Νεα σενάρια για την Ελλάδα

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών βλέπουν διεθνείς οικονομολόγοι. Γερμανικό δημοσίευμα μιλά για επαναγορά χρέους με κούρεμα 50%, με χρηματοδότηση EFSF. Πώς η ΤτΕ θα σώσει τον Τρισέ.

Νεα σενάρια για την Ελλάδα
Αγορές ομολόγων από το EFSF και "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνουν τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη λύση στο ελληνικό χρέος, με φόντο την επικείμενη σύνοδο Κορυφής.

Και ενώ το Reuters μεταδίδει από την Τρίτη ότι επίκειται Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, πηγές κοντά στη γερμανική καγκελαρία υπογραμμίζουν ότι δεν είναι σίγουρο οτι θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους οι τεχνικές επιτροπές που επεξεργάζονται το σχέδιο για Ελλάδα, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση. 

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του έκανε λόγο για 36 διαφορετικές προτάσεις για Ελλάδα, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών, έστω και αν αυτές περιλαμβάνουν "επιλεκτική χρεοκοπία" και "εμπράγματες εγγυήσεις". 

Σήμερα πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση σχέδια για έκτακτη Σύνοδο, προσθέτοντας ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει κανονισμένα ...ραντεβού στη Γερμανία για την Παρασκευή. Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν χρειάζεται βιασύνη δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εγγυημένη έως το Σεπτέμβριο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, που σημειώνει πάντως ότι "δεν υπάρχουν ταμπού" αναφορικά με τη λύση στην κρίση χρέους και ότι θεωρητικά, το EFSF μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναγορές ομολόγων.     


Πώς η ΤτΕ θα ...σώσει τον Ζ. Κ. Τρισέ  

Τη χρήση του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας από την ΤτΕ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες βλέπουν ως πιθανό σενάριο οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, της Barclays και της BNP Paribas σε δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο "Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ίσως χρειαστεί να σώσει τον Τρισέ". 

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο "επιλεκτικής χρεοκοπίας" ή "πιστωτικού γεγονότος" στην περίπτωση της Ελλάδας, απειλώντας ότι δεν θα κάνει αποδεκτά τα αναδιαρθρωμένα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Ως εκ τούτου, με την ΤτΕ να αντικαθιστά επί της ουσίας τον ρόλο της ΕΚΤ ως χρηματοδοτικού μηχανισμού, είναι εφικτή η λύση της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" για την Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι τράπεζες, ενώ διασώζεται και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αγορά ομολόγων στη μισή τιμή

Την ίδια στιγμή, η "Financial Times Deutschland" κάνει λόγο για σενάριο επαναγοράς ελληνικού χρέους με κούρεμα 50%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει η Ελλάδα να αγοράσει ομόλογά της με έκπτωση η οποία θα φτάνει κατά μέσο όρο στο 50%.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το EFSF. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πακέτο για την Ελλάδα θα πρέπει πιθανότατα να υπερβεί τα 115 δισ. ευρώ.    


ΕΤΕπ: Η ευρωζώνη εξετάζει επαναγορές ελληνικών τίτλων "σε τιμές αγοράς"

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Φιλίπ Μεϊστάντ, επιβεβαίωσε ότι η ζώνη του ευρώ εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναγοράσει στην "τιμή της αγοράς" τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου χρέους, για να ελαφρύνει τα δημόσια οικονομικά της Αθήνας.

"Υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς", δήλωσε ο κ. Μεϊστάντ στο βελγικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα. "Υπάρχει μια συμφωνία όσον αφορά στο στόχον, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως "ο στόχος είναι σαφής: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το χρέος του ελληνικού κράτους θα γίνει πιο ανεκτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας". Η επαναγορά μέρους του χρέους θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε αυτό, σημείωσε.

Πρόταση για κούρεμα 30% και μετακύλιση σε 30ετή

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, πρότεινε χθες ως λύση στην ελληνική κρίση χρεών ένα κούρεμα 30% στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο θα ακολουθήσει μετακύλιση σε 30ετή ομόλογα με εγγύηση της ευρωζώνης.

Σε κύριο άρθρο που εμφανίζεται στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ο κ. Martin Blessing τόνισε ότι στη λύση αυτή θα πρέπει να περιληφθούν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεδομένου ότι "δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση" από την Ελλάδα.

Στο άρθρο υπό τον τίτλο "Ραντεβού με την πραγματικότητα", ο κ. Blessing ζητεί από τους πιστωτές να υποστούν κούρεμα 30% στα ελληνικά ομόλογα και να τα ανταλλάξουν με νέα χρεόγραφα 30ετούς διάρκειας τα οποία θα φέρουν επιτόκιο 3,5% και τη συνολική εγγύηση όλων των κρατών της ευρωζώνης.

Μια τέτοια κίνηση από μέρους των ιδιωτών πιστωτών θα είναι "εθελοντική" και άρα δεν θα συνιστά στάση πληρωμών. Αυτού του είδους η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως "οδηγός" για την Πορτογαλία και, αν χρειαστεί, την Ιρλανδία.

Ως εναλλακτική λύση, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με νέα ομόλογα χωρίς κουπόνι, τα οποία θα αποπληρωθούν εντός 5ετίας με τα έσοδα από τις κρατικές ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο κ. Blessing.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προβλέπεται επίσης εγγύηση από την ευρωζώνη για το 80% της αποπληρωμής, ενώ αρχική ζημία 20% θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές. Με βάση αυτό το σχέδιο, η ιδιωτική συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Διαφωνίες από ΕΚΤ για την επαναγορά ομολόγων από EFSF

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, κ. Jens Weidmann, ο οποίος επανέλαβε την απειλή της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εχέγγυο ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", ο κ. Weidmann μίλησε κατά της πρότασης που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες για τη χρήση του EFSF προκειμένου να επαναγοραστούν ελληνικά ομόλογα. "Αυτή η συζήτηση κινείται εν μέρει προς τη λάθος κατεύθυνση", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Τα χρήματα του ταμείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Θα είχε υψηλό κόστος, μικρά οφέλη και επικίνδυνες παρενέργειες".

Ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η συζήτηση περί μείωσης του επιτοκίου στα δάνεια διάσωσης είναι χρήσιμη και επανέλαβε την απειλή της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυο, στην περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει.

"Αυτό αφορά στην αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι δουλειά μας να χρηματοδοτούμε αφερέγγυες τράπεζες, πόσο μάλλον χώρες", τόνισε.

"Ο περιορισμός της κρίσης δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι υπονομεύουμε τις αρχές μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή", δήλωσε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα πήγαινε ενάντια στην αρχή της ΕΚΤ περί παροχής ρευστότητας μόνο σε τράπεζες με επαρκή και υψηλής ποιότητας εχέγγυα.

Ο κ. Weidmann δήλωσε επίσης ότι η εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων σε μια συμφωνία για την Ελλάδα δεν αξίζει την αβεβαιότητα που θα δημιουργήσει. "Σε αυτό το περιβάλλον, ενέχει περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες", ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για συμμετοχή ιδιωτών κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v