Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα… κάγκελα δεκάδες εισηγμένες

Οι ζημίες, η έλλειψη χρηματοδότησης και γιατί δεν δίνουν νέα δάνεια οι τράπεζες. Τα «εικονικά» business plans, τα στοιχεία-«μαϊμού» και οι καταθέσεις στην Ελβετία. Ποιες αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές.

Στα… κάγκελα δεκάδες εισηγμένες
Στα… κάγκελα βρίσκονται πλέον δεκάδες εισηγμένες επιχειρήσεις λόγω των εντεινόμενων ζημιών και κυρίως των οξύτατων ταμειακών προβλημάτων που απειλούν να τις οδηγήσουν σε αναστολή δραστηριότητας τους επόμενους μήνες.

Από την πρώτη ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων 9μήνου προκύπτει ζοφερή εικόνα. Από τις 242 εισηγμένες οι 155 εμφάνισαν ζημίες και εξ αυτών οι μισές (77) εμφάνισαν ζημίες υψηλότερες από αυτές του 9μήνου του 2010. Το πιο ανησυχητικό για τους μετόχους μειοψηφίας είναι ότι κάπου 20 - 30 εισηγμένες αντιμετωπίζουν άμεσο ταμειακό πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών αναφέρουν στις λογιστικές καταστάσεις ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανεισμού, οι πληροφορίες από τα τμήματα εταιρικών χορηγήσεων των μεγάλων τραπεζών δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, λένε οι τραπεζίτες, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στάσιμες μήνες γιατί οι διοικήσεις των εταιριών και οι επιχειρηματίες δεν εννοούν να εμφανίσουν και κυρίως να εφαρμόσουν αξιόπιστα πλάνα ριζικής αναδιάρθρωσης.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως έχει γράψει το Euro2day (Ξεκινά το μεγάλο ξεκαθάρισμα) οι τράπεζες έχουν κόψει ήδη τις γραμμές πίστωσης, διαμηνύοντας ότι πρέπει μέχρι το τέλος του έτους είτε να μπει «φρέσκο» χρήμα από τους επιχειρηματίες είτε να εξασφαλιστεί με δραστική αναδιάρθρωση της λειτουργίας και με πωλήσεις συμμετοχών.

Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω έχουν παγώσει και οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση καθώς οι τράπεζες δεν φέρονται πλέον πρόθυμες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις, που δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης συνεχίζουν να καίνε αμέριμνα χρήμα.

Οι λογιστικές καταστάσεις 9μήνου επιχειρήσεων, όπως η Μηχανική, η Euromedica, η Shelman, η Sanyo, ο Βωβός, ο Τεγόπουλος κ.ά., που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανεισμού, είναι ενδεικτικές.

Ακόμη και όπου έχουν προωθηθεί απολύσεις ή προγράμματα εθελουσίας οι ζημίες παραμένουν υψηλές, οι ταμειακές ροές αρνητικές ή αδύναμες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει επιχειρηθεί καμία σοβαρή παρέμβαση, όπως διαπιστώνουν στελέχη των τμημάτων εταιρικών χορηγήσεων.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης από την πλευρά του επιχειρηματία εξηγείται ως διαπραγματευτική κίνηση. «Κάποιοι επιχειρηματίες ποντάρουν στο ότι οι τράπεζες δεν θα γράψουν τη ζημία επειδή είναι μεγάλη, λογαριάζουν όμως χωρίς την BlackRock», αναφέρει επικεφαλής τμήματος χορηγήσεων.

Από τη στιγμή όπου οι τράπεζες σχηματίσουν τις αναγκαίες προβλέψεις μετά τον έλεγχο της BlackRock, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι θέμα χρόνου κάποιοι επιχειρηματίες να χάσουν τα… μαγαζιά τους. Ήδη, στο γ΄ τρίμηνο μερικές τράπεζες, όπως η Πειραιώς, σχημάτισαν σημαντικά υψηλότερες προβλέψεις, λόγω αφενός του ελέγχου της BlackRock κι αφετέρου των δυσοίωνων προβλέψεών τους για τη συνέχιση της βαθιάς ύφεσης.

Οι τραπεζίτες διαμηνύουν ότι στις περιπτώσεις εταιριών όπου διαπιστωθεί καταδολίευση πιστωτών με οικονομικά στοιχεία ή σχέδια αναδιάρθρωσης-«μαϊμού» θα κινηθούν νομικές διαδικασίες. Ιδιαίτερα για επιχειρηματίες που θα αφήσουν μεγάλα... κανόνια στις τράπεζες και στην αγορά, ενώ οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί στο εξωτερικό αριθμούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Λύση οι στρατηγικοί επενδυτές

Η αδυναμία εύρεσης τραπεζικής χρηματοδότησης οδηγεί τους επιχειρηματίες στην αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Fintexport. Η διοίκησή της επιχείρησε να εξασφαλίσει 2 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που στοχεύει στην επάνοδο της εταιρίας σε κερδοφόρα πορεία εντός διετίας.

Η άκαρπη προσπάθεια ωθεί το Δ.Σ., όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, να εξετάσει την είσοδο της κινεζικής Fuxing Group ή του ιδιοκτήτη της κ. Wang στο μετοχικό της κεφάλαιο με τη μορφή του στρατηγικού επενδυτή.

H Fuxing Group διαθέτει ανάλογη δραστηριότητα με αυτήν της Fintexport και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Fintexport προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανεισμού λαμβάνοντας δάνειο 9,3 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία 6 τραπεζών (ΕΤΕ, Εμπορική, Πειραιώς, Attica, Eurobank και Κύπρου), δίνοντας προσημειώσεις υποθήκης επί ακινήτων της για συνολικό ποσό 12,48 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικός επενδυτής θα εισέλθει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, και στην Πετζετάκις, μέσω υπαγωγής στο άρθρο 99 και συναινετικής διαδικασίας με τους πιστωτές της.

Επιμήκυνση δανείων με περίοδο χάριτος

Στον αντίποδα, όπου οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν αξιόπιστα προγράμματα αναδιάρθρωσης ή οι βασικοί μέτοχοι δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, οι αναχρηματοδοτήσεις προχωρούν έστω και αργά.

Τα παραδείγματα των εταιριών Forthnet, Μαΐλλης, Nutriart, Χατζηιωάννου και Sprider είναι ενδεικτικά.

Η Χατζηιωάννου είναι η πιο αθόρυβη περίπτωση. Αφού διέκοψε εντός της χρονιάς την παραγωγική της δραστηριότητα, προχωρά τους τελευταίους μήνες σε αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου με επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής και εξασφάλιση περιόδου χάριτος.

Ήδη υπογράφηκε νέα σύμβαση με την Τράπεζα Κύπρου για κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 2,25 εκατ. ευρώ, η λήξη του οποίου επιμηκύνθηκε κατά έναν χρόνο (λήγει στις 18/7/2014 από τις 18/7/2013), ενώ στην εταιρία δόθηκε περίοδος χάριτος ενός έτους (έως τις 17/7/2012).

Αντίστοιχες συμβάσεις αναχρηματοδότησης επιδιώκει να συνάψει μέχρι το τέλος του έτους η εισηγμένη και με τις τράπεζες Αττικής και Marfin Popular Bank, ενώ με τη Eurobank συζητά τη μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες, με ευνοϊκότερο επιτόκιο δανεισμού. Σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις δανείων προχωρά και η θυγατρική της Χατζηιωάννου, Sprider.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v