Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Εκτός ELA οι "προβληματικές"!

Επιστολή-βόμβα της ΤτΕ τονίζει στις τράπεζες ότι με δείκτη επάρκειας κάτω του 8% βγαίνουν εκτός ELA. Άμεσος κίνδυνος για δύο τουλάχιστον τράπεζες. Το φάσμα υπαγωγής στην Bad Bank ή κρατικοποίησης μέσω ΤΧΣ.

Τράπεζες: Εκτός ELA οι προβληματικές!
Το φάσμα ακόμη και άμεσης υπαγωγής στην άρτι θεσπισθείσα Bad Bank ή προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιμετωπίζουν πλέον τράπεζες με σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της σε συγκεκριμένες τράπεζες υπενθυμίζει ότι εφόσον ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας πέσει κάτω από το ελάχιστο όριο του 8%, τότε κόβεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Επιπρόσθετα, και εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντικαταστήσουν χωρίς καθυστέρηση τη ρευστότητα που έλαβαν μέσω ELA.

H επιστολή - υπενθύμιση της ΤτΕ αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, «βόμβα» για το τραπεζικό σύστημα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα εκραγεί αμέσως, ενώ σε άλλες θα δράσει ως ωρολογιακός μηχανισμός.

Η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα μετακύλισης -  ανταλλαγής του ελληνικού χρέους και ο σχηματισμός στο β΄ τρίμηνο των σχετικών προβλέψεων απομείωσης έτρωσε την κεφαλαιακή επάρκεια του συνόλου σχεδόν των ελληνικών τραπεζών.

Ήδη, τουλάχιστον δύο τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερο του 8%. Η μία εξ αυτών, μάλιστα, έχει αντλήσει σεβαστό ποσό ρευστότητας μέσω ELA και καλείται τώρα είτε να βρει άμεση λύση στο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είτε να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έχει λάβει από την ΤτΕ.

Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της Bad Bank (εφόσον δημοσιευτεί και το σχετικό ΦΕΚ), καθώς και να υπάρξει υπαγωγή μιας τουλάχιστον τράπεζας (όπως για παράδειγμα της ΑΤΕ) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με δεδομένο όμως ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών από το δίδυμο BlackRock Solutions και Ernst & Young Ελλάδας, το «φρένο» της ΤτΕ ενδέχεται, σύμφωνα με τους ίδιους, να λειτουργήσει σαν βραδυφλεγής βόμβα και για άλλες τράπεζες.

Και αυτό γιατί οι επιπρόσθετες προβλέψεις που θα προκύψουν από τον έλεγχο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας δεν επιτρέπει τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου ούτε ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες έχουν υπάρξει συμφωνίες.

Τα μέχρι τώρα δείγματα από τον έλεγχο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς σε περιπτώσεις όπου υπήρξε ισχυρή προεργασία, για διαφορετικούς λόγους, προέκυψε ότι απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις που αντιστοιχούν ως και στο 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v