Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το πιο μεγάλο στοίχημα

Το κούρεμα κατά 50%, η "αριθμητική" του πακέτου και το ανοικτό ενδεχόμενο προνομιούχων μετοχών. Η άνοδος στο Χ.Α, οι δηλώσεις Βενιζέλου και τα καυτά ντεσού για EFSF και ΤΧΣ. Η πρόταση της ΕΕΤ για το "κούρεμα".

Τράπεζες: Το πιο μεγάλο στοίχημα
Το πιο μεγάλο στοίχημα των τελευταίων δεκαετιών έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και οι ιδιώτες μέτοχοί τους, καθώς μετά την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ξεκινά «καυτό» παζάρι για το αν η ανακεφαλαιοποίησή τους από το Δημόσιο θα διενεργηθεί με προνομιούχες ή με κοινές μετοχές.

Η αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει ότι ακόμη και αν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν από το Δημόσιο αυτό θα διενεργηθεί με προνομιούχες μετοχές και όχι με κοινές εκτινάσσοντας τον τραπεζικό δείκτη στις 263,29 μονάδες, 5,7% υψηλότερα σε σχέση με την Τετάρτη και τον FTSE ASE 20 στις 318,15 μονάδες, 5,15% υψηλότερα

Λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της αγοράςο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς διευκρινίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί να βρεθεί σχήμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Δημόσιο μέσω του οποίου να μην αυξάνεται το χρέος.

«Αν μπορούμε να βρούμε σχήμα που δεν θα προσθέτει χρέος θα το προτιμήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος, δηλώνοντας, για πρώτη φορά, εδώ και μήνες, την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει την ανακεφαλαιοποίηση με έκδοση κοινών μετοχών και να επανέλθει στην αρχική ιδέα των προνομιούχων μετοχών.

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση δείχνει να συνυπολογίζει σειρά παραμέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την καθαρή τοποθέτηση ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να υπολογισθούν και οι πιθανές υπεραξίες που θα βγάλει το Δημόσιο αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διενεργηθεί με έκδοση κοινών μετοχών.

Ο Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους Εταίρους και τον EFSF, ενώ υπενθύμισε ότι το Δημόσιο αποτελεί ήδη τον εγγυητή του συνόλου των τραπεζών μέσω των προνομιούχων και των εγγυήσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εκδώσει υπέρ των τραπεζών.

Ανακεφαλαιοποίηση από EFSF μέσω Τ. Χ Σ με προνομιούχες

Στην περίπτωση που το Δημόσιο ενισχύσει τις τράπεζες μέσω κοινών μετοχών θα χρειασθεί περίπου 30 δις ευρώ (συνυπολογιζομένων και των κεφαλαίων που θα χρειασθούν για πρόσθετες προβλέψεις). Αυτό σημαίνει ότι το όφελος από το κούρεμα κατά 50% θα μειωθεί από τα 103 δις ευρώ στα 73 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιθυμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εφόσον δεν βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια από τους ιδιώτες, να διενεργηθεί απευθείας από τον EFSF και μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβεί το εξής …τρίκ.

Ο μεν EFSF να δανείσει με 30 δισ ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς το παραπάνω ποσό να προσμετρηθεί στο χρέος, καθώς θα θεωρηθούν ευρωπαική ενίσχυση και όχι δανεισμός στο Δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Με αυτό τον τρόπο το Τ. Χ. Σ μετατρέπεται σε fund πρακτικά του EFSF. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρει πως θα απαιτηθεί ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνεργασία με την Τρόικα για την αποδοτικότερη χρήση των σημαντικών δανείων, που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Παζάρι Ελλάδας – IIF για τους τελικούς όρους του κουρέματος

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση με τη συνδρομή Γαλλίας και Γερμανίας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το IIF για το οριστικό σχέδιο κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες "καλούν την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές να προχωρήσουν σε εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων η οποία θα οδηγήσει σε μείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Το νέο πρόγραμμα θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει τον Ιανουάριο. Όπως γίνεται αντιληπτό από σήμερα, έως το τέλος του έτους, θα υπάρξουν καυτές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και IIF προκειμένου να επέλθει συμφωνία που να οδηγεί σε μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%.

Το μόνα που κατέστησαν σαφή από την ανακοίνωση είναι ότι συμφωνήθηκε κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας του χρέους και όχι επί της παρούσας αξίας, και η δέσμευση ότι αυτό θα συμβεί εθελοντικά. Με δεδομένη όμως την απουσία συμφωνίας επί συγκεκριμένου σχεδίου ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, τις παραμέτρους.

«Προς το παρόν η Ευρώπη ζητά οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί να κουρεύει κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας ώστε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ. Μένει να δούμε πως θα γίνει…» δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, σημειώνοντας «ξέρουμε το στόχο, αλλά δεν έχουμε ακόμη τον οδικό χάρτη για το πώς θα φθάσουμε σε αυτόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το IIF μέχρι και την τελευταία στιγμή πρότεινε σχέδιο με δύο διαφορετικές επιλογές μια για τις ξένες τράπεζες και μια για τις ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία που οδηγούσε σε μεσοσταθμική μείωση του χρέους κατά 48%.

Ναι μεν αλλά για την πρόταση «κουρέματος των ελληνικών τραπεζών

Αντίστοιχη μεσοσταθμική μείωση χρέους επέφερε και η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την οποία ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι θα προσμετρηθεί στις διαπραγματεύσεις με το IIF σημειώνοντας όμως ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών να βγουν ενισχυμένα και τα χαρτοφυλάκια χρεογράφων που κατέχουν

Η πρόταση της ΕΕΤ περιλάμβανε δύο επιλογές.

Η πρώτη προέβλεπε «κούρεμα» 57,5%. Έδινε δε ως αντάλλαγμα, μετρητά που αντιστοιχούσαν στο 22,5% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου και νέο 20ετές ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς καμία εγγύηση, ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου.

Η δεύτερη επιλογή προέβλεπε κούρεμα 30% επί της ονομαστικής αξίας με αντάλλαγμα ομόλογο 20ετούς διάρκειας, ελληνικού Δημοσίου, χωρίς εγγύηση, που να αντιστοιχεί στο 70% της ονομαστικής αξίας του προς ανταλλαγή ομολόγου.

Η πρόταση θα μείωνε το ελληνικό χρέος ως και 95 δισ. ευρώ, εφόσον επιτυγχανόταν συμμετοχή στο 100% για τα ομόλογα ύψους 205 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες. Και το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει μόνο τη ζημία στα ταμεία ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v