Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό παζάρι επί ξυρού ακμής

Στον αέρα πάλι όλοι οι στόχοι. Ως 3 δισ. φθάνει η απόκλιση του ελλείμματος. Αναπροσαρμογή στόχων ως το 2014 και ταχύτερη εκταμίευση δανείου θα ζητήσει η κυβέρνηση. Διαπραγματεύεται "νυστέρι" σε Δημόσιο, ιατρούς.

Πολιτικό παζάρι επί ξυρού ακμής
Σε πολιτικό παζάρι επί ξυρού ακμής οδεύει πλέον η χώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις με τους πιστωτές της, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί χαλάρωση των στόχων του ελλείμματος και του χρέους που προβλέπει το μνημόνιο.

Την ώρα όπου τα σύννεφα της ύφεσης κρίσης χρέους σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία και οι υπόλοιποι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης πιάνουν τους στόχους (Ιρλανδία) ή σπεύδουν να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο τον χρυσό κανόνα χρέους (Ισπανία), η Ελλάδα πετάει και πάλι πετσέτα, δηλώνοντας στην πράξη αδυναμία ή απροθυμία να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν προ διμήνου.

Η απόφαση Παπανδρέου - Βενιζέλου να μην αποδεχτούν τις συστάσεις της τρόικας για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ώστε να τιθασευτεί το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι μείζων προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον η ανάσχεση της ύφεσης, οριοθετεί και τη στάση της κυβέρνησης στο νέο παζάρι.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις δεσμεύσεις της και όσα υποστήριζε μέχρι πρόσφατα, επικαλείται τη μεγαλύτερη του προβλεπομένου ύφεση για να ζητήσει αναπροσαρμογή του στόχου για το φετινό έλλειμμα.

Η ρήση του κ. Βενιζέλου στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής "δεν κάνουμε τίποτε που αντί να ανακόπτει θα βαθαίνει την ύφεση" είναι ενδεικτική της νέας γραμμής. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι έμμεσες βολές για αστοχία της τρόικας να προβλέψει το βάθος της ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει ο στόχος για το φετινό έλλειμμα να αναπροσαρμοστεί κατά 1%, δηλαδή από το 7,6% στο 8,6%, με αντίστοιχες τροποποιήσεις στους στόχους του 2012 και πιθανώς της διετίας 2013-14.

Ταυτόχρονα, προτείνει τα μεγαλύτερα ελλείμματα της φετινής χρονιάς αλλά και του 2012 να χρηματοδοτηθούν με χρονική ανακατανομή του δανείου 109 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να πάρει η Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF). Αντί, δηλαδή, οι δόσεις του δανείου να εκτείνονται ως τον Ιούλιο του 2014, η περίοδος να συντμηθεί μέχρι το τέλος του 2013.

Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προσφέρει: α) τη διεύρυνση του πεδίου της εργασιακής εφεδρείας σε όλη τη γενική κυβέρνηση (οργανισμούς, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), β) τη μαζική διακοπή συμβάσεων συνεργασίας με 10.000 συνεργαζόμενους με ταμεία ιατρούς, γ) την περικοπή στις επιχορηγήσεις των δήμων που έχει διαπιστωθεί ότι διατηρούν δημοτικές επιχειρήσεις με τεράστιες δαπάνες και ελάχιστα ανταποδοτικά έσοδα.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε με εγκύκλιό του από τα υπουργεία να καταρτίσουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού για τους εποπτευόμενους φορείς δείχνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατέλθει στο παζάρι, που η ίδια προκάλεσε, με βασικό χαρτί την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις.

Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζίτες και ορκωτούς ελεγκτές, για παιχνίδι με τη φωτιά, αφού ζητάμε μία ακόμη ευκαιρία, προσφέροντας ως αντάλλαγμα πράγματα τα οποία έχουμε δεσμευθεί ήδη ότι θα προωθήσουμε.

"Όλοι ξέρουν, και βεβαίως και οι Ευρωπαίοι, ότι οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το μνημόνιο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, αλλά η Ελλάδα ζητάει χαλάρωση, ενώ δεν έχει να επιδείξει πρόοδο στις βασικές απαιτήσεις του μνημονίου, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις", σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Το ίδιο στέλεχος διευκρινίζει πως υπάρχει νομικό πάτημα να κριθεί η χώρα, βάσει των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί όσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε.

Απόκλιση στον στόχο ελλείμματος έως και 3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο φετινός προϋπολογισμός θα εμφανίσει απόκλιση 1,7 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού των ταμείων και του ΟΑΕΔ.

Με δεδομένα ότι κάποια ταμεία έχουν ήδη εισπράξει το 100% της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούνται για φέτος και τα περισσότερα το 70% - 80% και μεταθέτουν υποχρεώσεις τους καθυστερώντας έως και 12 μήνες την καταβολή νέων συντάξεων, γίνεται αντιληπτό ότι το έλλειμμα μπορεί να ξεφύγει κατά περίπου 3 δισ. ευρώ και να κλείσει φέτος πάνω από τα 20 δισ. ευρώ.

Η τρόικα ζήτησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέτωπο της περικοπής των δαπανών ύψους 1,7 δισ. ευρώ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με αναδρομική ισχύ, την κατάργηση ή συγχώνευση 160 οργανισμών, την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία όλου του πλεονάζοντος προσωπικού του Δημοσίου και τη δραστική μείωση των επιχορηγήσεων στους δήμους βάσει της ανταποδοτικότητας.

Ταυτόχρονα, ζήτησε ταχεία προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που καθυστερούν εδώ και μήνες, όπως η πραγματική απελευθέρωση επαγγελμάτων και η περικοπή ή η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες σε δημοσίευμα του euro2day τη Δευτέρα, η τρόικα ζητά:

- Την άμεση ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρίας με την ένταξη τουλάχιστον 10.000 εργαζομένων, όπως ήταν αρχικά το πλάνο που είχε στα χέρια της τον περασμένο Μάιο.

- Τη δέσμευση για απολύσεις (εάν δεν έχει αποτέλεσμα η εφεδρία).

- Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

- Την επίσπευση συγκεκριμένων μέτρων για περικοπές δαπανών (π.χ. αμυντικές) από το 2012 στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

- Την επανεξέταση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς για τους μισθούς του Δημοσίου και την προοπτική για νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, ώστε να καλυφθεί και η υπέρβαση δαπανών στην υγεία.

- Την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να χαμηλώσει ο πήχης των εσόδων λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου.

- Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών (άνοιγμα επαγγελμάτων, αγοράς ενέργειας κ.λπ.), παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

Η απουσία σαφών χρονοδιαγραμμάτων από τους υπουργούς και σε κάποιες περιπτώσεις η απροθυμία συνεργασίας (πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία Ραγκούση για το ενιαίο μισθολόγιο) είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία διατύπωσαν τα παράπονά τους για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από υπουργούς.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v