονται και νέα από τον άλλοτε αμυντικό κλάδο της λιανικής του φαρμάκου. Δεν είναι τυχαία, μάλιστα, η πρόγνωση του επιχειρηματία Απ. Βακκάκη (Jumbo) ότι θα ακουστούν ηχηρά κανόνια στην αγορά από εταιρείες προβεβλημένες, που έως πρότινος επωφελούνταν από την υψηλή κατανάλωση.

Σε αναδιαρθρώσεις δικτύου, κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων, μείωση προσωπικού και περιορισμό του κόστους λειτουργίας έχουν προχωρήσει, επίσης, μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα Hondos Center, η Ηλεκτρονική, η Sprider Stores, η Neoset κ.ά., ενώ διαρκής θεωρείται η επανεξέταση της τοποθέτησης που έχουν στην αγορά.

Οι ανθεκτικοί

Οι ανθεκτικότερες επιχειρήσεις, που έχουν διασφαλίσει ρευστότητα, διατηρούν ελεγχόμενο δανεισμό και διαθέτουν άμυνες, αποδύονται σε αγώνα προσάρτησης μεριδίων στην εγχώρια αγορά, ενώ κάποιες εντείνουν τις προσπάθειες διεθνοποίησής τους ώστε τα προσεχή χρόνια να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά.
 
Ο όμιλος Φουρλή εκτιμά ότι κατέχει μερίδιο 18% στην αγορά επίπλου και οικιακού εξοπλισμού από 12% το 2009, ο όμιλος Jumbo συνεχίζει να αυξάνει κύκλο εργασιών και να διατηρεί την ηγετική θέση στην αγορά παιχνιδιού και βρεφικών ειδών, ενώ μερίδια σε μια αγορά που φθίνει κερδίζουν τόσο η Πλαίσιο όσο και ο τομέας ένδυσης του ομίλου Folli Follie (πρώην Elmec), κυρίως λόγω της προσάρτησης νέων σημάτων ένδυσης, τα οποία έμειναν «ορφανά» μετά την αδυναμία των προηγούμενων αντιπροσώπων να τα υποστηρίξουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v