Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Ξεκουρδίζουν” τον EFSF οι αγορές

Γιατί περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας απειλεί να "μπλοκάρει" τον μηχανισμό. Τα spreads, οι εγγυήσεις και ο κίνδυνος να μπει "φέσι" στο επιτόκιο δανεισμού που πληρώνει η Ελλάδα.

“Ξεκουρδίζουν” τον EFSF οι αγορές
Όπως η γάτα το ποντίκι παίζουν την Ευρώπη οι αγορές καθώς, μόλις μερικά 24ωρα μετά την ενεργοποίηση αγορών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι πιέσεις μετατοπίστηκαν στη Γαλλία, απειλώντας τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης καθώς και τη δομή και τη λειτουργία του EFSF.

Αφορμή υπήρξαν οι ανησυχίες ότι η γαλλική οικονομία δείχνει υπ' αριθμόν πρώτη υποψήφια να χάσει την αξιολόγηση "ΑΑΑ", μετά το προηγούμενο των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν προστασία έναντι αυτού του ενδεχομένου, εκτινάσσοντας τα γαλλικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στις 172 μονάδες, 24% υψηλότερα σε σχέση με έναν μήνα πριν, και ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στις 85 μονάδες βάσης (3,09%).

Οι διαβεβαιώσεις της Fitch, της Moodys αλλά και της S&P, που προηγήθηκε, ότι δεν προτίθενται σε ορίζοντα μερικών μηνών να υποβαθμίσουν τη Γαλλία ηρέμησαν την κατάσταση΄, αλλά δεν απομάκρυναν τα σύννεφα.

Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και η δέσμευση του κ. Sarkozy ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, "όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση της χώρας", και η πρόθεσή του να κατοχυρώσει συνταγματικά την υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η Γαλλία δείχνει να είναι το πρώτο θύμα των ασύμμετρων κινήσεων που επιφέρει το γκρέμισμα μιας 40ετούς τάξης πραγμάτων. Η πληγή από την υποβάθμιση των ΗΠΑ και το διαφαινόμενο κοκτέιλ ύφεσης και κρίσης χρέους έχουν εκτινάξει στα ύψη την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα των αγορών, με αποτέλεσμα να υπεραντιδρούν ακόμη και σε φήμες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η επιμένουσα φημολογία για αποκλεισμό των γαλλικών τραπεζών από τη διατραπεζική.

Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters επικαλούταν πληροφορίες για διακοπή γραμμής πίστωσης σε γαλλικές τράπεζες από μεγάλη ασιατική τράπεζα, ενώ προχθές κυκλοφόρησαν αρκετές φήμες που ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν γαλλικές τράπεζες να ξεπουλούν συμβόλαια χρυσού για να βρουν ρευστότητα.

Όλα αυτά, πληροφορίες και φήμες, έφθασαν να στείλουν τη μετοχή της Societe Generale στο -23%, προκαλώντας νέο γύρο ρευστοποιήσεων, υπό τον φόβο αυτήν τη φορά ενός... ατυχήματος.
"Πρόκειται για χαρακτηριστικά δείγματα του πανικού λόγω της κυρίαρχης αβεβαιότητας", σημειώνει στο Euro2day στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Κατά το ίδιο στέλεχος, οι αγορές συνεχίζουν να ποντάρουν στην αδυναμία της Ευρώπης να συνθέσει ικανοποιητικές και βιώσιμες λύσεις, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες δεν δείχνουν ακόμη διατεθειμένες να αναλάβουν το πολιτικό κόστος γενναίων αποφάσεων.

Η συντήρηση των ανησυχιών για τη Γαλλία και τις τράπεζές της έχει επιφέρει, κατά τον ίδιο, την πρώτη σοβαρή ζημία, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επίφοβη απέναντι στις αγορές. "Πρόκειται για σημαντική ήττα, σε επίπεδο ψυχολογίας, και αυτό αποτυπώνεται στα spreads", σημειώνει ο ίδιος.

Κίνδυνος επανεξέτασης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα

Αν η ανησυχία για τη Γαλλία δεν υποχωρήσει, τότε αργά ή γρήγορα η αύξηση στα ασφάλιστρα κινδύνου CDSs θα απεικονιστεί και στα spreads των γαλλικών ομολόγων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται, τις τελευταίες ημέρες, πάνω από το 3%, θέτοντας σε επιφυλακή ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό γιατί, αν το κόστος δανεισμού της Γαλλίας υπερβεί το 3,5%, τότε πιθανώς να πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα προβλέπει τον δανεισμό της από τον προσωρινό μηχανισμό με επιτόκιο 3,5%, το οποίο θα ισχύσει αυτόματα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται ήδη υπό την ομπρέλα του EFSF.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων παραμένουν στην περιοχή του 5%, οι δύο αυτές χώρες δεν μπορούν να παράσχουν εγγυήσεις στον EFSF, γιατί δανείζονται με επιτόκιο υψηλότερο από αυτό με το οποίο θα δανείζει ο μηχανισμός.

Αν αυξηθεί και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος να πρέπει να επανεξεταστεί το επιτόκιο με το οποίο θα χρεωθεί η Ελλάδα, και επομένως τινάζεται στον αέρα ο σχεδιασμός για μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο πραγματικός εφιάλτης, όμως, για την Ευρώπη, αναφορικά με τον EFSF, είναι το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Γαλλίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει είτε η Γερμανία και δευτερευόντως η Αυστρία και η Φινλανδία να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος είτε να υποβαθμιστεί και η πιστοληπτική αξιολόγηση του μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v