Nomura: Καταστροφή για Ελλάδα η έξοδος από ευρώ

H προσοχή θα πρέπει να στραφεί στο βασικό καθήκον της νέας κυβέρνησης το οποίο δεν είναι άλλο από την οριστικοποίηση των νέων όρων του PSI, υποστηρίζει η Nomura. Σημειώνει ότι η έξοδο από το ευρώ θα είναι καταστροφική.

Nomura: Καταστροφή για Ελλάδα η έξοδος από ευρώ
Πέραν του άμεσου κίνδυνου χρεοκοπίας, που απομακρύνθηκε μετά την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στο βασικό καθήκον της νέας κυβέρνησης το οποίο δεν είναι άλλο από την οριστικοποίηση των νέων όρων του PSI, υποστηρίζει η Nomura.

Η Nomura εκτιμά ότι τελικά το νέο PSI θα προκαλέσει την έκρηξη των CDS μέσω της διαδικασίας διασφάλισης της υψηλής συμμετοχής των ιδιωτών ωστόσο ακόμα πιο σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι αν το PSI μπορεί να εφαρμοστεί έτσι όπως έχει προγραμματιστεί.

Πέραν του PSI, ο πολιτικός κίνδυνος σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι υψηλός. Αν οι εκλογές του 2012 στην Ελλάδα οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας ή σε εκλογικές συνεχείς αναμετρήσεις θα είναι κρίσιμο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 όσο και του προγράμματος προσαρμογής.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά και το θέμα του δημοψηφίσματος. Οι μεταβολές στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό. Από την άλλη πλευρά, η μετάδοση της κρίσης και στις λοιπές περιφερειακές χώρες και κοντά στον ευρωπαϊκό πυρήνα έχει δουλέψει προς όφελος της Ελλάδας σε σχέση από την σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου και έπειτα.

Αναφορικά με το πιθανό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, η Nomura εκτιμά ότι είναι στενά συνδεδεμένος με το την επιτυχία η όχι του PSI αν και η το PSI με τη σημερινή του μορφή δεν εγγυάται τη φερεγγυότητα της χώρας.

Καταλήγοντας, η Nomura εξηγεί ότι μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει ένα εθνικό νόμισμα υποτιμημένο, ωστόσο αυτοί διαφωνούν. «Η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου νομίσματος δεν αποτελεί ούτε αναγκαία αλλά ούτε και ικανή συνθήκη για την αναπροσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα», επισημαίνουν οι αναλυτές της έκθεσης.

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι: «Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι οι συνέπειες από την έξοδο από το ευρώ θα ήταν τόσο καταστροφικές για την Ελλάδα, που κανένας λογικός Έλληνας ή Ευρωπαίος αξιωματούχος θα το επέτρεπε να συμβεί».

Βέβαια, η παραπάνω πρόταση στηρίζεται σε δύο βασικές υποθέσεις: πρώτον ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν γίνει αναπόφευκτη εξαιτίας π.χ. ενός bank run στις ελληνικές τράπεζες και δεύτερον ότι οι αρχές θα πράξουν αυτό που προτάσσει η λογική...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v