Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπη με αγορά και βουλευτές η κυβέρνηση

Άδικα και ατελέσφορα τα μέτρα λέει -και- η αγορά. Ζητά «μαχαίρι» στις δαπάνες. Προειδοποιεί για έλλειμμα 8,5% φέτος. Τι πρότεινε η τρόικα και απέρριψε η κυβέρνηση. Συνεχής ενημέρωση για το θρίλερ με το μεσοπρόθεσμο.

Αντιμέτωπη με αγορά και βουλευτές η κυβέρνηση
Αντιμέτωπη με ευρύτατο κλίμα αμφισβήτησης των μέτρων, τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς στην αντίδραση της κοινωνίας για τη νέα φορολαίλαπα και τις «απειλές» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για καταψήφιση προστίθεται και η κριτική της αγοράς.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, αφού διευκρινίζουν ότι θεωρούν απαραίτητη την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ζητούν έστω και τώρα να μπει μεγαλύτερο μαχαίρι στο «σπάταλο» κράτος, προειδοποιώντας ότι το μίγμα μέτρων, παρά τη σκληρότητά του, δεν θα επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5%, δοκιμάζοντας αναίτια την κοινωνική συνοχή.

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέφυγε να κάνει το αυτονόητο. Να βάλει, δηλαδή, "μαχαίρι" στις δαπάνες του Δημοσίου. Αντί αυτού, επέλεξε να μεταθέσει τα βάρη στα συνήθη υποζύγια», τονίζει κορυφαίος τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι ο διορθωτικός προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές δαπανών, για φέτος, μόλις 400 εκατ. ευρώ και αύξηση εσόδων από φορολογία 6 δισ. ευρώ!

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για άδικο και κυρίως ατελέσφορο μίγμα μέτρων, που δεν δικαιολογείται από τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες επικαλούνται η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όταν πρέπει να σώσεις τη χώρα, δεν διστάζεις να κόψεις δαπάνες που έχεις παραδεχτεί ότι αποτελούν σπατάλη», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιστάθηκε μόνο στην πίεση της τρόικας για απολύσεις αλλά ακόμη και σε ηπιότερες προτάσεις για περικοπές πλεονάζοντος Δημοσίου, ενώ καθυστερεί επί μήνες να ολοκληρώσει μετατάξεις και να λάβει μέτρα ελέγχου της σπατάλης, όπως οι κεντρικές προμήθειες και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η άποψή του απηχεί και το αίσθημα του συνόλου, σχεδόν, της αγοράς, που εκτιμά ότι η κυβέρνηση επέλεξε να «προστατεύσει» το κράτος, και μαζί με αυτό τον «κομματικό στρατό» της, μεταθέτοντας το μεγαλύτερο βάρος, και πάλι, στον ιδιωτικό τομέα, με επικίνδυνες συνέπειες για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας και κυρίως για την κοινωνική συνοχή.

«Τα μέτρα όχι μόνο δεν αποκαθιστούν μια ηθική ισορροπία, ως δικαιότερα, αλλά είναι βαρύτερα, για τον ιδιωτικό τομέα, και από αυτά που είχε "κλειδώσει" ο Παπακωνσταντίνου», δηλώνει στο Euro2day στέλεχος που παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης από τον Μάρτιο ως σήμερα.

Μια απλή σύγκριση του προγράμματος που παρουσίασε στο ΚΤΕ Οικονομικών της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου και των μέτρων Βενιζέλου είναι αρκετή για να δείξει τις διαφορές. Ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς δεν κλιμακώνεται, αλλά ισχύει επί του συνολικού ποσού του περυσινού εισοδήματος, το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε και το αφορολόγητο μειώθηκε στις 8 χιλ. ευρώ.

Ψήφιση μεσοπρόθεσμου με αλλαγή, όμως, μίγματος

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το θρίλερ για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου επανέρχεται, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν δικαιότερο μίγμα μέτρων, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισής του. Στο «όχι» του κ. Αθανασιάδη λόγω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προστίθεται η απειλή καταψήφισης από τον κ. Ρομπόπουλο και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κουρουμπλής, Αράπογλου).

Στη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Αλ. Αθανασιάδη τη Δευτέρα, ο βουλευτής επέμεινε στην απένταξη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου άφησε σε ομιλία του και ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, τονίζοντας ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.   

Από την άλλη, διατεθειμένη να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εμφανίζεται η βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου, όπως δήλωσε στα "Νέα". "Είναι ώρα που πρέπει να βάζουμε μπροστά το καλό της πατρίδας και όχι το καλό του κόμματός μας", σημείωσε η βουλευτής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαλαγιάννης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, δηλώνοντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: "Ποτέ δεν υπονόησα ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, ή κάτι από αυτά που είναι τόσο πολύ κρίσιμα, θα προτιμούσα αν έφτανα εκεί να παραιτηθώ. Άρα ποτέ στο μυαλό μου δεν ήταν να πάρω ένα τόσο μεγάλο ρίσκο σε τόσο κρίσιμα θέματα, το ρίσκο στην πλάτη μου για το μέλλον της χώρας".

