Πληροφορική: Πώς βλέπουν το μέλλον 4 εισηγμένες

"Πολύ μικρός όγκος έργων του Δ΄ ΚΠΣ έχει προκηρυχθεί και τα σπουδαιότερα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο", δηλώνει ο γενικός διεθυντής της BYTE. Τι εκτιμούν παράγοντες του κλάδου για το μέλλον.

Πληροφορική: Πώς βλέπουν το μέλλον 4 εισηγμένες
"Πολύ μικρός όγκος έργων του Δ΄ ΚΠΣ έχει προκηρυχθεί και τα σπουδαιότερα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης. Ελπίζουμε ότι από εκεί και μετά δεν θα υπάρξουν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα έργα κατά το παρελθόν".

Αυτά δήλωσε o γενικός διευθυντής της Byte Computers κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, εκφράζοντας έναν ακόμη προβληματισμό για τον κλάδο:

Συγκεκριμένα, σημείωσε: "Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να τρέξουν αυτά τα έργα, προκειμένου να κινηθεί η αγορά της πληροφορικής. Το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο των ελληνικών εταιριών είναι τα στελέχη που έχουν χτίσει εδώ και τόσα χρόνια. Δεν είναι μόνο τα ακαδημαϊκά προσόντα αυτών των στελεχών, αλλά η μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει, εκπαιδευόμενα τόσα χρόνια από τους ξένους vendors (προμηθευτές). Το κακό είναι πως ήδη κάποια από αυτά τα στελέχη της ελληνικής αγοράς έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν στο εξωτερικό".

Τον σκεπτικισμό του για την πορεία του κλάδου της πληροφορικής κατά το δεύτερο εξάμηνο εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής της Space Hellas κ. Γιώργος Λαγογιάννης, υποστηρίζοντας πως "στο κομμάτι των ιδιωτών αναμένουμε αποκλιμάκωση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα υπάρξουν επιπτώσεις από τα πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν".

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η εισηγμένη προβλέπει για φέτος μείωση του κύκλου εργασιών της γύρω στο 10%.

Σε ό,τι αφορά τα έργα του Δημοσίου, ο κ. Λαγογιάννης αναφέρθηκε στη γενικότερη καχεξία των τελευταίων ετών αλλά και σε κάποια έργα που δόθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ και είχαν παγώσει για διάφορους λόγους. Συμπλήρωσε επίσης πως η Space Hellas θα διεκδικήσει δημόσια έργα μόνο αν η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη και μόνο αν υπάρχει συνεργασία με τράπεζες.

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Epsilon Net, κ. Γιάννης Μίχος, μιλώντας για την πορεία του τυποποιημένου λογισμικού.

"Λόγω της ύφεσης, η πληροφορική καλείται στις μέρες μας να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία των εταιριών, βελτιώνοντας το επίπεδο της οργάνωσής τους και περιορίζοντας το κόστος τους. Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως το τυποποιημένο λογισμικό κερδίζει μερίδια αγοράς. Τα τυποποιημένα πακέτα εμπεριέχουν τεχνογνωσία και εμπειρία μέσα από χιλιάδες χρήστες που τα χρησιμοποιούν και επίσης υποστηρίζονται μετά την ολοκλήρωση της πώλησης. Τώρα είναι στο χέρι κάθε εταιρίας πληροφορικής να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα".

Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε επίσης και σε έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει τη ζήτηση για τα τυποποιημένα πακέτα λογισμικού και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που τα προσφέρουν:

"Πολλά προγράμματα πληροφορικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη νομοθεσία, η οποία αλλάζει πολύ συχνά στην Ελλάδα. Οι εταιρίες λοιπόν πληροφορικής θα πρέπει να διαθέτουν υψηλά επίπεδα ανταπόκρισης στις μεταβολές αυτές. Γενικότερα, το τυποποιημένο λογισμικό έχει υποστεί τις μικρότερες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση μεταξύ των διαφόρων τομέων της πληροφορικής. Συνήθως, η διακοπή του λογισμικού είναι το τελευταίο που διακόπτει μια εταιρία".

H εισηγμένη Ideal λανσάρει τα laptop της Toshiba και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Δαυίδ Σαμουήλ, η Ideal, έχοντας ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί από τη γενικότερη οικονομική κρίση, ωστόσο είναι συμμαζεμένη εταιρία, καταφέρνει να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της και προετοιμάζεται κατάλληλα για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμουήλ, οι πωλήσεις σε τεμάχια στα laptop της Toshiba δεν είναι ουσιαστικά μειωμένες, ωστόσο παρατηρείται στροφή των πελατών προς φθηνότερες επιλογές, ενώ παράλληλα πτωτική τάση παρουσιάζουν και οι τιμές πώλησης των προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v