Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χειρότερες μέρες» βλέπουν οι επιχειρήσεις

Παρά την απόφαση για συγκυβέρνηση, οι επιχειρήσεις φοβούνται την «επόμενη μέρα». Οι αγωνίες για τα φέσια του Δημοσίου, το πάγωμα των επενδύσεων και τη στάση των τραπεζών. Υπό πίεση και οι αμυντικές μετοχές στο ΧΑ.

«Χειρότερες μέρες» βλέπουν οι επιχειρήσεις
Παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας επιθυμούσε τη λύση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα (έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση), δεν κρύβει την ανησυχία του για επιδείνωση της κατάστασης τους μήνες που ακολουθούν.

Άλλωστε, η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει και πολλές κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. ΕΣΠΑ) αναμένεται να πάνε χρονικά ακόμη πιο πίσω, όταν κανείς δεν αισιοδοξεί πως το Δημόσιο θα αρχίσει να πληρώνει τους προμηθευτές του ή ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να ανοίγουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης και μάλιστα με φθηνά επιτόκια…

Γενικότερα, έντονη είναι η ανησυχία που προκαλούν στους χρηματιστηριακούς αναλυτές αλλά και στις διοικήσεις των εισηγμένων τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο σοβαρή ώστε εκφράζεται ανησυχία ακόμη και για τις πλέον αμυντικές επιχειρήσεις της Σοφοκλέους.

Χαρακτηριστικό είναι το περιεχόμενο της έκθεσης της HSBC για την Τέρνα Ενεργειακή (ουδέτερη στάση, τιμή-στόχος 2 ευρώ), η οποία, αφού αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της εισηγμένης, επισημαίνει πως «η αποτίμηση παραμένει χαμηλή, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι».

Και στο ερώτημα πώς μπορεί να διατρέχει μεγάλους κινδύνους μια εταιρία που θεωρητικά συγκαταλέγεται στις πλέον ασφαλείς του Χ.Α. (μακροχρόνια συμβόλαια με το ελληνικό δημόσιο κ.λπ.), ο ξένος οίκος απαντά για κίνδυνο:
 
α) Περισσότερων καθυστερήσεων στα έργα υπό κατασκευή λόγω του ότι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση στερεύει.

β) Αύξησης του κόστους δανεισμού.

γ)
Περικοπών στις επιχορηγήσεις σε μελλοντικά αιολικά πάρκα, αλλά ίσως και αναδρομικής περικοπής στα ήδη υπάρχοντα επενδυτικά σχέδια, σε μια προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου να περιορίσει τις δαπάνες του…

Η HSBC αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι τα τιμολόγια των νέων επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σημαντικό κίνδυνο, λόγω της πολιτικής μείωσης των δαπανών που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αν και η Τέρνα Ενεργειακή έχει εμπιστοσύνη ότι τα τιμολόγια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα περικοπούν αναδρομικά στην Ελλάδα, κατά την άποψή μας η αγορά έχει ήδη συνεκτιμήσει στην αποτίμηση της εταιρίας το ενδεχόμενο αναδρομικών περικοπών, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της αποτιμώνται πολύ κάτω από τη δίκαιη αξία τους».

Σενάριο μείωσης των τιμολογίων στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά πάρκα προφανώς δεν θα επηρεάσει μόνο την προαναφερόμενη εταιρία, αλλά και δεκάδες άλλες, που λιγότερο ή περισσότερο δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ένας δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν περιορίζει τα ποσά που οφείλει στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά τείνει και να τα αυξάνει. Πόσο πολύ επηρεάζει τα αποτελέσματα ή ακόμη και τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων μια τέτοια πρακτική φαίνεται και από την περίπτωση της Hellas On Line.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, το κεφάλαιο κίνησης, βάσει των λειτουργικών ταμειακών ροών της, δεν θα επαρκέσει για τους επόμενους δώδεκα μήνες σε περίπτωση όπου το ελληνικό δημόσιο δεν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς την εισηγμένη.

Συγκεκριμένα, το ποσό του ελλείμματος για τους επόμενους δώδεκα μήνες εκτιμάται σήμερα σε 25 εκατ. ευρώ και η διοίκηση, με βάση τα παρόντα σχέδια, μπορεί να καλύψει μόνο τα 5 εκατ. ευρώ από την υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, όμως, το ελληνικό δημόσιο οφείλει πάνω από 20 εκατ. στην Hellas On Line (19 εκατ. ευρώ, λόγω χρεωστικού ΦΠΑ και 3,1 εκατ. ευρώ περίπου λόγω αναμενόμενης είσπραξης απαιτήσεων από αυτό).