Παρότι η αγορά θεωρεί επιβεβλημένη την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ζητά αλλαγές στο μίγμα των μέτρων, έστω και στο και πέντε, με μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, ώστε να ελαφρύνει το βάρος για τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να θέτει ως κόκκινη γραμμή να μην υπάρξει καμία απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού, σε εποπτευόμενους φορείς, και η χώρα να απειλείται με στάση πληρωμών», δηλώνει στο Euro2day γνωστός επιχειρηματίας.

Εκτός στόχων μνημονίου παρά τα έκτακτα μέτρα

Οικονομολόγοι, τραπεζίτες, στελέχη ελεγκτικών εταιριών και διαχειριστές κεφαλαίου προειδοποιούν ότι με το παρόν μίγμα μέτρων είναι δύσκολος έως ανέφικτος ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 7,5%.

«Το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίζεται τόσο πολύ στην αύξηση των φορολογικών εσόδων αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του», σύμφωνα με οικονομολόγο τράπεζας, μια και άγνωστος «X» παραμένει το πώς θα αντιδράσει η αγορά στη νέα «φοροαφαίμαξη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα μέτρα θα εντείνουν την ύφεση, καθώς τα νοικοκυριά θα κόψουν δαπάνες για να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος από τους έκτακτους φόρους, θα οδηγήσουν σε αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να μην πιάσει ούτε τον «φτωχό» αναθεωρημένο στόχο περικοπής δαπανών.

Αρκετοί, πλέον, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί ως το προσεχές φθινόπωρο να αναθεωρήσει τον στόχο για το φετινό έλλειμμα στο 8,5%, μεταθέτοντας τη διόρθωση της απόκλισης το 2012, μια και ο στόχος θα παραμείνει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

«Κόψτε το over capacity» συνιστά η τρόικα

Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητά σταθερά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για διορθωτικό προϋπολογισμό και αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου, να υπάρξει δραστική περικοπή δαπανών, ώστε τα δύο τρίτα του στόχου μείωσης του ελλείμματος να επιτευχθούν από αυτήν και μόλις το ένα τρίτο από αύξηση εσόδων.

Πρόταση που προϋπέθετε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, που δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, επίσης, απέρριψε την πρόταση για ταχύτερες καταργήσεις - περικοπές τμημάτων του Δημοσίου, με υπαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία και ευρύτατα προγράμματα προσωρινής αργίας.

Πρόταση η οποία δεν αφορούσε μόνο στους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται αλλά και σε ΔΕΚΟ και σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως κλίνες και προσωπικό στα νοσοκομεία, προσωπικό στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης κ.ά.

Ψήφος εμπιστοσύνης από αγορά μόνο για αποκρατικοποιήσεις

Το μόνο σκέλος του μεσοπρόθεσμου που «ψηφίζει», ανεπιφύλακτα, η αγορά είναι η ίδρυση Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, καθώς εκτιμά ότι απαιτείται να εκχωρηθεί ο σημαντικός τομέας των αποκρατικοποιήσεων σε έναν οργανισμό, που θα λειτουργεί με την ευελιξία και την οργάνωση του ιδιωτικού τομέα.

Από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου προκύπτει ότι διασφαλίζονται οι αναγκαίες δικλίδες ώστε το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας να λειτουργήσει απρόσκοπτα και κυρίως αποδοτικά. Το σχέδιο νόμου κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την αναγκαία πολιτική προστασία, καθώς κάθε σοβαρή σύμβαση θα εισάγεται στη Βουλή για κύρωση διά νόμου.

Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συμφωνήσουν σε μια κοινής αποδοχής διοίκηση για το Ταμείο, ανοίγει ο δρόμος για να απεμπλακούν η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από τα γραφειοκρατικά γρανάζια και κυρίως από τον φόβο των εξεταστικών επιτροπών.

Βέβαια, η νέα διοίκηση θα κληθεί να αναλάβει ένα τιτάνιο έργο, καθώς μόνο για φέτος πρέπει βάσει του προγραμματισμού να υλοποιηθούν 22 ιδιωτικοποιήσεις - επεκτάσεις συμβάσεων παραχώρησης και τιτλοποιήσεις μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Κάθε 8 ημέρες, δηλαδή, το Ταμείο θα πρέπει να προχωρά και στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Το χρονοδιάγραμμα, με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες θέσπισης, στελέχωσης του Ταμείου, την ανάγκη η κάθε σύμβαση να κυρώνεται από τη Βουλή και κυρίως να υπάρχει η αναγκαία προεργασία μελετών, αποτιμήσεων και διαγωνισμών, κρίνεται ήδη ανέφικτο ως προς τους στόχους του 2011.

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v