Στα 7,7 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα δάνεια(update)

Στα 7,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των καθυστερούμενων δανείων (πάνω από τρεις μήνες) των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, έναντι συνολικού δανεισμού, ύψους 111,905 δισ. ευρώ, στο τέλος Αυγούστου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα 7,7 δισ. ευρώ τα καθυστερούμενα δάνεια(update)
του Γιώργου Μαντέλα

Στα 7,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των καθυστερούμενων δανείων (πάνω από τρεις μήνες) των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, έναντι συνολικού δανεισμού, ύψους 111,905 δισ. ευρώ, στο τέλος Αυγούστου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξ αυτών το 1,21 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης (σε σύνολο 15,327 δισ. ευρώ), τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν σε αγροτικά δάνεια και τα 4,3 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά – στεγαστικά κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα καθυστερούμενα δάνεια στο α΄ εξάμηνο του 2004 ανέρχονται στο 5% του συνόλου των δανείων, έναντι 5,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ποσοστό ενισχύεται στο 6,9% αν συμπεριληφθούν και τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, έναντι 7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια ειδικότερα, το ποσοστό των καθυστερούμενων διαμορφώνεται στο 8,3% του συνόλου.

Εξάλλου, με βάση πάντοτε στοιχεία της ΤτΕ και για το α΄ εξάμηνο του 2004, το ποσοστό των δανείων που καθυστερούν μείον της προβλέψεις ανέρχεται στο 2,1% χωρίς της Αγροτική Τράπεζα και στο 3,5% αν συμπεριληφθεί η ΑΤΕ, ποσοστά αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2003.

Εν τω μεταξύ, στα 111,905 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου τα υπόλοιπα δανείων ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες έναντι 111,624 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, σημαντική αύξηση παρουσίασαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων (από 14,985 δισ. ευρώ σε 15,327 δισ. ευρώ) όπως και στα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων (από 29,822 δισ. ευρώ σε 30,244 δισ. ευρώ).

Στην Ελλάδα, οι οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων) ανέρχονταν στο τέλος Ιουνίου σε 9,7% του ΑΕΠ έναντι 15,9% του ΑΕΠ, που είναι το μέσο αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλών προς ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σημειώνεται στην Ισπανία (18,3%) και το χαμηλότερο (8,4%) στο Βέλγιο.

Στο μεταξύ, ”καμπανάκι” προς τα εμπορικά τραπεζικά ιδρύματα χτύπησε σήμερα με την ενδιάμεση έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νίκος Γκαργκάνας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα 141, ”θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε θέματα κινδύνου, με περαιτέρω ανάπτυξη κι εφαρμογή συστημάτων ελέγχου και βαθμολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, καθώς και με επαρκείς προβλέψεις, δεδομένου ότι η ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με προβλήματα εξυπηρέτησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου σε περιβάλλον αύξηση των επιτοκίων, είναι δυνατόν να συμβάλλει αρνητικά στην κερδοφορία των τραπεζών”.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, το μήνυμα είναι πολλαπλό: α) αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, β) δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση δανείων, γ) αύξηση των επισφαλειών και δ) ενδεχόμενη αρνητική κερδοφορία των τραπεζών.

Κατά τα άλλα, στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά στη βελτιωμένη κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία συνεχίσθηκε και το 2004, μετά το 2003, αλλά και στην παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ του καθαρού περιθωρίου επιτοκίων των ομίλων των ελληνικών τραπεζών (3,1%) και του αντίστοιχου της ζώνης του ευρώ (2,4%), η οποία αποδίδεται κυρίως στη διαφορά μεγέθους μεταξύ των ελληνικών και των ξένων τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v