Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κατάσταση πολιορκίας" για το Μεσοπρόθεσμο

Μεταξύ "αγανακτισμένων" πολιτών και φυλλοροούντων βουλευτών ακροβατεί η κυβέρνηση. Επανέρχονται σενάρια ανασχηματισμού. Αποφασισμένος να συνεχίσει στην ίδια γραμμή ο ΓΑΠ. Προειδοποιούν για κίνδυνο "αστοχίας" οι τραπεζίτες.

Κατάσταση πολιορκίας για το Μεσοπρόθεσμο
Υπό ασφυκτικό κλοιό αγανακτισμένων πολιτών αλλά και βουλευτών βρίσκεται πλέον το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με αποτέλεσμα να επανέρχονται ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο νέας περιπέτειας για τη διασφάλιση αναχρηματοδότησης των χρεών της χώρας.

Με τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση Λιάνη, το κυβερνών κόμμα μένει με 155 έδρες (ή 154 αν προστεθεί και ο κ. Αλ. Αθανασιάδης) και πλέον προσεγγίζει επικίνδυνα τον αριθμό 152, που παλαιότερα είχε θέσει ως όριο ο κ. Παπανδρέου για να συνεχίσει να κυβερνά με ισχυρή πλειοψηφία.

Ο κ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στην έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμη και σήμερα είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία συναίνεσης με την αντιπολίτευση.

Χθες, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Γ. Λιάνης, βουλευτής Φλώρινας, έθεσε εαυτόν εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Λίγο νωρίτερα, έτερος Μακεδόνας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Αλ. Αθανασιάδης, εκλεγείς στον νομό Κοζάνης, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και ας διαγραφεί, λόγω της διαφωνίας του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Διευκρίνισε, δε, ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής για μικρό χρονικό διάστημα και μέχρι να εξειδικεύσει η κυβέρνηση τι θα πράξει τελικώς με τη ΔΕΗ.

Την παραίτησή του από το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε και ο κ. Αντώνης Κοτσακάς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διατηρούσε στενούς δεσμούς τη δεκαετία του '90 με τον κ. Άκη Τζοχατζόπουλο.

Το κλίμα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ. Οι ζυμώσεις είναι διαρκείς και, παρά τις διαβεβαιώσεις που επιχειρείται να δοθούν ότι οι διαρροές θα σταματήσουν εδώ και τις προσπάθειες που έχουν αναλάβει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να πείσουν την κοινοβουλευτική ομάδα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εκπλήξεις.

Ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φέρονται έτοιμοι είτε να παραιτηθούν αμέσως από το αξίωμά τους είτε να προχωρήσουν στα βήματα του κ. Λιάνη διαχωρίζοντας τη θέση τους εντός της Βουλής.

Το σίγουρο είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δέχεται τεράστια πίεση και από την πλευρά των αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι έχουν κλιμακώσει τη δράση τους με εξώδικα (Κρήτη) και κοινοποιήσεις απολύσεων (Κόρινθος) προς τους βουλευτές. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται σήμερα με δεδομένη την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00.

Οι συγκεντρώσεις άρχισαν στις 7 το πρωί και έχουν ως τελικό στόχο να περικυκλωθεί το Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τη διαφωνία της με τα μέτρα και την αποκρατικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης έχει διατυπώσει και η βουλευτής Θεσσαλονίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να παραιτηθεί.

Όλα αυτά τη στιγμή όπου στο μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν εισηγήσεις να επισπευστεί ο ανασχηματισμός, δεδομένου ότι έχει καταστεί ήδη σαφές πως δύσκολα θα λειτουργήσει το σχέδιο που προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα περνούσε πρώτα το μεσοπρόθεσμο σχέδιο από τη Βουλή και μετά θα προχωρούσαν σε lifting του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη συγκεκριμένη γραμμή, πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να στηθεί ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα με όσους έχουν αποδείξει ότι συντάσσονται με το σχέδιο της κυβέρνησης και το μνημόνιο και δεν περιορίζονται σε ανταρτοπόλεμο αλλά και με τεχνοκράτες.

Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός πως φυλλορροούν από το κυβερνών κόμμα βουλευτές λόγω της αντίθεσής τους με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην ανάγκη να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές, γεγονός που προϋποθέτει συναίνεση τουλάχιστον μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.


Συναίνεση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. επί μεσοπρόθεσμου ή εκλογές

Χθες, ο κ. Μ. Ανδρουλάκης ζήτησε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές και αν δεν υπάρξει η αναγκαία συναίνεση πρόωρες εκλογές.

Την ανάγκη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι "πρέπει να βάλουμε πάτο στο βαρέλι για να μπορέσει το βαρέλι να γεμίσει, να καταρτίσουμε σχέδιο για ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος". Ακόμα, εκλογές ζήτησε την Παρασκευή με δηλώσεις της στο euro2day.gr και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.  

Το δίλημμα οικουμενική κυβέρνηση ή πρόωρες εκλογές συμπύκνωσε ήδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Σπ. Καρατζαφέρης, προβλέποντας ότι πάμε για εκλογές μια και ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται πρόθυμος να συναινέσει.


Επιστρέφει ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας

Οι τριγμοί που διέρχεται το ΠΑΣΟΚ και η άρνηση της ΝΔ. να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο επαναφέρουν τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος για τη χώρα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των spreads και των CDSs σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι αγορές φοβούνται ότι το νέο μνημόνιο θα καταψηφιστεί, θέτοντας σε αμφισβήτηση το αν εκταμιευτεί η πέμπτη δόση των 110 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, σημειώνουν πως εφόσον ο πρωθυπουργός συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής χωρίς άλλους αντάρτες δεν υπάρχει κίνδυνος μη εκταμίευσης της 5ης δόσης, θυμίζοντας ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έπεται της συνόδου κορυφής.

Οι ίδιοι αφενός σημειώνουν ότι η Ευρώπη δεν θα πάρει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και αφετέρου θυμίζουν πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ψηφιστεί με κάθε τρόπο το μεσοπρόθεσμο.

Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει ακόμη και αν χάσει τη δεδηλωμένη να συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την υπερψήφιση των μέτρων, με ταυτόχρονο προσδιορισμό εκλογών.

Το ενδεχόμενο πάντως το μεν ΠΑΣΟΚ να απωλέσει τη δεδηλωμένη, η δε Ν.Δ. να αρνηθεί να ψηφίσει, ακόμη και κάτω από δραματικές συνθήκες τα μέτρα, επαναφέρει φόβους για τεχνική πτώχευση, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου δεν αρκούν πέραν του Ιουλίου.

Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος αστοχίας - Φόβοι για υποβάθμιση και από τη Fitch

Η καταψήφιση του μνημονίου, ακόμη και αν δεν προκαλούσε στάση πληρωμών, θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, προειδοποιούν τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς.

"Την ώρα όπου η Γερμανία και οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες της βόρειας Ευρώπης δείχνουν να το παίρνουν απόφαση ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, εμείς θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας;”, αναρωτιέται κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν.

Η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική αυξάνει από πολλές πλευρές τον κίνδυνο αστοχίας καθώς αυξάνει τις πιθανότητες νέας υποβάθμισης και μάλιστα από τη Fitch, η οποία κρατάει την αξιολόγηση της χώρας και των τραπεζών σε ανεκτά επίπεδα, εντείνει το κλίμα ανησυχίας μεταξύ των πολιτών και την ίδια στιγμή ενισχύει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας.

Μόλις την Παρασκευή, μεγάλος ξένος οίκος προειδοποιούσε τους πελάτες του ότι το μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί λόγω έλλειψης σύμπνοιας μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκτίμηση που εκτίναξε τα spreads και τα CDSs και από τις μέχρι τώρα εξελίξεις δικαιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v