UBS: Βλέπει Ελλάδα στο ευρώ αλλά και πληρωμή CDS

Η κρίση θα επιδεινωθεί στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προκληθεί τελικά το big bang τόσο για την έκδοση κοινού ομολόγου όσο και για τη θεσμική αλλαγή προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, εκτιμά η UΒS.

UBS: Βλέπει Ελλάδα στο ευρώ αλλά και πληρωμή CDS
Η κρίση θα επιδεινωθεί στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προκληθεί τελικά το big bang τόσο για την έκδοση κοινού ομολόγου στο μέλλον όσο και για τη θεσμική αλλαγή προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, πιστεύουν οι αναλυτές της UBS στην ετήσια στρατηγική τους για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων για το 2012.

Πιθανότητα, η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να παράσχει τη λύση από μόνη της, ωστόσο θα μπορέσει να αγοράσει χρόνο για τις κυβερνήσεις. Ο οίκος προτείνει να αγοράσουμε περιφέρεια όταν αυτή η δέσμευση επιτευχθεί, αφού τότε τα spreads θα υποχωρήσουν.

Η UBS πιστεύει ότι δεν είμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης και ότι η άνοδος των spreads των ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας, σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα από τα τρέχοντα, δεν θα μπορέσει να καταστήσει σαφές το επείγον της κατάστασης. Θα πρέπει η κρίση να φτάσει σε βαθμό που να γίνει κάτι ακόμα πιο δραματικό, ίσως και πιο κοντά στον πυρήνα της ευρωζώνης, ώστε να αποφασιστεί η έκδοση των ευρωομολόγων, όμως συνδυαστικά με την απώλεια της δημοσιονομικής ελευθερίας των κρατών.

Ο καταλύτης που θα οδηγούσε την Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όμως ο δρόμος τότε θα ήταν χαοτικός.

Μια πραγματική λύση για τις αγορές δημοσίου χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει 5 στοιχεία:

1) Ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής διακυβέρνησης για όλες τις χώρες του ευρώ.
2) Έναν μηχανισμό για τη δημιουργία ζήτησης για τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας μεσοπρόθεσμα.
3) Την αναδιάρθρωση του χρέους στις αφερέγγυες χώρες.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
5) Στρατηγικές για μακροπρόθεσμη απασχόληση και ανάπτυξη.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι αναλυτές του ελβετικού οίκου βλέπουν τουλάχιστον μία υποχρεωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πιθανή ενεργοποίηση των CDSs, αν και στο βασικό τους σενάριο δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Όπως εξηγούν, το PSI Plus των ιδιωτών, ακόμα και αν επιτύχει δεν επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο χρέος να καταστεί διατηρήσιμο, αφού δεν θα συμμετέχει το χρέος του επίσημου τομέα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.).

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, συνεχίζουν, ότι παρόλο που οι τιμές των ελληνικών ομολόγων δείχνουν ήδη μια μεγάλης κλίμακας χρεοκοπία, αυτή η εξέλιξη θα επιδείνωνε σημαντικά την ήδη δεινή κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων και πιθανότατα θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collaterals.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v