Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίγη στην αγορά για το Δημοψήφισμα

Η «ντρίπλα» ΓΑΠ, η ανάγκη πολιτικής νομιμοποίησης και τα χρονοδιαγράμματα. Οι κίνδυνοι για PSI plus, η πολιτική αβεβαιότητα και οι… αντοχές της Ευρώπης. Τα ντεσού του δημοψηφίσματος.

Ρίγη στην αγορά για το Δημοψήφισμα
Με μια ντρίπλα, που προκαλεί ρίγη στην οικονομία ως προς τις επιπτώσεις της, επιχειρεί να αναβαπτίσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας ότι η νέα συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Την ώρα όπου η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το IIF, με τη συνδρομή της Γερμανίας και της Γαλλίας, για την οριστικοποίηση των όρων του PSI plus -το εθελοντικό, δηλαδή, κούρεμα του χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες-, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει τη συμφωνία υπό την κρίση των πολιτών.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την οριστικοποίηση της νέας σύμβασης, δηλαδή περίπου στις αρχές του 2012, διευκρινίζοντας ότι το αποτέλεσμά του θα είναι δεσμευτικό.

«Αν δεν τη θέλουν οι πολίτες (σ.σ.: τη δανειακή σύμβαση), δεν θα υιοθετηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και το κόμμα θα ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ της ψήφισής του από τον λαό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν οι πολίτες υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, η κυβέρνηση θα έχει αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση για το υπόλοιπο της θητείας της. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος, κ. Βενιζέλος, θα προκηρυχθούν εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε, ως εκ τούτου, το δημοψήφισμα θεμέλιο λίθο για τη νέα εποχή και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Το σχέδιο πρωτοβουλιών που σήμερα ανακοινώνεται επιβάλλει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, εξέλιξη που ακυρώνει στην πράξη το εγχείρημα κύρωσής της από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Τόσο ο ίδιος, πάντως, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, δεν έδωσαν πειστική απάντηση στο καυτό ερώτημα γιατί δημοψήφισμα και όχι διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όπως ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Οι εκλογές δεν αποτελούν λύση στην τρέχουσα συγκυρία γιατί θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον Ant1 σημείωσε ότι η χώρα δεν τελεί υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Οι φόβοι και οι ενστάσεις της αγοράς για δημοψήφισμα

Αυτό ακριβώς φοβίζει και την αγορά, η οποία θεωρεί ότι υπό τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες η προσφυγή στους πολίτες ενέχει τεράστιους κινδύνους.

«Όταν επικρατεί οργή και αγανάκτηση για τα σκληρά μέτρα και την αβεβαιότητα που προκαλεί η συντεταγμένη πτώχευση της χώρας, δεν αποτελεί πράξη πολιτικής σωφροσύνης η προσφυγή σε δημοψήφισμα», σημειώνει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος εκτιμά ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κυρώσει τη νέα σύμβαση και μετά, εφόσον το ήθελε, να προσφύγει σε εκλογές.

Στελέχη της αγοράς ομολόγων εκφράζουν έντονη ανησυχία και για τις επιπτώσεις που θα έχει η προαναγγελία δημοψηφίσματος στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με το IIF.

«Την ώρα όπου επιδιώκεται να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στο εθελοντικό κούρεμα, το να τίθεται η συμφωνία υπό την αίρεση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος σίγουρα δεν βοηθάει», σημειώνει επικεφαλής Wealth Management οργανισμού με θέση στα ελληνικά ομόλογα.

Για να διασκεδάσει τις παραπάνω ανησυχίες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν τίθεται εν κινδύνω η διαδικασία καθώς οι τράπεζες γνωρίζουν ότι απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ακόμη και έτσι, επιχειρηματίες και τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το δημοψήφισμα ως καταλυτικό ορόσημο επανεκκίνησης ή εκλογών θα επιτείνει τα φαινόμενα παράλυσης και αποδόμησης στην κυβέρνηση και στη διοίκηση, θέτοντας εν αμφιβόλω τόσο τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους όσο και τη δέσμευση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα ενδέχεται να μπει σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, την ώρα όπου κατά δήλωση της κυβέρνησης έχει μπροστά τους τρεις... διαβολομήνες, στη διάρκεια των οποίων πρέπει να εκταμιεύσει την 6η δόση, να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, να διαπραγματευτεί και να οριστικοποιήσει το PSI plus, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και να συλλέξει τα απαραίτητα έσοδα.

«Φοβάμαι ότι παίζουμε με τις αντοχές της Ευρώπης και ξηλώνουμε γρηγορότερα το πουλόβερ», δηλώνει επιχειρηματίας, σημειώνοντας ότι με το δημοψήφισμα ενδέχεται να ανοίξει ο πιο επικίνδυνος κύκλος, αυτός της πορείας της χώρας εκτός της ζώνης του ευρώ.

Τα τέσσερα βήματα και τα «ντεσού» για το δημοψήφισμα

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται χρονικά στις αρχές του 2012 και αυτό γιατί μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα εξής βήματα:

- H διαπραγμάτευση της Ελλάδας με το IIF για την οριστικοποίηση του PSI plus, της εθελοντικής συμμετοχής δηλαδή των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του χρέους, συμφωνία που θα οδηγεί, όπως προβλέπει η δέσμευση της 26ης Οκτωβρίου, στη μείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.

- Η οριστικοποίηση και η κύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια του νέου πακέτου βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ύψους 100+30 δισ. ευρώ.

Για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Αν πρόκειται περί κρίσιμου εθνικού θέματος, διάσταση που επιχειρείται να δοθεί από την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση Βενιζέλου, τότε θα πρέπει να προκηρυχθεί πριν από την κύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή και να έχει προταθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Για να κριθεί το αποτέλεσμά του δεσμευτικό θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 40% των πολιτών.

- Αν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί μετά την κύρωση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης, τότε απαιτείται να προταθεί από 180 βουλευτές και για να είναι δεσμευτικό πρέπει να συμμετάσχει το 50% των ψηφοφόρων και να έχει έγκριση από 180 βουλευτές.

Με δεδομένα ότι σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση ζητά εκλογές και τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος, θεωρείται αδύνατον η κυβέρνηση να βρει 180 βουλευτές για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά την ψήφιση νομοσχεδίου από τη Βουλή. Μένει επομένως να φανεί αν θα επιλέξει να προσφύγει σε δημοψήφισμα πριν από την κύρωση του νομοσχεδίου. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται τα λευκά.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v