To παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης

Τα τελεσίγραφα Μέρκελ - Σαρκοζί στην τηλεδιάσκεψη με τον Παπανδρέου. Τι έλεγε το κοινό ανακοινωθέν που… μετατέθηκε για σήμερα. Εμμένει για τις εγγυήσεις η Φινλανδία. Μεγαλύτερο EFSF θέλουν οι ΗΠΑ. Τα σενάρια.

To παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης
Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου, καθώς ο γαλλογερμανικός άξονας θα απαιτήσει συγκεκριμένες κινήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτρέψει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Το τελευταίο 24ωρο, οι διεργασίες μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού ήταν έντονες. Οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση προκειμένου να σταματήσουν την ακατάσχετη φημολογία περί ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία εν πολλοίς εκπορευόταν και από τις δύο χώρες με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
 
Το ανακοινωθέν ανέλαβε να συντάξει το γραφείο του κ. Νικολά Σαρκοζί το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνομιλία του με την κ. Άνγκελα Μέρκελ. Προγραμματιζόταν να κυκλοφορήσει αργά την Τρίτη, και σίγουρα μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό κ. Κατάινεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Φ. Φιγιόν, σε πρόγευμα εργασίας με βουλευτές του κόμματός του, ανέφερε στους συνομιλητές του ότι επίκειται ανακοινωθέν («Τίποτα το εντυπωσιακό», είπε). Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν να διαρρεύσει το όλο θέμα. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

- Η Γαλλία και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να θωρακίσουν τις τράπεζές τους.

- Θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ.

- Ζητούσε από την Ελλάδα να υλοποιήσει αμέσως τις δεσμεύσεις της.

- Επαναλάμβανε τη δέσμευση των δύο χωρών όσον αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τον προσωρινό μηχανισμό EFSF (βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα τη νέα βοήθεια).

- Έκανε έκκληση να πράξουν αναλόγως και οι υπόλοιπες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία έχει δηλώσει πως δεν θα επικυρώσει την απόφαση πριν από τον Δεκέμβριο. Για να τεθεί σε ισχύ ο νέος ρόλος του EFSF, όμως, πρέπει να υπάρξει επικύρωση από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης ή να βρεθεί άλλη λύση.

Γάλλοι διπλωμάτες ανέφεραν σε δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων ότι το ανακοινωθέν -όπως ήταν γραμμένο- δεν είχε ακόμα λάβει την έγκριση από την Καγκελαρία.

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή άλλαξε τα σχέδια και έτσι αναμένεται να υπάρξει κοινή δήλωση μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί.

Η ατζέντα

Οι ίδιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα «θα συζητηθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα και θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για επιπρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος φέτος».

Ανάλογα με τη στάση του κ. Παπανδρέου και τις εξηγήσεις που θα δώσει, το ανακοινωθέν ή οι διαρροές θα είναι σκληρές ή ηπιότερες.

Πάντως, τη Δευτέρα το βράδυ, συντονισμένα, οι κ. Μπαρόζο, Ρομπέι, Τρισέ και Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ συνέδεσαν την απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του υπάρχοντος δανείου.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαχώριζαν τις δύο εκκρεμότητες.

Επιμένει η Φινλανδία για τις εγγυήσεις

Η σημερινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Κατάινεν δεν έφερε σαφές αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία επιμένει να μη συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας εάν δεν λάβει κάποιας μορφής εγγυήσεις.
 

Η κ. Μέρκελ δεσμεύτηκε να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, όπως έχει ήδη δεσμευτουν ότι θα κάνουν η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόταση που προκρίνεται (και τη βλέπουν θετικά οι Φινλανδοί) είναι οι χώρες που θα ζητήσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις από την Αθήνα να λαμβάνουν μικρότερους τόκους από πιθανά κέρδη του EFSF. Εκτός από τη Φινλανδία, εγγυήσεις ζητούν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Το θέμα των εγγυήσεων, η πρόοδος στο πρόγραμμα PSI, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα συζητηθούν την Παρασκευή στο Εurogroup στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς είναι ορατός ο φόβος μετάστασης της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Όπως είναι γνωστό, στην Πολωνία μεταβαίνει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος ασκεί πιέσεις προς την Ευρώπη να δώσει καθαρές λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να προχωρήσει σε αύξηση των πόρων του EFSF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v