Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτακτη εισφορά αντί μείωσης αφορολογήτου

Μέσω έκτακτης εισφοράς αναμένεται να καλυφθεί η μείωση εσόδων από τη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Από πού προήλθαν ο "λογαριασμός" των 6,4 δισ. ευρώ και η "τρύπα" των 2 δισ. ευρώ στα έσοδα.

Έκτακτη εισφορά αντί μείωσης αφορολογήτου
Τις πηγές που θα μπορούσαν να αποφέρουν ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και παράλληλα να καλυφθούν οι αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού αναζητούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται διατεθειμένος να υιοθετήσει κάθε αξιόπιστη πρόταση η οποία θα απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου επιπλέον έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για φέτος και να εγκαταλείψει ορισμένα από τα σκληρά φορολογικά μέτρα που προτείνει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Όπως εξήγησε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και στα αρμόδια όργανα κοινοβουλευτικού ελέγχου του κυβερνώντος κόμματος ο υπουργός Οικονομικών, η «ζημιά» των 6,4 δισ. ευρώ του τρέχοντος έτους προήλθε: κατά 2,5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του ελλείμματος, 1 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση, 1,7 δισ. ευρώ από νέες φορολογικές ελαφρύνσεις (ουσιαστικά τις επιστροφές φόρου από τις αποδείξεις) και 1,2 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου.

Η «τρύπα» άνω των 2 δισ. ευρώ που αναμένεται στα φετινά έσοδα του προϋπολογισμού οφείλεται: στις απώλειες 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών, 150 εκατ. ευρώ από μη αύξηση αντικειμενικών αξιών, 100 εκατ. ευρώ από τη μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ, 770 εκατ. ευρώ από έσοδα παραχωρήσεων αδειών ΟΠΑΠ και αδειών τηλεπικοινωνιών που δεν μπορούν να καταγραφούν, 200 εκατ. ευρώ από τη μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών στα καύσιμα και 500 εκατ. από διάφορα άλλα μέτρα.

Απ’ την άλλη πλευρά, περισσότερα κατά 800 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα ήταν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (300 εκατ. ευρώ), την περαίωση (300 εκατ.) και 200 εκατ. από άλλα μικρότερα μέτρα.

Στο τραπέζι…

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα επικεντρώνεται στο μείζον ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, μέτρο το οποίο θα απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές από τους περισσότερους υπουργούς και βουλευτές, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης (σπίτια, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.), στην αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων αλλά και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς (εισφορά αλληλεγγύης κατ’ άλλους) για όλα τα εισοδήματα άνω ενός ορίου το οποίο θα αποφασιστεί στην κατεύθυνση αναπλήρωσης των απωλειών από τη μη μείωση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Υπουργός που υποστήριζε την πρόταση για την έκτακτη εισφορά πρότεινε να επιβληθεί φόρος 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων για να καλυφθεί η εξοικονόμηση των 1,5 - 2 δισ. ευρώ και να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι φορολογούμενος με 40 χιλιάδες ευρώ εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ.

Δεδομένη θεωρείται η διετής αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική). Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, καθώς και το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν νέα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και θα προωθηθεί νέο φορολογικό με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2012, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μέτρων που «κλείδωσαν» είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης στο 23% από 13% που είναι σήμερα και η αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για πισίνες, σκάφη αναψυχής, πολυτελή Ι.Χ. και ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v