Ασφαλιστικές: «Μάχες» στα συμβόλαια υγείας

Η πρόσφατη ανακοίνωση της χρηματιστηριακής εταιρίας Alpha Finance, που διακόπτει την κάλυψη τριών εταιριών από τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, περιγράφει ανάγλυφα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ασφαλιστικές: «Μάχες» στα συμβόλαια υγείας
Η πρόσφατη ανακοίνωση της χρηματιστηριακής εταιρίας Alpha Finance, που διακόπτει την κάλυψη τριών εταιριών από τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας (ΙΑΣΩ, Euromedica, Ιατρικό Αθηνών), περιγράφει ανάγλυφα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα:

• Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τους πελάτες, υποχρεώνοντας μέρος του πληθυσμού να λάβει την… άγουσα προς τα κρατικά νοσοκομεία.

• Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις γεννήσεις και συμβάλλει στην αναβλητικότητα επεμβάσεων οποιουδήποτε τύπου, αν δεν επιβάλλεται «εδώ και τώρα».

Τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν καταβολές αρκετών ετών προς τις εταιρίες ιδιωτικής υγείας (γύρω στα 140 εκατ. το τρέχον υπόλοιπο μόνο προς τον όμιλο Euromedica).

• Και οι ασφαλιστικές εταιρίες, όποτε δεν προκαλούν επισφάλειες (βλέπε Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value), πιέζουν και πετυχαίνουν ευνοϊκότερους γι' αυτές όρους συναλλαγών σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που δίνει παράγοντας της αγοράς: «Οι ιδιωτικές κλινικές, πέρα από τη μείωση των ασθενών, αντιμετωπίζουν και μείωση των εσόδων ανά ασθενή, ανά ημέρα (το λεγόμενο capitation) κατά περισσότερο από 50% από το 2008 έως σήμερα. Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης για τις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές και αυτό βοηθά τις ασφαλιστικές να περιορίζουν τα κόστη τους σε μια δύσκολη συγκυρία»…

Το γεγονός ότι τα συμβόλαια υγείας «είναι στη μόδα» προκύπτει και από τις κινήσεις κάποιων ασφαλιστικών εταιριών να προσφέρουν, μαζί με το πρόγραμμα δωρεάν επίσκεψης της οικογένειας σε γιατρό, και «γενναία» έκπτωση στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου του πελάτη!

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός πως, στο «ζωικό» κομμάτι του ασφαλιστικού κλάδου, τα προϊόντα υγείας είναι αυτά που σήμερα έχουν τον πρώτο λόγο στην παραγωγή, καθώς άλλες κατηγορίες δραστηριοτήτων (αποταμιευτικός, επενδυτικός τομέας κ.λπ.) έχουν περιοριστεί δραματικά.

Πολύ χαμηλές επιδόσεις υπάρχουν ακόμη και στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, παρά το γεγονός ότι τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζουν τα γνωστά σοβαρά τους προβλήματα και οι μελλοντικές παροχές τους προς τους συνταξιούχους αναμένονται πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Με άλλα λόγια, όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος, αλλά λίγοι το αποφασίζουν λόγω της υπάρχουσας οικονομικής στενότητας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μίνι πακέτα υγείας προσφέρονται και από τις τράπεζες, μέσα από τους καταθετικούς λογαριασμούς, με τη Marfin-Egnatia Bank να ξεκινά πρώτη τη σχετική κίνηση σε συνεργασία με τις κλινικές του ομίλου Υγεία.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η τάση των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους πράκτορες (μείωση κινδύνου επισφαλειών) και να δρομολογήσουν πωλήσεις «προϊόντων-πακέτου» μέσω του Διαδικτύου, έναντι χαμηλών ασφαλίστρων, καθώς απουσιάζει το κόστος πρόσκτησης. Σχετικά προγράμματα πάνε καλά στον κλάδο της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ενώ, παράλληλα, στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς προβλέπει πως «η τάση είναι να πωλείται μέσω του Διαδικτύου όποιο ασφαλιστικό προϊόν μπορεί να πακεταριστεί»…

Οι μικρότερες εταιρίες, από την πλευρά τους, επιχειρούν να καταστούν ανταγωνιστικές έναντι των μεγαλύτερων, ρίχνοντας τις προμήθειες των ασφαλιστών και των συνεργαζόμενων πρακτόρων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v