Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυφός άσσος για PSI τα ομόλογα της ΕΚΤ

Πίεση να «κουρευτούν» και τα 60 δισ. της ΕΚΤ. Οι τράπεζες, οι επισημάνσεις «φωτιά» του ΔΝΤ και η αισιοδοξία Βενιζέλου. Γιατί ο μποναμάς διευκολύνει συμφωνία με τράπεζες. Εφεδρεία η ΕΚΤ για ενεργοποίηση CACs.

Κρυφός άσσος για PSI τα ομόλογα της ΕΚΤ
Σε κρυφό άσσο στο πόκερ του PSI, μεταξύ της Ελλάδας και των ομολογιούχων, ενδέχεται να εξελιχθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, τις τελευταίες ημέρες το θέμα επανατίθεται.

Τόσο το IIF όσο και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ασκούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πίεση στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο και στο Παρίσι να επανεξετάσουν τη στάση τους. Οι τράπεζες πιέζουν είτε να συμμετάσχουν και τα ομόλογα της ΕΚΤ στο PSI, αίτημα που έχει διατυπωθεί και από αναλυτές αρκετών οίκων, είτε να επαναγοραστούν από την Ελλάδα στην τιμή κτήσης τους (δηλαδή περίπου στο 65% - 70% της ονομαστικής αξίας τους).

Η Ευρώπη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς των ομολόγων της ΕΚΤ στην αξία κτήσης από την Ελλάδα, σε δεύτερο, όμως, χρόνο και εφόσον η χώρα σημειώσει ικανοποιητικά βήματα προόδου.

Αντίθετα, το θέμα της συμμετοχής της ΕΚΤ στο PSI, με όρους αντίστοιχους των ιδιωτών, θα δημιουργούσε προηγούμενο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η κεντρική τράπεζα αγοράζει συστηματικά ιταλικά και δευτερευόντως ισπανικά ομόλογα.

Η παραπάνω στάση μπορεί να αλλάξει μόνο αν η άσκηση του PSI δεν βγαίνει και προκύψει υποχρεωτικό κούρεμα. Για κάτι τέτοιο προειδοποίησε ήδη με διπλωματικό αλλά κι εμφαντικό τρόπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, που να οδηγεί σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, φαντάζει δύσκολη, αν όχι απίθανη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι, πέραν της διαγραφής του 50% του χρέους ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ, τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο έως 4% και να υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών κατά 100%. Καλεί δε την Ελλάδα και την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να επιτευχθεί συμμετοχή κατά 100%.

Δηλαδή, οι τράπεζες και οι λοιποί ομολογιούχοι να δεχθούν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, που να φθάνει στο 80%, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 103 δισ. ευρώ και οι τόκοι εξυπηρέτησης λίγο πάνω από το 50%.

Αν, όμως, στο σχήμα ενταχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, τότε η «αριθμητική» του PSI αλλάζει δραστικά και διευκολύνεται και η επίτευξη συμφωνίας με τους ομολογιούχους, καθώς το χρέος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, κατά 15 - 21 δισ. ευρώ.

Η αναφορά της έκθεσης του ΔΝΤ από στελέχη της αγοράς ερμηνεύεται ως διπλωματική άσκηση πίεσης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ΕΚΤ να μεταβάλουν τη στάση τους. Προς το παρόν, όμως, η όποια διαπραγμάτευση διενεργείται πίσω από κλειστές κουρτίνες.

Η αισιοδοξία Βενιζέλου και οι προσδοκίες για συμφωνία την Παρασκευή

Το κλίμα προσμονής για ευχάριστη έκπληξη στο μέτωπο του PSI το επιτείνει η στάση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Την ώρα όπου από τις -ελάχιστες- διαρροές προκύπτει ότι οι διαφορές των δύο πλευρών δεν έχουν γεφυρωθεί, ο κ. Βενιζέλος διατυμπανίζει την αισιοδοξία του για το εγχείρημα.

Η στάση του, που έχει ήδη επισημανθεί από τη στήλη Χαμαιλέων, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε νέες εξελίξεις, που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρακάτω δήλωση κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: «Θέλω να σας πω, μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια και μετά λόγου γνώσεως, ότι ίσως η πιο δημιουργική και ευχάριστη όψη των τελευταίων ημερών να ήταν οι διαβουλεύσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα».

Στο ΥΠΟΙΚ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα υπάρξει η οριστική συμφωνία με τους ομολογιούχους ως προς τη φόρμουλα διαγραφής κατά 50% χρέους ονομαστικής αξίας έως 206 δισ. ευρώ. Κάποιοι μάλιστα κάνουν αναφορές για ενδεχόμενο συμφωνίας την επόμενη Παρασκευή στο Παρίσι.

Σχετίζεται η αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ για χριστουγεννιάτικο μποναμά με τις πιέσεις που ασκούνται για αλλαγή στάσης στο θέμα των ομολόγων της ΕΚΤ;

Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν κρατούν κλειστά χαρτιά καθώς οι διαπραγματεύσεις, όπως έχει τονιστεί πολλάκις, είναι κρίσιμες, λεπτές και κρύβουν κινδύνους.

Γιατί ο μποναμάς της ΕΚΤ λύνει τα χέρια της κυβέρνησης

Το σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενο «δώρο» συμμετοχής και της ΕΚΤ στη μείωση του χρέους θα έλυνε, σύμφωνα με τραπεζίτες, σε σημαντικό βαθμό τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Και αυτό διότι το χρέος θα μειωνόταν έως 124 δισ. ευρώ και όχι έως 103 δισ. ευρώ, κάτι που επιδίωκε να κάνει η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF για πρόωρη εξόφληση εναπομείναντος χρέους. Διαγραφή χρέους έως 121 δισ. ευρώ θα επέτρεπε να συζητηθεί και η παροχή αυξημένων εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα ή ακόμη και ρήτρας πρώτης εξασφάλισης.

Ταυτόχρονα, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης του χρέους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει υψηλότερο επιτόκιο από το 4% για τα νέα ομόλογα, μιας και οι δαπάνες εξυπηρέτησης θα μειωθούν αυτόματα.

«Εφεδρεία» η ΕΚΤ και η ενεργοποίηση των CACs

Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς ομολόγων, είναι ότι τα ομόλογα της ΕΚΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν εφεδρεία για την ενεργοποίηση των Collective Action Clauses (CACs), της ρήτρας δηλαδή που επιτρέπει υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων, εφόσον συμφωνήσει η πλειοψηφία.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι από τη στιγμή όπου το 75% των ιδιωτών συμφωνεί εθελοντικά σε απομείωση ομολόγων τότε δεσμεύεται αυτόματα και το υπόλοιπο 25%.

Αν δεν συγκεντρωθεί το 75%, οι ίδιοι θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή και των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, ώστε εν συνεχεία να ενεργοποιηθούν τα CACs και να επιτευχθεί συμμετοχή κατά 100%.

Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο μακροχρόνιων δικαστικών διενέξεων με τους ομολογιούχους που θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες, αρκετά distressed funds αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στις χαμηλές τιμές όπου διαπραγματεύονται, και ενώ έχουν ήδη θέσεις σε CDS επί του ελληνικού χρέους. Ενδεχόμενη ενεργοποίηση των CDSs θα οδηγούσε στην εγγραφή κέρδους.

Οι παραπάνω παίκτες θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα συμμετάσχουν οικειοθελώς σε συμφωνία κουρέματος και μαζί τους ούτε κάποιες τράπεζες. Αυτά τα στοιχεία κάνουν αρκετούς απαισιόδοξους να αμφιβάλλουν για το αν θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο 75% χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v