Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύμα της κρίσης το "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον"

Θύμα της κρίσης έπεσε και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» μέσω του οποίου ενισχύονται παρεμβάσεις σε κατοικίες για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Οι προτάσεις της Εθνικής και του ΤΕΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Θύμα της κρίσης το Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον
Θύμα της κρίσης έπεσε και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», μέσω του οποίου ενισχύονται παρεμβάσεις σε κατοικίες για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Μετά το άνοιγμα του προγράμματος ώστε να περιλάβει περισσότερους δικαιούχους και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από περίπου 43.000 ιδιοκτήτες, μόνο σε 500 περιπτώσεις υλοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα έργα, σε 7.300 υπογράφηκαν αποφάσεις υπαγωγής και σε 3.800 περιπτώσεις υπογράφηκαν δανεικές συμβάσεις με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ Νίκος Κλενιάτης σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Όπως είπε εξάλλου στην παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Ανδρέας Αθανασόπουλος αλλά και άλλοι ομιλητές, το πρόγραμμα εξελίσσεται σε ένα αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο προκαλεί αναστολές σε μεγάλο μέρος του κοινού να επιβαρυνθεί με δάνεια, έστω και αν αυτά έχουν μηδενικό ή επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στην πράσινη επιχειρηματικότητα, τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις τράπεζες, ενώ η Εθνική έχει σχεδιάσει σειρά προϊόντα για τη χρηματοδότησή της.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι από τις δράσεις της πράσινης επιχειρηματικότητας μόνο γι' αυτήν που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και οι επιχειρήσεις έχουν πλήρη πληροφόρηση.

Αντίθετα, αγνοούν άλλες δράσεις, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού, τις μεταφορές, τα πράσινα προϊόντα και τις πράσινες υπηρεσίες. Δικαιολόγησε δε το γεγονός από το ότι τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν σταθερές αποδόσεις και εισόδημα, το οποίο μπορεί άνετα να αποπληρώσει τον τραπεζικό δανεισμό, κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό σε δράσεις όπως η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα απολογιστικά στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», από τις 43.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις τράπεζες οι μισές απορρίφθηκαν γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυπταν τα κριτήρια για να λάβουν δάνεια (Τειρεσίας κ.λπ.).

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 15.000 προτάσεις από τις τράπεζες και εκκρεμούν 2.500. Οι αποφάσεις υπαγωγής ανέρχονται σε 7.300, οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις σε 3.800 και τα υλοποιημένα έργα σε 500. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παρεμβάσεις που προτάθηκαν από τους ιδιοκτήτες και τους ενεργειακούς επιθεωρητές για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων βάσει των αρχικών αιτήσεων.

Από αυτές, το 90% περιλάμβανε αλλαγή κουφωμάτων, το 50% θερμομόνωση και το 66% αναβάθμιση ή αλλαγή συστημάτων θέρμανσης.

Ωστόσο, από άποψη κόστους, το 57% του συνολικού προϋπολογισμού αφορούσε στα συστήματα θέρμανσης, το 23% σε θερμομονώσεις και το 20% σε αλλαγή κουφωμάτων.

Δηλώσεις Γ. Μανιάτη, Β. Ράπανου

Στην ομιλία του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης τόνισε τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς, όπως είπε, αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 450 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ακόμη, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την άποψη πως οι δράσεις εξοικονόμησης μέσα σε μία 10ετία μπορούν να δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το απόθεμα κατοικιών με άδειες προ του 1990 που δεν έχουν καθόλου ή μη αποδεκτή μόνωση ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια.

Ο κ. Ράπανος στον χαιρετισμό που απηύθυνε επισήμανε ιδιαίτερα ότι το ζητούμενο του σήμερα που είναι η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά και με πολλές μικρότερες δράσεις, όπως αυτή του «Εξοικονόμηση κατ' οίκον». Ο ίδιος έβαλε κατά όσων προτείνουν εύκολες λύσεις για έξοδο από την κρίση. Όπως είπε, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Οι λύσεις έρχονται μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά, υπομονή και επιμονή. 

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρίστος Σπίρτζης ζήτησε από τον υπουργό παρεμβάσεις για τη βελτίωση και την ουσιαστικότερη συμβολή του προγράμματος στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, πρότεινε να βρεθεί τρόπος ώστε να πριμοδοτείται η χρήση υλικών και συστημάτων.

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό και τη δυσφορία των μηχανικών για το ότι ορισμένες τράπεζες, πέραν του ρόλου τους στη χρηματοδότηση, επεκτείνονται και στις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων.
 
Τέλος, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι το ΤΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε μέρος των αποθεματικών του να δοθεί ως εγγυήσεις προς τις τράπεζες για την παροχή δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v