Αν μάλιστα δεν αποπληρωθούν τα ποσά αυτά, τότε η Hellas On Line «θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για την εύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, η διοίκηση θα επιδιώξει τη βελτίωση των όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές, ή και την αναθεώρηση του επενδυτικού της πλάνου, ή επίσης και την προσφυγή σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Μεγάλες επιπλέον είναι οι οφειλές των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων προς τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Αθηνών πως δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας προς το ελληνικό δημόσιο ή τους εργαζομένους. Και επιπλέον πως αναφορικά με τους προμηθευτές «η εξόφληση των υποχρεώσεων εξαρτάται από τις ταμειακές εισροές της εταιρίας, οι οποίες είναι σε άμεση συνάρτηση με την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών προς εμάς από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Κατά συνέπεια, υπάρχουν καθυστερήσεις, χωρίς όμως να δημιουργούνται ουσιαστικά προβλήματα στη σταδιακή αποπληρωμή αυτών».

Αβεβαιότητα και καθυστερήσεις

Μπορεί, βέβαια, ο επιχειρηματικός κόσμος να ανακουφίστηκε από τη συμφωνία των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων για κυβέρνηση σωτηρίας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο κανείς δεν παραγνωρίζει πως η κατάσταση αβεβαιότητας στην οικονομία θα συνεχιστεί για τουλάχιστον κάποιους μήνες ακόμη…

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε: «Εμείς πουλάμε σε επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και σε μια χώρα όπου το θέμα της διακυβέρνησής της δεν θα ξεκαθαρίσει για τουλάχιστον τέσσερις ακόμη μήνες. Πώς κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία να επενδύσει;».

Επίσης, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εταιρίες πληροφορικής, καθώς προσπαθούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν μόνο σε όσα έργα του Δημοσίου έχουν εξασφαλισμένες τόσο την πληρωμή τους όσο και τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Πέραν αυτών, όμως, οι παράγοντες του κλάδου παραπονούνται έντονα για τον απίστευτα αργό ρυθμό προώθησης των έργων του ΕΣΠΑ και επίσης φοβούνται για νέες πολύμηνες καθυστερήσεις που θα προκαλέσει η πρόσφατη πολιτική αναστάτωση στη χώρα.

«Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, υπολογίστε πρόσθετη καθυστέρηση της τάξεως των 6 - 8 μηνών κατ’ ελάχιστον», δηλώνει χαρακτηριστικά πρόεδρος εισηγμένης του κλάδου.
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και να παρατείνει ενδεχομένως τις εκκρεμότητες για τους μεγάλους αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες.

Έντονη αβεβαιότητα επίσης υπάρχει στον κόσμο των επιχειρήσεων λόγω και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο. «Όταν ακόμη και ο ΟΠΑΠ δανείζεται με υψηλά επιτόκια, τότε φανταστείτε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις», αναφέρει παράγοντας της αγοράς.

Γενικότερα, στις επιχειρήσεις επικρατεί κλίμα φοβίας, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες, για τη στάση που πρόκειται να τηρήσουν οι τράπεζες στο προσεχές οκτάμηνο (τον Ιούνιο του 2012 θα «παιχτεί» το ζήτημα της κρατικοποίησής τους).

Υπάρχει λοιπόν ο φόβος πως οι τράπεζες, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, θα κλείσουν ακόμη περισσότερο την κάνουλα των δανείων προς τις επιχειρήσεις και παράλληλα θα τηρήσουν πολύ πιο αυστηρή στάση στις εταιρίες που καθυστερούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις φοβούνται ότι οι πιέσεις των τραπεζών θα ξεκινήσουν από αυτές, καθώς μόνο από εκείνες μπορούν να μαζέψουν γρήγορα σημαντική ρευστότητα. Και οι μικρές φοβούνται πως λόγω των μικρών τους αριθμών και των πιο αδύναμων κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων που θα προκληθούν θα είναι εκείνες που θα μπουν στο στόχαστρο των τραπεζών για ρευστότητα…


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v